Poučena iskustvom, odlučila sam pričekati s objavljivanjem popisa najboljih knjiga pročitanih tijekom neke godine. Znalo se dogoditi da popis, recimo, objavim 3 tjedna prije isteka godine, pa se onda baš u ta tri tjedna dogodi da naletim na 3 naslova koji me obore s nogu.

Ove godine (protekle, zapravo… valjda?) se odluka isplatila – samo zbog TE jedne knjige koju u ovom trenutku još nisam recenzirala, ali radim na tome. 🙂

Evo ih, mojih 8 veličanstvenih!

 

1. HAUSFRAU – Jill Alexander Essbaum

Apsolutni favorit 2016. godine! Već dok sam pisala recenziju (ma, zapravo, već dok sam je čitala) početkom prošle godine, oprezno sam, pomalo i iznenađeno, prognozirala da bi ovo mogla jedna od najboljih knjiga koje ću pročitati u 2016. Ispala je THE knjiga 2016. godine. 🙂

Još uvijek je strastveno volim, bez atoma dvojbe u svojim osjećajima oduševljenja prema onome što je Jill Alexander Essbaum, pjesnikinja, učinila sa svojim prvim romanom.

Ženu bez prestanka opsjedam na Twitteru već godinu dana; maltretiram je nastojeći otkriti stiže li uskoro još kakav novi naslov. Odgovara ljubazno, ali pitijski, no ja iz toga gatam da razloga za optimizam itekako imam. 😀

To je to. Otkrila sam autoricu čije ću knjige, dokle god je živa i dokle god piše, kupovati bez razmišljanja.

Recenziju možete pročitati ovdje: HAUSFRAU by Jill Alexander Essbaum

 

2. WHEN BREATH BECOMES AIR – Paul Kalanithi

Premda svi volimo vjerovati i otvoreno zagovarati moć knjige da nam mijenjaju živote, najčešće se dogodi da sve spoznaje i za njih vezane odluke nakon čitanja knjige padnu u drugi plan. Dođe nova knjiga, nova oduševljenja, nova prepoznavanja i neke nove odluke.

S ovom knjigom to nije bilo tako. Potresna zbog iskrenosti, zbog iskustvene i vremenske bliskosti, ova knjiga u naša tkiva trajno unosi jedan prijeko potreban nemir; nemamo vremena. Umiremo.

Netko brže, netko sporije; netko u više, netko u manje bolova; netko zbog agresivne bolesti tijela, drugi, pak, zbog pasivnog stava prema sebi, vlastitome životu i ljudima s kojima taj život dijeli.

Sada dok ovo pišem, vidim da ova knjiga dijeli nešto s prethodnom – tvrdnju da je pasivnost spram vlastitoga života nešto što si čovjek, kada jednom mora otići, teško oprašta i s njom se najteže miri.

Jedva čekam vidjeti prijevod ove knjige – ZNAM da ju je netko od naših izdavača kupio, ali JOŠ ne znam tko. Molim vas, požurite. Nemamo vremena. 🙂

Recenziju možete pročitati ovdje: WHEN BREATH BECOMES AIR by Paul Kalanithi

 

3. IN OTHER WORDS – Jhumpa Lahiri

Ako nam prethodne dvije knjige govore da je pasivnost spram vlastitoga života i svih malih znatiželja i snova koji kuckaju u nama pogibeljna za duh, ova knjiga daje odličnu lekciju – na primjeru autorice – što učiniti po tom pitanju, kako pristupiti vlastitome životu.

All in, ljudi. All in. 🙂

Charles Bukowski, da je još živ, sigurno bi skinuo kapu pred Lahiri zbog onoga što je učinila s ovom knjigom, od ove knjige i za ovu knjigu. 🙂

“If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even start. This could mean losing girlfriends, wives, relatives and maybe even your mind. It could mean not eating for three or four days. It could mean freezing on a park bench. It could mean jail. It could mean derision. It could mean mockery–isolation. Isolation is the gift. All the others are a test of your endurance, of how much you really want to do it. And, you’ll do it, despite rejection and the worst odds. And it will be better than anything else you can imagine. If you’re going to try, go all the way. There is no other feeling like that. You will be alone with the gods, and the nights will flame with fire. You will ride life straight to perfect laughter. It’s the only good fight there is.”

Čak ni ne želim prijevod ove knjige. Originalno napisana na poetičnom talijanskom, fenomenalno prevedena na stislki savršeno baršunast engleski – nemam pojma kako bi netko tu divotu mogao prenijeti u naš jezik.

Ako ste zaljubljenik u talijanski jezik, čitajte. Ako ste zaljubljenik u učenje (bilo čega, ali i stranih jezika), čitajte. Ako ste zaljubljenik u jasne, do visokog sjaja ispolirane stilove pisanja, čitajte. Ako žudite ukoračiti u intimni svijet jedne spisateljice, čitajte.

Lahiri, osim borbe protiv pasivnosti u životu i literaturi, načinje još jednu temu – beskompromisnu odanost svome poslu.

