PRAVILA

Sretna sam što gotovo svaku knjigu koju recenziramo možemo i darovati nekome od vas. Ovo su neka pravila koja bi trebala cijeli proces pojednostaviti i vama i meni. 🙂

 1. Sudjelovati u bilo kojem darivanju može bilo tko tko živi u exYu zemljama, osim ako prilikom objave darivanja ne naglasim drugačije.
 2. Ako ste već bili izvučeni kao dobitnik knjige na nekom od darivanja, možete se slobodno javiti na sva sljedeća darivanja.
 3. Mojim dragim suradnicama je dozvoljeno prijavljivati se za darivanja jer sav posao obavljaju besplatno i to je jedini način da im se nekako odužim, dokle god blog nema nikakve prihode.
 4. Za izvlačenje “udomitelja” knjiga koristim se online alatima za nasumično izvlačenje: www.random.org ili www.miniwebtool.com
 5. Ako je darivanje vezano uz recenziju (odnosno, ako darujem knjigu koja je recenzirana), velika je vjerojatnost da će na kraju recenzije pisati pravila za prijavu. Za darivanja vezana uz recenzije javljat ćete se na e-mail [email protected], ako na kraju same recenzije nisam drugačije napisala. Iako će na blogu biti upute KAKO se prijaviti, samo na Facebook stranici, prilikom objave recenzije i darivanja, stajat će informacija DO KADA treba poslati prijavu.
 6. Ako se na darivanje javljate putem maila, molim vas da navedete svoje puno ime i prezime (sa svakim č, ć, dž, đ, š, ž), ako ono iz samoga maila nije jasno. Primjerice, kada sastavljam popis za izvlačenje, dogodi se da imam imena kao što su “ivanaivana”, “ivana2ivana”, “ivana-os”, “ivana-19” i slično. Ili kad ne znam je li “Nikola Cuskusdic” zapravo “Ćuskušdić” ili “Cuškušdić” ili “Cuskusđić” itd. Zamislite moju muku kada na Facebooku trebam objaviti dobitnika.
 7. Ponekad će mene iz vedra neba uhvatiti želja da organiziram neko darivanje koje nije vezano uz recenziju i u tom slučaju ćete se vrlo vjerojatno za darivanje prijavljivati u komentarima na Facebooku.
 8. Dijeljenje postova (slavni “share”) nikada neće biti jedini uvjet za sudjelovanje u darivanjima. Jako sam svjesna koliko si možda ovime činim medvjeđu uslugu po pitanju broja fanova, ali druženje sa internet-ljudima me naučilo da takvo iznuđivanje reklamiranja ponekad ometa lijepe odnose među online-prijateljima. Negdje sam jednom pročitala da spontano podijeliti nečiji tekst znači dati osobi veliki kompliment i ja bih htjela da mi svaki “share” bude nekakav feedback: da točno znam da se nekome nešto svidjelo toliko da je zaključio da je vrijedno to podijeliti. Jedino tako mogu s vremenom naučiti kakvi tekstovi dobijaju takve komplimente, a onda naučeno pokušati primijeniti u narednim tekstovima.
 9. S druge strane, ako darujem knjigu koju sam na recenziju dobila od izdavača, onda kao uvjet za prijavu za darivanje možete očekivati dijeljenje posta/recenzije. U tom slučaju darivanje je istovremeno i oblik promocije koju rado činim za izdavače koji su bili ljubazni da mi pošalju besplatni recenzentski primjerak knjige.
 10. Zamolila bih vas da uzmete u obzir rokove za prijavu na određena darivanja. I dan danas znam primati mailove u kojima mi se ljudi prijavljuju za darivanja koja su zaključena prije 3 mjeseca. Aaaawkwaaaard. 🙂
 11. Vaše privatne podatke čuvam i ne dijelim sa nekom trećom stranom bez vašeg dopuštenja. Čuvam i popise svih prijavljenih za svako darivanje, kao i screen-shotove imena nasumično izvučenih dobitnika. Ne objavljujem ih nigdje da ne zatrpavam blog ili Facebook stranicu, ali ih bilo tko od vas u bilo kojem trenutku, bez ikakvog objašnjenja, može tražiti na uvid. Ono što ne možete dobiti su adrese prijavljenih/dobitnika bez njihove suglasnosti.

Veselim se svim budućim darivanjima!