Lara Jean se zaljubila mnogo puta. Niti jednom od tih “mnogo puta” nije to željela ili mogla reći dečku u kojeg je bila zaljubljena. Srećom, pronašla je način da se tih svojih nezgodnih zaljubljenosti zauvijek riješi…


Sve ono što iz nekog razloga nije imala priliku reći dečku u kojega je bila zaljubljena, Lara Jean bi ispisivala u dugačka pisma koja bi potom pospremila u kuverte, napisala adrese primatelja, pohranila u staru kutiju za šešire i na njih potpuno zaboravila. Sa svakom ispisanom istinom, sa svakim opisanim osjećajem, zaljubljenost prema dečku kojem je pismo pisano bi popustila i Lara Jean bi nastavila živjeti svoj relativno normalan, smušeni tinejdžerski život.

Save the date vector template for cards, hand drawn watercolor pink background brush stroke - invitations, posters, cards template - peach pink brush strokes and flat line typographic elements.

A zatim su njezin život počele potresati bolni rastanci; majka joj je preminula, a taman kada su sestre Song (Margot, Lara Jean i Kitty) među sobom podijelile majčine obaveze i naučile brinuti jedna o drugoj i o svome dragom ocu, Margot odlazi na studij u Europu. To znači da će i Josh, Margotin dečko, prestati navraćati k njima jer je Margot odlučna da prekine svoju vezu s njime prije nego otputuje. Josh im je svima bio kao član obitelji… a nekima od njih je možda nekada bio i malo više…

Lara Jean se jedva počela nekako snalaziti u svim tim novonastalim situacijama, kada se počelo događati nešto čudno. Dečki bi joj prilazili iznenada (sve redom dečki u koje je nekada bila zaljubljena) i pitali bi je – ljutito, zbunjeno, prestrašeno, razočarano – zbog čega im je sve ono napisala.

U panici je tražila svoju kutiju s pismima – kako je moguće da oni znaju što im je davno pisala? No, kutije nema… Netko ju je uzeo i poslao sva njezina pisma. Tko bi to napravio i zbog čega? I kako će se Lara Jean sada suočiti sa svim dečkima s kojima se ni onda dok ih je voljela nije mogla suočiti pojedinačno, kamoli sa svima u isto vrijeme? I jesu li se neki osjećaji oteli kontroli i nastavili živjeti i nakon što ih je ispisala na papir i zapečatila?

Dugo sam se veselila ovoj knjizi upravo zbog njezine popularnosti među mladim čitateljima. Iako sam od priče očekivala nešto više – možda više komplikacija ili malo više dečkiju (OK, nepravedno sam očekivala da je Lara Jean poput mene u tim godinama i da se zaljubljuje u sve što hoda i lijepo miriše) – knjiga je zapravo ispunila moja očekivanja koja sam uštimala prema temi i populaciji kojoj je namijenjena. Zabavna je, živahna i šašava, kao i njezina glavna junakinja koja je zapravo jedno pristojno i drago dijete u jednoj neobičnoj neprilici. 🙂 Svakako je knjiga uz koju će se (vrlo) mlade čitateljice osjećati puno bolje ako pate zbog onih sitnih nezgrapnosti i neugodnosti koje idu s prvim ljubavima.

Premda bilo što ovoliko saharinski-ljubavno nije moj “đir”, young adult literatura ostaje moj tihi porok, pogotvo ako je pišu Suzanne Collins, Rainbow Rowell, Nicola Yoon, Jennifer Niven i još neki drugi. 🙂

Ova knjiga ima i svoj nastavak koji se zove “P.S. I Still Love You”, a autorica Jenny Han ima još nekoliko naslova u dva različita serijala koje mladi čitatelji, ako je suditi po ocjenama na Goodreadsu, naprosto obožavaju.

U trilogiji “Summer” nalaze se ovi naslovi:
“The Summer I Turned Pretty”
“It’s Not Summer Without You”
“We’ll Always Have Summer”

U trilogiji “Burn for Burn” nalaze se ovi naslovi:
“Burn for Burn”
“Fire with Fire”
“Ashes to Ashes”

Eto, ako se kome sviđa prva knjiga Jenny Han, neka si isprinta popis i ode maltretirati one drage ljude iz nakladničke kuće Fokus Komunikacije D.O.O. 😉