Otkad sam jutros objavila fotografiju ove knjige, taman izvađene iz omota, vaša pitanja o njoj ne prestaju pljuštati sa svih strana, pa mi je odmah bilo jasno da bi bilo pošteno da vam o njoj što prije objavim kakve korisne povratne informacija, pa evo, da pokušam. 🙂

“Dnevnik mog djetinjstva” je upravo to – prelijepo ilustriran dnevnik u kojem roditelji mogu, iz dana u dan, bilježiti neke osnovne informacije o tome kako je izgledao djetetov dan.

Na samom početku ovog dnevnika nalazi se čitava jedna stranica u koju se mogu upisati “Osnovni podaci” o djetetu – tko su mu mama i tata, na koji broj telefona ih se može dobiti, koje alergije dijete možda ima, kako mu se zove pedijatar, koja mu je najdraža pjesmica, kako se uspavljuje i sl.

Samim roditeljima se ova stranica možda čini kao višak (dobro, možda nekim očevima dobro dođe – NEMOJTE SE SAD UVRIJEDITI OPET!), ali imati djetetov dnevnik s ovim podacima kod kuće može poslužiti kao šalabahter i pomoći, recimo, bakama i djedovima, tetama ili bilo kojoj drugoj osobi koja je došla pričuvati dijete.

Većinu dnevnika nakon toga sačinjavaju različito ilustrirane stranice na kojima će vas, kad ih otvorite, dočekati rubrika za datum, a zatim šest kvadratića u koje ćete moći bilježiti što je dijete tog dana jelo i pilo, čime se igralo i što je naučilo, kako je i koliko spavalo, itd.

Palo mi je na pamet da bi roditelji vrtićke djece vjerojatno vrlo rado voljeli imati uvid u ovakav dnevnik i vidjeti što njihovo dijete radi, kako se hrani, što uči i kako se ponaša dok je u vrtiću. Naravno, provođenje takve ideje u djelo tražilo bi da vrtić zaposli još jednu ili dvije osobe koje bi samo bilježile ovakve crtice o svakom djetetu. 🙂

Pa ipak, nabrati nekih mjesec dana ovakvih bilješki o djetetu sigurno bi roditelju bilo i zabavno i korisno – mogao bi usporediti svoja dva (ili više) djece u određenoj dobi i uočiti sličnosti i razlike i možda si na taj način umanjiti neke brige. Primjerice, ako smo uvjereni da nam drugo dijete puno manje jede nego što je jelo prvo, uvid u bilješke iz istog starosnog razdoblja bi nas možda moglo i razuvjeriti i pokazati nam da je i prvo dijete ponekad brljavilo s hranom, ali smo to zaboravili. 🙂

Možemo, recimo, pratiti napredak djeteta sa spavanjem kroz neko vrijeme, ako smo se odlučili na određene promjene u navikama i ritmu spavanja našeg djeteta – prolistati kroz 2 tjedna bilješki bi nam sigurno moglo dati neke ideje o tome daju li naše korekcije kakve konkretne rezultate.

Osim toga, ovaj dnevnik bi nam mogao poslužiti i kao planer – možemo se vratiti unatrag i “pokrasti” neke ideje za obroke i igre koje je dijete prije 2-3 tjedno voljelo i u kojima je uživalo, a mi smo baš danas bez ideja što raditi ili kuhati. Mogao bi baš u ovom dijelu pomoći očevima da se snađu puno bolje ako majci “pukne film”, izjavi da ide 2-3 dana negdje na odmor i samo kaže “snađi se, druže”. 😀

Jedno od pitanja koje ste mi najčešće postavljali glasilo je: “Iva, za koji je ovo uzrast?” Kako se na hrvatskom kaže “toddler”?

Premda je neke rubrike u dnevniku moguće početi ispunjavati i za bebu (spavanje, broj pelene u rubrici “tuta”, broj i trajanje podoja u rubrici “hrana i tekućina”), čini mi se da se dnevnik najviše da iskoristiti s djecom od trenutka kada počnu s dohranom pa tamo negdje do četvrte ili pete godine života.

Na samom kraju dnevnika nalaze se i malena poglavlja koja se odnose baš na to razdoblje života djeteta, a sadrže savjete o odgoju (kako raditi na strpljivosti, samopouzdanju, vještinama komunikacije i sl.)  i zdravlju djeteta, ideje za igre primjerene razvojnoj dobi djeteta, pjesmice i brojalice za roditelje i djecu, itd.

Drugo najčešće pitanje bilo je koja je cijena ove ljepotice. Cijena je 139,00kn i može se naručiti i preko web-shopa nakladnika Mozaik knjiga d.o.o.

Meni je ovaj dnevnik jako simpatičan i čini mi se kao savršen dar za one koji prvi put postaju roditelji – priča se da je entuzijazam za bilježenjem i praćenjem sitnica koje se odnose na dijete najsnažniji upravo s prvim djetetom. 😀