Recenziju možete pročitati ovdje: IN OTHER WORDS by Jhumpa Lahiri

 

4. STONER – John Williams

Po mom skromnom mišljenju, tema beskompromisne odanosti radu i svome poslu doživjela je svoj vatrometni klimaks upravo u knjizi “Stoner”.

Svi dodatni hvalospjevi upućeni ovom naslovu već stvaraju iritantnu buku u komunikaciji. Nema se tu što više reći. Čitajte i gledajte kako vam se knjiga vrtoglavo penje na sam vrh najboljih naslova pročitanih u nekom vremenskom razdoblju.

Recenziju možete pročitati ovdje: STONER by John Williams

 

5. EVANESCO – Valent Pavlić

Nakon recenzije i popisa preporuka za jesen 2016. godine (na kojem se našla samo jedna, i to ova, knjiga), Stanoviti Mladi Gospodin mi je zabranio da više iti jednu jedinu riječ napišem o svojoj zanesenosti autorovim talentom i/ili ovom knjigom (jer sam, valjda, dosadna kao proljev s tim svojim hiperventiliranjem), pa ću poslušno šutjeti. 🙂

Bilo kome tko je čitao sve ono što sam o ovoj knjizi napisala jasno je kako je izazvala dugačke i kaotične psihoemocionalne odrone unutar mene.

Volim. Ovu knjigu baš volim. I ne samo da je volim, već je i duboko poštujem.

Da sam bila marljivija i udostojila se sastaviti popis najdražih knjiga koje su napisali domaći autori, a koje sam čitala u 2016. godini, ova bi bila na vrhu, pa bi iza nje stajala 4 mjesta prazna, a onda bi se redale sve ostale.

Jesam ja to upravo prekršila obećanje koje je Stanoviti Mladi Gospodin iznudio od mene? 😛

Recenziju možete pročitati ovdje: EVANESCO by Valent Pavlić

 

6. GENIJALNA PRIJATELJICA – Elena Ferrante

Već u knjizi “Dani zaborava” zaljubila sam se u jednu specifičnu vještinu autorice Elene Ferrante, koja nalikuje čaroliji – da riječi pretvara u boje koje su ljudskom oku nevidljive, ali ih savršeno vidi unutarnje oko čitatelja – i tim bojama onda oslikava uzbudljive i tajanstvene zemljovide unutarnjih života žena i njihovih međusobnih odnosa.

Ako emocionalne živote i odnose žena – prema samima sebi i drugim ženama kojima su okružene – zamislimo kao Međuzemlje koje je za nas izmaštao J. R. R. Tolkien, onda je Ferrante za nas čitatelje – Gandalf. 😉

Recenzija stiže uskoro. 🙂

 

7. TU SAM PRED TOBOM – Jojo Moyes

Jojo među velikanima. 🙂 Zasluženo.

Ovo je knjiga koju sam čitala s višeslojnim užitkom. Ljubavna priča koja nije banalna i predvidljiva? Tu je.

Pametni, dragi, uzbudljiviji i zanimljivi likovi? Tu su.

Vještina u pripovijedanju koja čitatelja nikada ne umara i ne dozvoljava opadanje koncentracije? Jojo zna što radi.

Fikcionalizirano čeprkanje po jednoj bitnoj i teškoj temi? Apsolutno.

Nemoguće je ovu knjigu ne voljeti.

Recenziju možete pročitati ovdje: TU SAM PRED TOBOM by Jojo Moyes

Neke od vas bi možda moglo zanimati i ovo – 7 razloga da pročitate knjigu TU SAM PRED TOBOM by Jojo Moyes

 

8. DOSEGNUTI SUNCE – Paula McLain

Eeee, ovo je ONA knjiga zbog koje sam presretna što sam odlučila svoj popis najboljih iz 2016. godine pisati u 2017. godini! Došuljala mi se baš u tim zadnjim prosinačkim tjednima i zaradila takvu gigantsku Goodreads peticu, da se sve treslo! 🙂

Neću više ništa o njoj napisati jer samo gubim dragocjeno vrijeme koje mogu potrošiti radeći na recenziji ove knjige, a s tim se moram požuriti jer uz recenziju ide i darivanje… 🙂

—o—

Eto, narode! To je to!

Teško se mirim s činjenicom da u ovoj godini više neću otkriti niti jednu “Hausfrau” ili “When Breath Becomes Air” ili “In Other Words” ili “Evanesco”. Ali činjenica da ni njih prošle godine nisam očekivala – niti mogla zamisliti da će se dogoditi i da će na mene ostaviti takav dojam – daje mi nadu da me i ove godine čekaju ili mi aktivno trče ususret jednako spektakularni naslovi!

Veselim se!

Neka nam je sretno svima i neka nam i ove godine fenomenalni naslovi potresaju tlo pod nogama – ili fotelju pod dupetom. 🙂

Love you! Hvala na strpljenju i podršci!
Tipkamo se i dalje!