Ovu krasoticu kupila sam za vrijeme vikend-izleta u Beč u rujnu prošle godine u knjižari Wilhelm Frick u ulici Kärntner, u blizini Stephenplatza. Ako sam dobro informirana, knjižara na toj lokaciji je dva mjeseca nakon mog posjeta zatvorena. Kunem se da nemam ništa s time; kupila sam samo 12 knjiga.

Pažnju mi je prvo privukla naslovnica, pa naslov, a kada sam vidjela ime autorice, knjiga je bila 90% kupljena. Ostalih, zapravo nebitnih, 10% u odluci odigrao je sadržaj knjige.

Dvije knjige, zapravo male zbirke anegdota iz vremena kada je autorica radila u knjižari, zovu se “Weird Things Customers Say in Bookshops” i “More Weird Things Customers Say in Bookshops” i obje sam čitala, a recenzirala sam samo prvu. Šteta, baš sam mogla i iz druge iščeprkati par pričica, pa da uspostavim nekakav feng shui tu na blogu…

Knjižnice i knjižare su mjesta gdje se susreću priče; za velike, male i one najmanje, napisane na svim mogućim jezicima i pismima; one u tekstu, kao i one u prozi, ali i one u slikama. U knjižnicama i knjižarama tiho egzistiraju ne samo one priče sadržane u knjigama na policama; tu svoje tihe živote vode i životne priče autora, kupaca, zaposlenika. Second-hand knjige čak imaju svoju povijest sa čitateljima od kojih su se iz bilo kojeg razloga rastale. Knjižnice i knjižare imaju svoje priče o nastanku, o tome kako su dobile ime, o tome kako i zašto se nalaze baš tu gdje se nalaze i na koji način svoje blago nude čitateljima.

Jen Campbell je u ovoj knjizi ispričala kratke priče o preko tri stotine knjižnica i knjižara sa šest kontinenata. Nažalost, na Južnom polu (još) ne postoje knjižare i knjižnice. Priče su, najlogičnije, organizirane u šest poglavlja, a svako poglavlje posvećeno je jednom kontinentu.

Kako bi se čitatelj povremeno odmorio (od čega??) i razbio monotoniju (ma daaaj…), autorica je svakih nekoliko stranica ubacila zanimljive činjenice iz povijesti knjižara, knjižnica, njihovih vlasnika i njihovih pohoditelja.

Osim toga, zamolila je neke čitateljima omiljene i dobro poznate autore (Joanne Harris, Ali Smith, Tracy Chevalier, Audrey Niffenegger, Iana Rankina, Rachel Joyce, itd.) da sastave kratke tekstove o, primjerice, ulozi koju u njihovim životima odigrale knjižare i knjižnice, o osobama ili knjigama koje su ih pretvorile u odane ljubitelje knjiga.

U knjigu je umetnula i malenu fotogaleriju zanimljivih knjižara iz različitih dijelova svijeta.

Ova knjiga je toliko nakrcana uzbudljivim i nadahnjujućim (ili ponekad samo zapanjujućim) pričama da doslovno puca po šavovima. Svega mi, morala sam na svoj primjerak zalijepiti komad selotepja, jer se košuljica raspala. 😉

Čitatelju stvarno dođe da spakira kufere i krene u obilazak najinteresantnijih knjižara i knjižnica po svijetu i da, kada se jednom nauživa tuđe kreativnosti u svijetu prodaje knjiga, dođe doma i sam otvori jednu malu knjižaru. 🙂

Neka vas ne hvata panika ako ste baš VI došli na tu ideju ili je to BAŠ VAŠA maštarija, neću vas preduhitriti u tome. 😉 Trenutno novac trošim samo na P&P (pelene i putovanja), a knjižaru možda otvorim jednoga dana, sa svojih 70 godina. Pod uvjetom da ne dobijem kćer koja će poželjeti vjenčanje s više uzvanika nego što George R. R. Martin ima likova u JEDNOJ svojoj knjizi, pa budem toliko siromašna da ću, ako želim čitati, knjige morati sama pisati. 😀 😉

No, dajte da ja sada malo prošetam po ovih šest kontinenata i među opisanim bookshopovima pronađem kakvog simpatičnog predstavnika poglavlja/kontinenta.

EUROPA“The Edinburgh Bookshop” (Edinburgh, ofskroz) Znate kako se uvijek svi žale da većina kupaca knjige kupuje u velikim lancima knjižara, a zaobilaze male, nezavisne knjižare? E, pa ljudi iz “The Edinburgh Bookshopa” su se dosjetili te su za vrijeme trajanja Independent Bookseller’s tjedna organizirali event pod nazivom Strickly Come Bookselling, kada bi lokalne autore učinile prodavačima knjiga na jedan dan.

