Proljeće je “moje” godišnje doba, premda zapravo svojatam samo jedan mjesec – travanj. Ove godine ga malo mrko gledam jer mi donosi 33. godinu na grbaču, ali i dalje se volimo. Pogotovo zato što mi se za svaku godinu više koju mi stavi oko vrata oduži šarenilom i toplinom, pa čitanje na osunčanim terasama kafića i u svježim, mirisnim sjenama parkova konačno više nije samo zimska fantazija.

Proljeće vidim kao razdoblje protezanja, započinjanja, pomicanja, upuštanja, ostavljanja, otiskivanja, istraživanja. Vidim ga kao razdoblje ostavljanja starog usahlog sebe iza sebe – vrijeme da se zahvalimo svemu onome oko nas i u nama što je odradilo svoj zadatak, poslužilo svrsi i postalo sentimentalni višak.

Odbacivanje starog je teško jer mora biti – kako i priroda to radi – naglo i odlučno. Pupanje i cvjetanje su intenzivni procesi transformacije i treba im posvetiti sav spektar vlastitih snaga i sposobnosti. S time na umu, sastavila sam jedan mali popis preporuka za čitanje.

Popis sam ugrubo podijelila na najnovije naslove, nešto starije nove naslove i par naslova koji spadaju u klasike, tako da bi se moglo naći ponešto za čitatelje raznolikih ukusa.

Krenimo onda sa najnovijim naslovima u koje ubrajam sve knjige izdane u 2017. godini.

DAH KOJI ŽIVOT ZNAČI – Paul Kalanithi

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Trebate ovu knjigu. Trebate je jer ćete je brzo pročitati i stavit će vam na nos naočale koje će potpuno promijeniti način na koji doživljavate godišnje doba koje je pred nama. Dopustite da vas jedan liječnik kojeg više nema (koji je i sam bio zaljubljenik u knjige), a na čijem je uspješnom životnom putu karcinom bahato povukao crtu i rekao: “Dalje ne ideš”, nauči kako (ponovno?) osjetiti ushićenje prema životu.

Ovo je, usudila bih se reći (opet), možda i najvažnija knjiga koju ćete pročitati ove godine.

ONA PRIJE MENE – JP Delaney

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Ako vam kojim slučajem proljeće ne upumpava dovoljno uzbuđenja u krv, ova knjiga će to ispraviti. Zapravo, od ove knjige bi vam se mozak mogao odcentrifugirati u juhici od dopamina. Zbog ovakvih knjiga je čitanje i došlo na tako dobar glas kao jedan od načina da se sebi podigne raspoloženje. 🙂

PROTUOTROV – Oliver Burkeman

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Ova knjiga, po mom mišljenju, izvrsno mentorira čitatelja u onom procesu odbacivanja starih, isluženih i potpuno pogrešno shvaćenih i još pogrešnije primjenjivanih saznanja iz pozitivne psihologije. Svaki cinik koji imalo drži do sebe ovo mora pročitati.

KAMENO SRCE – Renate Dorrestein

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Dođite i pogledajte, ako smijete, što se dogodi kada zabadamo glave u pijesak i ne propitujemo, ne istražujemo, ne napredujemo u spoznavanju svih načina na koji ljudska psiha može prestati funkcionirati. Dođite i uvjerite se zbog čega je opasno, kako se piše u prethodnoj knjizi na popisu, usmjeriti se “samo na pozitivne stvari, a negativne pustit da prođu”. Jer posljedice takvog površnog gledanja na sve aspekte ljudskog iskustva često dovode do tragičnih posljedica o kojima je mučno čak i čitati.

Među nešto starijim novim naslovima nalate se oni koje uvijek volim preporučivati ljudima koji dugo nisu nešto čitali i treba im dobra, zanimljiva i zabavna knjiga kako bi razgibali i prokrvili svoje čitalačke mišiće.

MALA PARIŠKA KNJIŽARA – Nina George

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Ako je ijedna knjiga zove na avanturu, to je ona koja već u naslovu spominje Pariz i knjige. Ako već niste čitali ovu dirljivu, prekrasnu knjigu, dozvolite da vas gospodin Perdu svojom knjižarom-brodom povede u potragu za starom ljubavi i vlastitom prošlošću, kada još nije postao takav jedan simpatičan povučeni čudak okružen knjigama. Ova knjiga garantira najnježniju katarzu. Nakon nje ćete osjetiti da su vam sva osjetila postala gladna svijeta oko sebe.

