Da nisam nedavno pogledala dokumentarac o sestrama Brontë i da baš nisam poželjela saznati nešto više o Anne, najmlađoj od njih, koja je umrla jako mlada. Imala je 29 godina, kao ja sada (gulp). Samo je, za razliku od mene, do tada već napisala dvije knjige (gulp-gulp), “Agnes Grey” i “The Tenant of Wildfell Hall”. Upravo zbog ove druge se, kako kazuju biografi, sukobila sa sestrom Charlotte, ali i uznemirila tadašnje viktorijansko englesko društvo, jer se dotakla osjetljive teme – bračne tiranije i zlostavljanja.

Usudila se, kroz priču o gospođi Helen Graham (pseudonim), dotaknuti zataškavanih i ignoriranih istina o teškom položaju mnogih tadašnjih, a ja bih dodala – i današnjih, žena. Tu knjigu se smatralo prvim feminističkim djelom tadašnjeg vremena. Kao i junakinja, Anne se poslužila pseudonimom – Acton Bell.

Potražila sam knjigu prvo na engleskom jeziku i našla je u Algoritmu, po cijeni od 29,00kn. A kako sam se zaljubila u prva tri poglavlja, ali susrela sa uvijenim, opsežnim i pomalo kičastim stilom pisanja sestara Brontë, upitala sam Google postoje li prijevodi na hrvatski jezik. Nije mi toliko smetao taj stil pisanja u originalu niti mi je bio težak, nego me zanimalo koliko vješto je izveden prijevod. Google mi je javio da postoje prijevodi (Sonja i Zoran Budak) i da se knjiga može naći u antikvarijatima. Tako sam se prošetala do Masarykove 20 i dobila svoju “Stanarku napuštene kuće” za 39,00kn.

Dakle, drage moje i dragi moji, antikvarijat Studio i Masarykovoj 20 još samo DANAS i SUTRA daje popust od 22% na SVE knjige! Možete naručiti i preko web-shopa (www.antikvarijat-studio.hr), e-maila ([email protected]) ili telefonski (01/4872-598). Ukoliko je narudžba zaprimljena na bilo koji od ovih načina danas i tijekom sutrašnjeg dana, popust će vam se obračunati, a po knjige možete doći bilo koji drugi dan. Baš su super! 🙂

Osim “Stanarke”, udomila sam još i ove tri knjige:
– “Božićna priča” – dobri stari Charles Dickens
– “Košulja sretnog čovjeka” – Vesna Krmpotić, zbirka eseja o bajkama iz cijelog svijeta
– “Smrtno uplašen” – Viktoria Faust, da se malo počnem uvoditi u Halloween-raspoloženje

I sve to za samo cca 130,00kn! Jednostavno se moralo “proslaviti” na nekom prigodnom mjestu, u odgovarajućoj atmosferi. A gdje bolje nego u Oliver Twist Pubu uz šalicu crnog čaja s mlijekom.

Moram samo priznati da mi je nedostajalo nekakvo društvance jednako zaokupljeno knjigama… Ah, jednom prilikom ćemo i to okupiti.

U nekoliko prvih poglavlja, gospođa Graham odvažno objašnjava (grublje rečeno – drži zasluženo predavanje) mladom gospodinu Markhamu što misli o njegovom stavu da su iskušenja i poroci dobri za razvoj karaktera kod muške djece i muškaraca općenito (ah, dvostruki standardi), dok se djevojčice treba tretirati strože za njihovo dobro. Osvojila me Anne kroz Helenine riječi.

“Kažete da se vrlina razvija samo kad je dovodimo u iskušenje. Mislite da ženu ne treba izložiti iskušenjima ili je upoznati sa zlom? Dakle, smatrate je ili tako pokvarenom, ili tako glupom da se ne bi mogla oduprijeti iskušenjima. Ona je čista i nevina sve dok je držimo u neznanju. Žena je lišena one vrline koja je uči što je grijeh. Što je veće njezino znanje, što ima više slobode, to je pokvarenija. A plemenitiji muški spol obdaren je prirođenim smislom za dobro koje se još više učvršćuje iskušenjima i opasnostima.”

I još:

“Tada dakle mislite da je oboje slabo i sklono grijehu. Samo što će i najmanje iskušenje uništiti jedno, a ojačat će volju drugoga. Odgoj dječaka bit će dovršen malim praktičnim upoznavanjem sa zabranjenim stvarima. Takvo iskušenje bit će za njega isto što je oluja za hrast, koja će doduše odnijeti lišće i slomiti tanje grane, ali će učvrstiti korijen. Vi biste željeli da naši sinovi sve iskušaju, a naše se kćerke ne smiju koristiti ni iskustvom drugih. Ali ja bih željela da se oboje koriste tuđim iskustvima, da se nauče suprostavljati zlu i odabrati dobro. Nikada ne bih u život poslala ubogu djevojku nenaoružanu znanjem o svijetu, niti bih željela da ona zbog lošeg odgoja izgubi vjeru u sebe.”

Većini nas su bile poznatije sestre Emily (“Orkanski visovi”, njen jedini roman) i Charlotte Brontë (“Jane Eyre”) i jedino sam njih do sada i čitala. Tako mi je neopisivo drago što sam se konačno dokopala i Anne. Već se sada usudim prognozirati da bi mi ona mogla postati omiljena Brontëica.

Dok sam sjedila tamo u Oliver Twist Pubu i listala ostale knjige, shvatila sam da sjedim odmah nasuprot “Pickwick” zidu dok listam Dickensa. Slatke male slučajnosti… Ili samo selektivna percepcija? 🙂

Evo i neobičnog buketa iz naslova ovog posta! Za samo 15,00kn, kod onih teta tamo između Dolca i Jelačićevog trga.

Hvala na čitanju! :-*