 

A post shared by Courtney Stanbury (@courtstanbury) on

Kada bi se tako nešto kod nas organiziralo, ja bih rado da mi knjigu proda, recimo, Marina Vujčić, a ako baš mogu izvoljevati, onda Daša Drndić. 🙂

AFRIKA“J. K. Stores Books” (Machakos, Kenija) ne prodaje samo knjige. Kako bi privukla kupce različitih ukusa ili namamila one koji nisu sigurni da bi možda htjeli kupiti knjigu, knjižara prodaje i – krave.

SJEVERNA AMERIKA“Bart’s Books” (Ojai, Kalifornija) je nazvana najboljom knjižarom na otvorenom na svijetu (eh, jeziče moj hrvatski). Na policama ima preko milijun naslova, a police su složene oko stabla hrasta starog 400 godina.

 

A post shared by Bart’s Books (@bartsbooksojai) on

SREDIŠNJA I JUŽNA AMERIKA“Biblioburro” (La Gloria, Kolumbija) je knjižara koju je osnovao Luis Soriano. Putujuća je to knjižara koja se nalazi na – magarcima. Točnije, na dva magarca koji se zovu Alfa i Beto. Ova družina putuje po okolici općine La Gloria, posuđujući knjige djeci koja nemaju pristup knjižari od cigle i žbuke.

U svakom selu ga dočeka oko 40-50 djece koja čekaju svoje nove knjige ili pomoć s pisanjem domaće zadaće ili vježbe pisanja i čitanja koje Luis za njih osmišljava.

Pre-kra-sno!

 

A post shared by Get Fukt (@destructodoll666) on

AUSTRALAZIJA“The Little Bookroom” u Melbourneu otvorena je 1960. godine kao prva knjižara u Australiji koja je prodavala samo dječje knjige; “Cook the Books” u Aucklandu ima najveći izbor kuharica na Novom Zelandu, sadrži čitavu odlično opremljenu, potpuno funkcionalnu kuhinju i nudi privatne sate kuhanja sa svojim in-house chefom.

AZIJAPaju Book City (Južna Koreja) Paju je postao gradom tek 1997. godine, a još davno prije toga razrađena je ambiciozna ideja o gradu posvećenom samo industriji nakladništva i knjižarstva. Ideja je bila stvoriti grad-zajednicu kao umjetnički projekt koji okuplja sve one čije stvaralaštvo teži demonstriranju ljubavi prema knjizi i čitanju.

Danas u Paju Book Cityju djeluje preko 200 nakladnika, a grad ima oko 40-ak knjižara. Svaki poslovni proces vezan uz knjigu odvija se tamo – od pisanja i uređivanja tekstova, preko grafičkog osmišljavanja knjige, sve do promocija, distribucije i prodaje.

Osim toga, grad je prepun umjetničkih galerija, kafića i dječjih kazališta. Jedan od nakladnika dječjih knjiga unutar svojih prostorija čak ima i maleni zoološki vrt u kojemu se djeca mogu družiti sa pitomim životinjama. Salim Alice House kompletno je ukrašena ilustracijama iz knjige “Alisa u zemlji čudesa”, a ima i svoj vlakić koji posjetitelje vodi u obilazak drugih knjižara u blizini. Bomoolsum je antikvarijat-knjižara koja ima stalnu izložbu knjiga koje su nekada posjedovali slavni autori.

Super, ha? 🙂

Znam da sad vjerojatno žurite na BookDepository kupiti knjigu što prije, pa vas neću više zadržavati. 😉

Ovo je jedna od onih knjiga koje se nakon čitanja ne pospremaju na policu, već se stalno povlači po sobama jer svaki put kad je čovjek otvori, vidi zvjezdicu ili “ajmeee” ili “wow” pored nekog paragrafa, pa mora čitati ponovno i onda je za 3-4 sekunde opet sretan. 🙂

Molim vas, kreativci moji, kada budete čitali, obavezno pored sebe imati papir i olovku. Sigurno će vam glava zujati od ideja i kad bi barem 10% njih nekako proveli u djelo, mislim da bi se dalo pokrenuti zanimljivih knjiških događaja, mimo ovih velikih sajmova i festivala.

Eto, bježim! Dosta je mene! 🙂

Pusa i tipkamo se uskoro!