Konačno je stigla!
Otkako sam objavila recenziju knjige, negdje krajem prosinca daaavne 2015. godine, željno iščekujem seriju, da vidim kako su odabrani glumci odradili svoje uloge. 🙂

U recenziji sam malo njurgala jer mi se nije svidjeo izbor Nicole Kidman za ulogu prelijepe Celeste, a i od Shailene Woodley kao Jane Chapman mi se blago dizala kosa na glavi jer – Shailene Woodley je u to vrijeme bila baš u svakom filmu koji sam gledala. 🙂 Kao i Jennifer Lawrence, ali ona mi, eto, ne smeta. 😀

Kako bilo, došlo vrijeme sinoć da se baci oko na prvu epizodu. Koliko je to za mene bio svečan trenutak može vam ilustrirati činjenica da nisam pratila neku seriju još otkad su završile “House M.D.” i “Lie to Me” i “Dexter” i, konačno, “Nikita”. 😀

Da ne govorim kako sam bila izvan sebe što ću skoro 50 minuta neometano gledati seriju. Otkad imam ovog svog malog, nije mi uspjelo niti jednu 20-minutnu epizodu serije “The Big Bang Theory” pogledati u komadu, bez 12 pauza.

Dakle, serija na ekranu, dekica preko ramena, jastuče pod križima (jer me uhvatiše godine), oči razrogačene od očekivanja i – play! 🙂

Prvi plus – serija odmah počinje baš po knjizi – dogodila se tragedija. Ubojstvo za vrijeme zabave. Od desetaka uzvanika nitko nije pouzdan svjedok. No, kako vidimo iz policijskih iskaza koji slijede, svi su vrlo angažirani ogovaratelji. Svi su znali kada je sve počelo, točno u dan. Svi su znali da kada ta Velika Ženska Imena njihova male zajednice ukrste rogove, to ne može završiti dobro.

A sve je počelo prvog dana škole, jednim uzdignutim optužujućim prstićem…

Od tog trenutka nadalje, klanovi su se oformili kao kapljice ulja na vodi. Ova situacija je zadala prvu pukotinu na savršeno uglađenoj površiti društvenog života Montereya. Mali potresi u međusobnim odnosima čine da ta se ta pukotina širi i grana dalje, otkrivajući potresna naličja naizgled savršenih života ovih dama. Privatno, svaka se bori sa svojim demonima. Pitanje je samo koji od njih je doveo do ubojstva?

Iako su mi i Reese i Nicole na ekranu djelovale čudno prvih 15-ak minuta serije, mislim da su me uspjele uvjeriti da su možda ipak bile dobar izbor. Shailene mi je odmah sjela kao Jane. Mislim da ću se moći naviknuti na glumačku ekipu, premda bih i dalje voljela vidjeti kako bi Charlize Theron izgledala kao Celeste. 😀 No, s obzirom na to da su Nicole i Reese zapravo zajedno otkupile prava na snimanje ove serije, bilo je nekako logično da će sebi dodijeliti glavne uloge.

Ono što mi je odmah upalo u oko jest da je scenarist (ili scenaristi) odlično odradili posao – slijed bitnih događaja nije razvodnjen nikakvim nepotrebnim digresivnim scenama. Sigurna sam da je to razlog što sam imala osjećaj da sam seriju gledala 20, a ne 50 minuta.

Ako se nastavi u istom stilu, bit će ovo odlična ekranizacija. To posebno veseli nas čitatelje koji uvijek s oprezom gledamo što će netko na filmskom platnu učiniti od papirnatih stranica koje smo voljeli.

Čačkajući malo po onom IMDB-u, naišla sam na nekoliko zanimljivosti vezanih uz snimanje ove serije, kao i same glumce.

Kažu da je autorica, Liane Moriarty, željela da Rose Byrne glumi Jane.

I Reese Witherspoon i Nicole Kidman su odustale od drugih projekata kako bi mogle prihvatiti uloge u ovoj seriji. Tako Reese nećemo gledati u filmu “Downsizing”, a Nicole je odbila ulogu u filmu “Wonder Woman”.

Nicole Kidman je bila zaručena za Lennyja Kravitza, a njegova kćer, Zoë Kravitz, jedna je od glavnih “mama” u seriji.

Shailene Woodley se s nekim glumicama već susretala u ranijim filmskim projektima. Sa Laurom Dern (a u ovoj seriji upravo između njih dvije počnu frcati prve iskre) je glumila u filmu “Greška u našim zvijezdama” i tada su glumile majku i kćer. Sa Zoë Kravitz prethodno je dijelila set filma “Divergent”/”Različita”.

Čini se da su privatni i poslovni životi glumica još isprepleteniji nego životi likova u ovoj seriji, ako je to ikako moguće. 🙂

Što da vam kažem još? Želim gledati dalje. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog ovog lica, koje se u seriji pojavilo tek na dvije ili tri sekunde.

Tkooooo si ti? 😀

Serija kod nas igra na HBO GO, a prvu epizodu možete pogledati BESPLATNO.