Pada! Opet pada!

Ne mislim na vrijednosti kriptovaluta, mislim na ovu divnu, romantičnu preteču bljuzge koja me u ovom svom pahuljičastom obliku neizmjerno veseli.

Padala kiša ili snijeg, mene počne “svrbiti” da si skuham kavu i na barem sat vremena se, s knjigom u ruci, zavučem u nekakav džep apsolutne tišine. Pa ako vam se kojim slučajem ovih dana ukaže prilika za takav luksuz, htjela bih vam dati nekoliko prijedloga za čitanje.

Kako sam ih birala? Ovoga puta nisam otišla pregledati svoju listu pročitanih knjiga na Goodreadsu i onda iz nje posložiti dobro promišljene prijedloge; ovoga puta su i mene samu zanimali najspontaniji prijedlozi koje bi izdiktirala moja duša, kada bih joj postavila pitanje: “Koje knjige bi sada, u ovom ugođaju, PONOVNO čitala?”

I odgovori su mi stigli u šest treptaja oka – stoga nema razloga da sumnjam u žarku iskrenost ovih preporuka. 🙂

1. THE SNOW CHILD – Eowyn Ivey

Ovu knjigu sam dovršila prije dva dana i ne bih imala ništa protiv toga da je čitam otpočetka. Uskoro dovršavam recenziju, pa neću ovdje ni zucnuti o detaljima. Reći ću samo da toliko čarolije i prekrasnog pripovijedanja na jednom mjestu, toliko topline i hladnoće, radosti i tuge u savršeno dirljivim i savršeno slikovitim kombinacijama već dugo nisam našla nigdje drugdje, osim možda u knjizi…

2. MEDVJED I SLAVUJ – Katherine Arden

… i ne mogu dočekati Mitopejino izdanje, “Medvjed i slavuj”, u prijevodu Vladimira Severa, najavljeno za ovu zimu, možda i za kraj ovoga mjeseca.

Već s ove prve dvije knjige na ovom popisu prijedloga ćete se zaljubiti u sve žene koje u njima susretnete i sigurna sam da ćete poželjeti u svojim kćerima, ako ih imate, još dugo potpirivati divlji, neobuzdani, čisti duh prirode s kojim su rođene.

Uostalom, što ide bolje uz zimu i snijeg, ako ne ruske bajke.

3. A GENTLEMAN IN MOSCOW – Amor Towles

A ako uz zimu i snijeg savršeno pašu ruske bajke, ruski realizam paše još i više. Ne znam zbog čega je to tako – možda zbog toga što ti rusi uspiju zimu kao godišnje doba staviti u knjigu i kao kulisu, ali i kao jednog od protagonista, ponegdje gotovo i kao pripovjedača – imaš osjećaj, dok čitaš, da se snijeg nakuplja dolje u fusnotama i da stranicu moraš otresti prije nego je okreneš.

Zima je nekima mrska jer ih onemogućava u kretanju i zatvara u kuće – i zbog toga je knjiga “A Gentleman in Moscow” nezaobilazno štivo za ovakvo vrijeme. Čovjek, čak i zatvoren u četiri zida, može voditi izrazito zanimljiv život, i to ne samo onaj unutarnji.

4. MINIJATURISTICA – Jessie Burton

Znam da joj mnogi zamjeraju kraj, ali ja je zbog tog kraja neizmjerno volim i poštujem. Znam da je Amsterdam u proljeće i ljeto prekrasan, ali Jessie Burton me uvjerila u njegovu zimsku bajkovitost i tajanstvenost i svoju želju da ga jednoga dana posjetim baš u ovakvom jednom ugođaju mogu zahvaliti upravo njoj. A dok mi se za to ne pruži prilika u stvarnosti, uvijek se mogu vratiti sniježno bijelim stranicama ove knjige… 🙂

5. THE BEGUILED – Thomas Cullinan

Knjiga koju nikako da recenziram, što je samo govori u prilog tome koliko mi se svidjela. Što se dogodi kada jedan mladi vojnik neprijateljstve vojske, gotovo pred sam kraj Građanskog rata na američkom jugu, upadne u nevolje iz kojih ga spasi grupa djevojaka i žena, koje same žive u internatu za školovanje i obuku dostojanstvenih budućih supruga i majki? Hoće li se ispostaviti da bi mu bilo bolje da su ga pronašli neprijateljski vojnici i njihovi psi, nego ova šarolika svita nadasve dobronamjernih i pobožnih dama?

Garantiram vam kombinaciju grohotnog smijeha i prestravljenog zdvajanja nad sudbinom likova u ovoj knjizi. Ako ste katolik, prekrstit ćete se više od jednog puta. 😀 Ako niste katolik, moglo bi vam se dogoditi da se po prvi put prekrstite. 😉

6. THE WONDER – Emma Donoghue

Ako imate hrabrosti, otputujte s Lib u maleno irsko seoce, u kojem jedna obitelj tvrdi da njihova kćerkica, otkad je primila prvu svetu pričest, živi bez hrane; da ju je sam Svevišnji uzeo pod svoju posebnu zaštitu i da joj je namijenio posebnu sudbinu…

Koja možda uopće nije primjerena malenom djetetu… No, procijenite sami.
Izvrsna knjiga. Emma Donoghue me je u knjizi “Soba” uvjerila da zna fenomenalno pisati, ali me je knjigom “The Wonder” ostavila i bez teksta i bez kape na glavi.

Eto, dragi ljudi – koju god od ovih odaberete, mislim da nećete pogriješiti. Nadam se da ćete naći barem tih sat vremena da u miru i tišini uživate u neponovljivim čarolijama neke ovih priča.