I mi ljudi se na različite načine pripremamo za nadolazeće hladnije mjesece. Neki od nas sanjaju o migraciji u toplije krajeve, a neki ne bi imali ništa protiv da se do proljeća zavuku pod poplun i sve minuse redom uredno prehiberniraju.

Postoji ovaj jedan soj nas koji se toliko veselimo šarenim jesenskim plodovima koji niču po policama knjižara, da samo maštamo o tome da, poput kakvih miševa i vjeverica, taj plijen dovlačimo doma i pomno slažemo kupove poslastica kojima ćemo hraniti dušu i maštu tijekom zimskih mjeseci. Mislim da mi, gomilatelji knjiga, spadamo i u onu vrstu koja se na niže temperature prilagođava i uzgajanjem debljeg, toplijeg krzna…

Što će mi britvica kad ću noge ionako uglavnom skrivati ispod dekice? 😉

Pomalo se na horizontu književnih noviteta naziru naslovi kojima će nas izdavači uveseljavati narednih nekoliko mjeseci, pa sam htjela samo izdvojiti neke koji se meni čine jako interesantni.

Meni nekako najvažnija, najveća, najdraža knjiga koja dolazi ove jeseni jest prijevod knjige “PRIČE ZA LAKU NOĆ ZA MLADE BUNTOVNICE” Elene Favilli i Francesce Cavallo, koja bi, ako sve bude teklo po planu, u naše rukice trebala doći krajem listopada. Ne mogu opisati koliko sam presretna zbog ove vijesti! Dragi muškarci, ako ovo čitate – garantiram da je ovo poklon kojim ćete sve svoje cure, velike i male, beskrajno razveseliti, ako ne prije, onda svakako za blagdane! 🙂 Ne možete reći da nemate ideju što pokloniti ove godine. 🙂

Osim ove ljepotice, iz Znanja nam stiže “GRIMIZNA KRALJICA”, prva knjiga iz popularnog serijala za mlade kojeg potpisuje Victoria Aveyard, a meni se jako zanimljivom čini i SF-naslov “SVA NAŠA POGREŠNA SUTRA” Elana Mastaija.

Do kraja godine bi, između ostalih, od Znanja trebali dobiti i prijevod knjige “Mischling” Affinity Konar, o sestrama blizankama koje za vrijeme Drugog svjetskog rata dopadnu u ruke doktoru Mengeleu, te prijevod knjige “Homegoing” autorice Yaa Gyasi, koja nam govori o dvije polusestre (Effia i Esi) rođenih u Ghani u osamnaestom stoljeću, u dva različita sela. Jedna od njih udaje se za imućnog Britanca i svoje dane provodi u raskošnim odajama Cape Coast dvorca, ne znajući da se njezina polusestra nalazi u tamnicama ispod dvorca i da će uskoro postati jedno jedino malo ime u trgovini robljem…

Naklada Ljevak već je prošloga tjedna u knjižare odaslala nekoliko novih naslova, od kojih su dva meni zaista zapela za oko. “TI KAŽEŠ” nizozemske autorice Connie Palmen već sam pročitala i recenzirala, priča je to o vrlo intenzivnoj i tragičnoj ljubavi dvoje velikih pjesnika, Teda Hughesa i Sylvije Plath. Ovoga puta, međutim, priču nam priča Ted Hughes, koji je u stvarnom životu preko trideset godina šutio o njihovom odnosu, premda su ga, zbog Sylvijine sudbine, u knjivama i tekstovima koji se bave njihovom nesrećom, neumorno razapinjali.

“ČUDNOVATA NARUKVICA ARTHURA PEPPERA” autorice Phaedre Patrick topla je priča o jednom udovcu koji nakon 40 godina braka, preko povijesti privjesaka na narukvici pronađenoj u osobnim stvarima preminule supruge, konačno saznaje tko je sve bila njegova supruga.

Iz Profila nam je već stigla divna, prekrasna, uzbudljiva “MUZA”, nova knjiga autorice Jessie Burton, koja nam je prije nekoliko godina poklonila misterioznu “Minijaturisticu”.

