Primijetila sam da mi ove godine puno lakše ide čitanje nego pisanje – dijete raste, traži više pažnje, traži složeniju vrstu interakcije, otvorila su mi se neka vrata kroz koja još uvijek oprezno virim i razmišljam trebam li odvojiti vrijeme i energiju i otići pogledati što se tamo nudi.

Za čitanje mi treba samo mir i knjiga (ajde, i kava), a za pisanje mi treba 3 puta dublji mir, koji 3 puta dulje traje, i trebam nagovoriti neurone da se prestanu jedan prema drugome ponašati kao članovi moje šire familije – odbijaju međusobno komunicirati i kad pitaš jednog za onog drugog, odgovor je “on je za mene mrtav”. Dakle, pisanje mi ide teže jer imam tristo tabova u glavi. 🙂

Pa ipak, iznenadila sam se kada sam usporedila svoj učinak iz prva četiri mjeseca prethodne godine, kada sam do kraja travnja napisala i objavila 15 recenzija, sa učinkom u prva četiri mjeseca ove godine. Trenutno vodim za 3 recenzije u odnosu na prošlu godinu. Znači, ako njurgam, to ukazuje na neku moju karakternu manu; razloga za njurganje zapravo nema.

Ono što prošle godine nisam učinila jest da nisam radila ove wrap-up postove za neko prethodno razdoblje. Zbog čega mi je došlo da jedan takav post napišem sada? Zbog toga što sam pročitala gomilu jako dobrih knjiga koje još nisam recenzirala i želim da znate za njih PRIJE nego ja nađem načina da udobrovoljim svoje neurone i napišem poštene recenzije. So, here we go…

1. THE BOOKSHOP BOOK – Jen Campbell

Ovu knjigu sam si kupila kada sam prošle godine boravila nekoliko dana u Beču. Ovaj papirnati “prslučić” je bio poderan i unatoč tome što zbog toga nisam mogla dobiti ni pola eura nižu cijenu za nju, donijela sam je doma jer, ah… Vi ne biste?

Jen Campbell je, prije nego je postala autorica više knjiga i odlična, odlična booktuberica (nju i Lisu Eldridge bih mogla danima SLUŠATI, prekrasno govore taj svoj british english) koju redovito pratim, radila kao prodavačica u knjižarama. Imam obje njezine knjige, “Weird Things Customers Say In Bookshops” i “More Weird Things Customers Say In Bookshops”, i žena toliko lijepo, lagano i zabavno piše (i odabir tema joj je nekonvencionalan, kao i odabir knjiga koje voli čitati) da je “The Bookshop Book” morala ići doma sa mnom.

Ukratko, knjiga je popis kratkih biografija neobičnih knjižara i knjižnica diljem svijeta; svako poglavlje nas vodi na drugi kontinent, a opisi donose anegdote, povijesne zanimljivosti i dirljive priče o malim knjižarama i njihovim vlasnicima. Preslatko. Čudesno je vidjeti načine na koje knjige borave u ovom svijetu.

Krajem godine stiže njezina knjiga “The Beginning of the World in the Middle of the Night”, zbirka od dvanaest kratkih priča, modernih bajki, nadahnutih klasičnim bajkama iz čitavog svijeta. To će se isto kupiti. 😀

2. O ČAJNICIMA I ŽENAMA – Mihaela Gašpar (Disput)

Ovu izvrsno napisanu knjigu moram spomenuti jer sam joj dužnik; upoznala me je s autoricom za koju ranije nikada nisam čula (oprosti, Mihaela!) i sad bih si najradije šamar (maaaali) zalijepila.

Tema knjiga je teška; likovi su Žrtve. Time tragičnije jer ih nije polomila kataklizmična tragedija; polomio ih je običan, svakodnevni život, njihove disfunkcionalne obitelji i način odrastanja koji, nažalost, još uvijek vidimo kao “normalno”, samo zato što je pervazivno.

A Mihaelino pisanje… Ljudi moji, ova žena piše poeziju dok vam opisuje bespomoćnost, zaglavljenost likova u ruminacijama o svojoj bespomoćnosti, o potisnutoj agresiji, zamjeranjima, nesporazumima.

Vrlo, vrlo ugodno iznenađenje! Apetit za njezinim ostalim knjigama mi je, na ljestvici od 1 do 10, negdje na 16. 🙂

3. PROTUOTROV – Oliver Burkeman (Algoritam)

Ova knjiga me je toliko osvježila i razbistrila! Nije da ne mogu pozitivno razmišljati; mogu, ali ne mislim da je zdravo to činiti nasilu i to nazivati nekakvim “radom na sebi”.

Svi oni koji vam obećavaju da dvadeset i četiri sata dnevno možete živjeti u ekstazi, zračeći oko sebe ljubav, strpljenje i razumijevanje, lažu. I još vas pokušavaju uvjeriti da, ako VI za tako nešto niste sposobni, onda je to vaša pogreška – rezultat vaše lijenosti ili vaše neukosti – a ONI vam mogu pomoći i pokazati kako.

