Zadnjih nekoliko mjeseci, najviše čitam elektronske zapise knjiga na tabletu. Mnogo je polemika kako tableti ili e-book čitači nikada neće zamijeniti knjigu. Hoće li ili neće, vrijeme će pokazati.

Njihova prednost je što ravno iz fotelje možete nabaviti knjigu koja vam se trenutno čita, jer ste baš upravo pronašli jako dobre recenzije. Bez odlaska u trgovinu i čekanja u redu. Ipak, knjiga ima nešto što ta moderna tehnologija nikada neće imati – miris papira i njegovo šuškanje dok se okreću stranice! Njena vlastita težina, kao težina iščekivanja gdje će nas odvesti i u kakve avanture. Neponovljiv osjećaj. Tako sam i ja, sa užitkom, nakon par mjeseci uzela knjigu u ruke. Kao malo dijete kojem ste dali dugo željenu igračku!  Naravno, pomaže i Algoritmova akcija “Uzmi 5, plati 2”. Vjerujte mi, to je moja najdraža akcija od svih akcija u svim trgovinama, čak mi je draža nego popusti na Interliberu. Kako među svim tim divnim knjigama odabrati SAMO 5?

Isprintala sam jedan kupon, iako sam htjela još jedan, no čovjek mora biti razuman. Barem na kratko, dok kupuje u Algoritmu. Sve knjige koje me trenutno zanimaju, našla sam u elektroničkom obliku u bespućima interneta i zapravo nisam morala ništa kupovati. Ali knjiga je knjiga, a akcija je akcija. I tako, bio je zadnji dan akcije i ja kao pčela oko mnoštva cvijeta, letjela sam od knjige do knjige, s predodžbom što bi htjela imati. Na kraju je odluka pala na “Bartimejevu trilogiju” (nisu imali prvi dio, kupila naknadno), “Solomonov prsten”, “Anubisova vrata” te “Američke bogove”. Recenzije knjiga sam već odavno pročitala, pitanje je bilo hoće li će mi se svidjeti toliko da ih pročitam više od jednog puta. Zapravo, “Anubisova vrata” sam ugrabila impulzivno i odjurila na blagajnu u djeliću sekunde. Oni samo što nisu zatvorili.

Ovo je kratak sadržaj sa korica, koji nisam nikako mogla ignorirati prilikom kupovine (iako su Vrata već bila učitana u moj žedni tablet):

Dvadeset i četiri godine nakon prvog objavljivanja na hrvatskom jeziku, ovaj SF klasik dolazi pred čitatelje u osvježenom izdanju.
Ovdje ćete na jednom mjestu naći plejadu izuzetno osebujnih likova: drevnog egipatskog čarobnjaka, suvremenog milijunaša, vukodlaka, grozno deformiranog klauna, mladu ženu maskiranu u dječaka, Lorda Byrona isprana mozga, te junaka priče, profesora Brendana Doylea. Bogato razvedena radnja, obilje likova, igra povijesnim i izmišljenim ličnostima čine ovaj roman privlačnim širem krugu čitalaca, a priznanja poput Philip K. Dick Awarda i SF Chronicle Awarda od ovog remek-djela pripovijedanja stvaraju nezaobilazno čitalačko štivo.
Dvadeset četiri godine nakon prvog objavljivanja na hrvatskom jeziku, Algoritam objavljuje osvježeno izdanje Anubisovih vrata autora Tima Powersa u prijevodu Predraga Raosa, te s naslovnom ilustracijom Igora Kordeja.

Kažu da je Tim Powers bio preteča onog što nazivaju steampunk, pa ću malo opisati što taj naziv znaći.

Steampunk je podžanr znanstvene fantastike u kojem se vraćamo u prošlost. Prema definiciji novinara Douglasa Fetherlinga: steampunk je žanr koji zamišlja “kako bi prošlost bila drugačija da se budućnost dogodila ranije”. Radnja je često smještena u Veliku Britaniju u doba kraljice Viktorije, što nije začuđujuće, ili pak u alternativne svijetove čiji je razvoj na nivou našeg 19. stoljeća. U djelima se često povezuju slavne osobe iz tog vremena, pa često nailazimo na Byrona, S.Holmesa, Dr. Moriartya, Karl Marxa, Draculu, Dr. Jekylla, Mr. Hydea, Frankenštajnovo čudovište, Jacka Trbosjeka ili Nikolu Teslu… Poneki teoretičari početke steampunka vide u svjetski poznatim djelima Marka Twaina, H.G. Wellsa i Mary Shelley. 

Jednostavno: steampunk spaja znanstvenu fantastiku, fantaziju, horor i anarhizam s industrijskom revolucijom.

Dakle, kako nas Anubisova vrata mogu začarati?

To su “procijepi” u vremenu i ako se nađete u njegovom centru izbaciti će vas u neko drugo vremensko doba. Lijep način da putujete kroz vrijeme, zar ne? Glavni likovi vratili su se u 1810. godinu kako bi prisustvovali jednom predavanju, no to zapravo i nije bio cilj svim putnicima. Ako se odlučite na takav potez, vratiti se u prošlost, morate biti svjesni da će nešto poći po krivu i vi možete ostati zaglavljeni pa čak i bez ikakve nade da se vratite! Mračne tajne, izdaje, opasne vucibatine, ludi čarobnjaci koji su izgubili svaki dodir sa “zemljom”, uhode, urote protiv krune, vukodlak koji mijenja tijelo, a odbačeno ostavlja u vrlo teškim mukama –  samo su dio ove priče o putovanju kroz vrijeme. Neki junaci su prošli sito i rešeto dok su se drugi okoristili znanjima koja su stekli u svojoj budućnosti, kako bi namaknuli velika bogatstva.

Ne mogu se ne upitati kako bi nama bilo da upadnemo u neko drugo vrijeme potpuno drugačije od našega. Kako bi se snašli da se odjednom probudimo u prošlosti, sasvim nebitno koja bi to godina bila? Kako bi utjecale razlike u životnim stilovima, nižem standardu, ekonomskim prilikama, ili bi se vrlo brzo prilagodili? Otkriti ću vam unaprijed – našim junacima nedostajali su antibiotici, današnji napredak medicine, viša razina higijene, današnji okusi hrane i pravi duhan. Hm, da duhan. Meni bi osobno nedostajalo sve. Vrlo sam komotna i na pristajem na neke kompromise. To znači da u 1810.-oj ne bi dugo izdržala. A obzirom da mi je ova knjiga bila jako zanimljiva, jedino skakanje u prošlost želim kroz neko drugo steampunk djelo.