Ali THE vijest i THE novitet iz Profila je knjiga “MINISTARSTVO POTPUNE SREĆE” autorice Arundhati Roy. Kažu iz Profila ovako:

“Ministarstvo potpune sreće” drugi je roman najznačajnije indijske spisateljice našeg doba, djelo koje se čekalo punih dvadeset godina, nakon što je autorica osvojila svijet svojim potresnim romanom o životu dvoje blizanaca, “Bog malih stvari”. Njezin novi roman veličanstveno je djelo, istodobno iznimna freska društva, ali i intimno putovanje kroz mnoge godine na ndijskom potkontinentu; od napučenih četvrti starog Delhija, preko novih sjajnih zgrada do planina i dolina Kašmira, prostora gdje je rat mir, a mir rat.

A da nam malo skrati muke čekanja trećeg nastavka priče o Louisi Clark, Profil nam donosi “VIKEND U PARIZU” autorice Jojo Moyes. Hoće li Nell, nakon što je isplanirala toliko željeni vikend u Parizu za sebe i dečka, biti razočarana što se on nije pojavio ili će taj vikend postati nešto najbolje što joj se u životu moglo dogoditi?

Nama ljubiteljima mira i tišine bi knjiga “TIŠINA U DOBA BUKE” (Erling Kagge) mogla biti krasno i prijeko potrebno štivo.

Što je tišina, gdje se ona može naći, zašto je važnija nego ikada ranije u povijesti – tim važnim pitanjima našeg doba bavi se norveški urednik, autor i istraživač u svojoj knjizi za koju su kritičari puni hvale. Premrežena književnim citatima i glazbenim referencama, “Tišina” je pokušaj da se odgovori zašto je tišina važna danas.

HENA COM cure, čini se, ne usporavaju koje god godišnje doba bilo u pitanju, i tko zna što nam sve spremaju za ovu jesen, ali za sada se nad njihovom kućom ponosno šepiri “PITANJE ANATOMIJE” cijenjene i voljene Marine Vujčić.

Ne treba zaboraviti ni da je nedavno u knjižare stigla čitava pošiljka novih naslova i da su dosta njih potpisali domaći autori; “KLANJAM SE” Ivice Ivaniševića, “NE NAGINJI SE UNUTRA” Suzane Matić, a kažu da kroz par mjeseci stiže i nova knjiga Valenta Pavlića. Evo, mašem repom od radosti. 😀

Mozaik knjiga donosi mnoge uzbudljive naslove za ljubitelje kriminalističkih i detektivskih romana, a meni su za oko zapela dva. Prvi je “TAJNI DNEVNIK HENDRIKA GROENA”, knjiga čiji je autor – nepoznat. Kažu iz Mozaik knjige da je to knjiga za svakoga tko želi proživjeti svoju starost. Možda ju je – oprostite mi na crnom humoru – napisao Hugh Hefner prije nego je… jel… Mnda.

Hmmm-khm, dakle kaže ovako:

Hendrik Goen je možda ušao u stariju dob, ali je daleko od smrti. Istina, njegove dnevne šetnje sve su kraće jer su mu noge umornije i mora u posjetu liječniku češće nego prije. Preciznije rečeno: on je stariji. No, u njegovom životu zasigurno ima nešto više od čaja i ljekovitih biljaka. Hendrik nam piše o svom životu, otkrivajući sve svoje uspone i padove, prisjećajući se svih nedaća i lijepih trenutaka koji su ga snašli dok istovremeno obuzdava ono što je ostalo od njegove kose. Neumorni Hendrik Groen je svakako neobičan nizozemski junak, koji je postao kulturni fenomen u svojoj domovini Nizozemskoj, a sada on i njegov slavni anonimni kreator osvajaju svijet.

Druga knjiga, koju već neko vrijeme hvale ljubitelji Paula Hawkins zove se “ŽENA U KABINI 10” autorice Ruth Ware, govori o novinarki Lo Blalock, koja na luksuznom kruzeru svjedoči kako je netko ženu iz kabine bacio u more. Međutim, ne postoji zapis putnika koji je putovao u kabini pored Lo, iako je ona ženu vidjela i čak od nje posudila šminku prve večeri na brodu…

Čini se meni da će nam pletene košarice ove jeseni skoro popucati pod obiljem dobrih knjiga. 🙂

Happy reading!