A “kako” su oni sami, vjerojatno, naučili čitajući tekstove koji se jako dobro prodaju, pa su ih samo djelomično prežvakali, upakirali u nove korice ili nove fraze koje zvuče zgodno dok se čovjek nad njima malo ne zamisli i pokušavaju vam prodati savjete i životne filozofije koje su u najboljem slučaju banalne. Počesto, nisu čak ni bezopasne.

Upravo o tom opasnom, otrovnom aspektu tih dobrozvučećih i olako dijeljenih savjeta govori Oliver Burkeman. Ako itko želi na sebe dodati još jedan zaštitni sloj zdravog razuma, onda ovu knjigu mora pročitati.

4. ONA PRIJE MENE – JP Delaney (Znanje)

 

Prve reakcije na ovu… jedinstvenu… genijalnu… dijaboličnu knjigu…

A post shared by Iva – ?blogerica, ? i mama (@bibliovca) on

Adrenalin, adrenalin, adrenalin, adrenalin, adrenalin i još malo adrenalina. Pa onda sloj odlične priče i odličnog pisanja, a zatim još obilna količina adrenalina i još malo adrenalina.

Ovu knjigu sam posudila sestri, pa nije mogla pozirati za fotografiranje. 🙂 Brilijantno! Drugačije i nezaboravno!

5. KAMENO SRCE – Renate Dorrestein (HENA COM)

Ova ima svoju recenziju na Bibliovci i neću ni pokušavati biti bezobrazna prema knjizi i pokušavati joj tu dati nekakav šepavi opis u tri rečenice. 🙂 No, ono što mi stalno odzvanja u glavi dok ovo pišem jest – VAŽNA! Ova knjiga je VAŽNA! Pogotovo ako ste žena. Pogotovo ako se spremate postati mama, prvi put ili još jednom. Trudnoća, osim jednog malenog bića, može odnjegovati i opasne unutarnje demone…

6. ME’MED, CRVENA BANDANA I PAHULJICA – Semezedin Mehmedinović (Fraktura)

Želite znati što je prava ljubav? Ljudska, nesavršena i zbog te nesavršenosti jedinstvena i nezamjenjiva i sveta?

Želite znati što je pravi život? Ljudski, nesavršen, krcat iskustava i sjećanja, tegoban, izmučen razočaranjima i izolacijom, a opet toliko vrijedan življenja čak i u svojoj skromnosti, u svojoj škurosti, pogotovo kada bolest zakuca na vrata?

Onda ovu knjigu u ruke i čitajte s poštovanjem; autor nas je, kao pravi domaćin čije gostoprimstvo je ostalo ono najbolje, balkansko, pustio jako blizu svome životu.

7. VEGETARIJANKA – Han Kang (HENA COM)

Mala knjiga zbog koje ćete puno razmišljati.

Nevjerojatno je koliko se svemir potrese kada jedna mala, beznačajna žena usred noći ustane i kaže: “Sanjala sam jedan san…” i onda odluči postati sasvim netko drugi, sasvim nešto drugo od onoga što je bilo tko u njezinoj okolini spreman prihvatiti ili sposoban razumjeti.

8. STRANGE THE DREAMER – Laini Taylor

 

A post shared by ? Estelle (@clovescentbook) on

Posljednja koju sam pročitala u ovom razdoblju od četiri mjeseca i zapravo me nije izenenadilo što je među najboljima. Laini Taylor je, zapravo, siguran izbor kada želim čitati nešto što me obara s nogu. Ona je jedna od onih autorica čije knjige kupujem bez razmišljanja.

Knjiga nije mala (u međuvremenu mi je stigla poštom doma, uskoro ću je fotografirati, vidjet ćete da je pozamašna), započela sam je čitati jednog popodneva u Veneciji i pročitala sam je u dan i pol. A još sam stigla obilaziti Veneciju, kupovati i kao kakav profesionalni pregovarač čučati pored svog opruženog, vrištećeg djeteta i provesti 30 minuta nagovarajući ga da prijeđe pet metara. Nakon čega bi slijedilo njegovo ponovno prostiranje popodu, zavijanje i odbijanje da hoda i onda mojih novih pola sata pregovaranja… I tako sva 4 dana posjeta Veneciji. Da se ubiješ.

Mislim da me “Strange the Dreamer” spasio da ga ne udavim. 😀 Čitanje ove knjige me je toliko oduševljavalo i toliko ispunjavalo, da mi je vraćalo raspoloženje iz crvenog čak i daleko preko pozitivne nule.

Mislim da ću to i napisati na korice ovog papirnatog primjerka koji mi je stigao danas: “Sine, ovoj knjizi možeš zahvaliti što te u travnju 2017. godine nisam kao mačića udavila u nekom zabačenom kanalu ili te umlatila gondolijerskim veslom.”

To je to! Nema više! 🙂 Sljedeći wrap-up ide početkom rujna. Hvala na pažnji!