VELIKA MAGIJA – Elizabeth Gilbert

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Rijetko što može uzburkati i raspiriti čovjekovo raspoloženje, a da ne razbudi onu malu zaigranu životinjicu zvanu kreativnost. Sve ove proljetne boje, mirisi, zvukovi i žamori, teksture i ritmovi, sve to služi kao pelud pod kojim naš kreativni um počinje bujati od ideja. Kako biste svim tim idejama pružili dobar, stabilan korijen koji će ih hraniti sve dok ne daju ploda – uzmite ovu knjigu u ruke. I dođite mi pokazati što ste stvorili. 🙂

IME VJETRA – Patrick Rothfuss

Rekla sam da je proljeće vrijeme istraživanja i otkrivanja. Ova knjiga, ova prekrasna, savršena knjiga, je za mene simbol istraživanja i otkrivanja. Nikada prije nje nisam dotakla fantasy. Knjigu sam “otkrila” na svoj rođendan, prije mnogo godina. Moj dragi je pitao što želim za rođendan, a ja sam rekla da bih knjigu. Koju? E, to ne znam. Idemo šetati po Profilu u Bogovićevoj, pa ću vidjeti.

I ukopala sam se pred naslovnicom ove knjige. Tada je bila dostupna samo engleska verzija. Hrvatski prijevod doći će mnogo kasnije. Nakon što sam je primila u ruke, znala sam da ne želim niti jednu drugu odnijeti sa sobom.

Čitala sam je do jutra. A onda sam je počela posuđivati na sve strane. Do dana današnjega volim prepričavati poruke koje su mi prijatelji slali. Jedna od njih je bila od prijatelja koji je studirao na medicini: “Ubit ću te. Imam kolokvij sutra, spremao sam se za njega tjednima i ima da ga ne prođem, samo zbog tebe i ove knjige.”

Ako niste otkrili Kvothea, ako niste nikada zagazili u fantasy jer TKO ozbiljan TO čita, uzmite ovu knjigu i nosite je negdje u prirodu. I nemojte pjevati pjesmicu o Chandrianima. E, da, jednu od najljepših izmišljenih knjižnica otkrila sam baš u ovoj knjizi. 🙂

ČAROLIJA POSPREMANJA KOJA ĆE VAM PROMIJENITI ŽIVOT – Marie Kondo

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Vjerujte mi, treba vam Marie. 🙂 Slobodno zanemarite savjete koje daje u vezi knjiga – žena nije normalna – ali svakako poslušajte savjete koje daje za slaganje i organiziranje svega ostaloga po stanu. Nećete vjerovati koliko će se prostora otvoriti za JOŠ knjiga. 😀 Nemojte me tužiti gospođici Kondo. Njena filozofija pospremanja je radikalna i stvarno korisna. Ali ne diraj mi se u knjige. 🙂

Ova knjiga će vam svakako pomoći u jednom od proljetnih zadataka – ostavi, odbaci, zaboravi. Napravi mjesta za novo, i samo za ono što te doista veseli.

Za kraj, nekoliko klasika. Ako ništa drugo, za razliku od novijih knjiga, vjerojatno su dostupni u knjižnicama.

SOBA S POGLEDOM – E. M. Foster

Gdje bolje vježbati migoljenje iz zastarjelih, napornih društvenih konvencija nego usred Italije, u raskošnoj prirodi okolice Firence, dok zajedno s engleskinjom Lucy Honeychurch upoznajete čitav niz ekscentričnih, nekonvencionalnih likova? 🙂 Kako ja razmišljam o ponovnom čitanju ove knjige (moram raditi na vokabularu), možda prijedlog još nekome zapne za rukav.

STONER – John Williams

A post shared by Iva (@bibliovca) on

Ne mora svako istraživanje i svaka avantura biti lutanje u neke nove geografske predjele; istraživati se može i univerzum vlastitih želja, ambicija, granica, misli i osjećaja. Na jednoj takvoj životnoj avanturi nalazi se glavni lik ove knjige koju biste svakako trebali pročitati ako želite doživjeti onaj zaokruženi, savršeno simetrični i ispunjavajući osjećaj zadovoljstva koji nas preplavi kada vrijeme provedemo u društvu ozbiljne i zaista izvrsne knjige.

Također, ako počesto patite od nostalgijom za svojim studentskim danima ili ne znate kako biste svoje studentske dane učinili zanimljivima, ovu knjigu ne smijete zaobići. 🙂

MEDITACIJE – Marko Aurelije

Planetopija je upravo izdala “Meditacije” u novom ruhu, a u predgovoru David Pejić kaže ovo:

Čitajući Meditacije, čitatelj dobiva jedinstven uvid u plemenitu borbu ljudskog bića sa samim sobom, u svrhu postizanja ideala vrline, mirne duše i snažnog razuma, a samim time i neprocjenjivu priliku primijeniti Aurelijeve savjete na svoj vlastiti put prema osobnom boljitku.

Da, zvuči kao nešto što se čita polako i pomno, rečenicu po rečenicu, odlomak po odlomak, dok se šeta po tek zazelenjelim šumama ili parkovima.