Dugo vremena nakon što sam pročitala nekoliko teen naslova („Kradljivac gromova“, „More čudovišta“, „Alkemičar“, …  ) započela sam čitati Instrumentarij smrtnika. Htjela sam lako štivo koje će me izbaciti iz ovog svijeta u kojem imam 31 godinu i vratiti u školske klupe. Pa zar postoji osoba koja se bar jednom u životu nije htjela vratiti u vrijeme kada je škola bila jedino što se od nas očekivalo? Doduše, htjela bih da sam u tom vremenu imala više vremena za knjige po svom izboru.

Ukratko o radnji: Clarissa je vrlo obična petnaestogodišnjakinja koja živi sa majkom u New Yorku, nema puno prijatelja, ali zato ima jednog istinskog – Simona. Povodom svog rođendana završe u noćnom klubu Pandemonij i na svoje iznenađenje biva svjedokom ubojstva. Ali, nitko joj ne vjeruje, od svih prisutnih samo ona je svjedočila ubojstvu u koje su upetljani tinjedžeri sa neobičnim tetovažama.  Zaboravila bi na sve to da je jedan od njih ne slijedi te da njena mama nije oteta a i nju samu napadnu – demoni!?

Mladić koji ju je slijedio je zapravo sjenolovac – član Klave (društva koji se bori protiv demona) i ponudi joj pomoć. Zgodan i drzak, svađalački nastrojen, povede je u Institut – sklonište za sve sjenolovce, no tamo ipak zateknu samo par osoba: drugo dvoje tinjedžera iz Pandemonija, mačku, gavrana i starog učitelja. Ubrzo u priču ulaze donjosvječani – vješci, vampiri, vukodlaci.

„Grad od kostiju“ je prvi dio serijala o Clarissi i Jaceu te njegovim prijateljima Isabelle i Alecu. Ukoliko ste gledali film, vrijedi pročitati i knjigu. Iako je film dovoljno dobro slijedio knjigu, ima i detalja koji se razlikuju.  Po mom mišljenju ovo je najlošiji dio serijala, meni osobno prespor. No mnoge dobre kritike što je serijal zaradio motivirale su me za druge dvije knjige.

“Grad od pepela“ zapliće radnju i ona se ubrzano odvija, te se raspliće tek krajem „Grada od stakla“. Mnoge borbe, izdaje, predaje, bezizlazne situacije drže vas za knjigom koju ne ispuštate iz ruku.

A i tu je ljubav. Ah, ta mladenačka ljubav. Neizvjesnost, bujice pomješanih osjećaja koji se ne smiju izraziti, pa čak ni osjećati, sve je to nešto što pritišće naše junake i otežava im ionako tešku situaciju. Unutranja previranja, sumnje u vlastiti identitet tek je dio onoga sa čime su stvarno suočeni – napadom demona na cijelu Klavu, pa tako i na cijelu Zemlju.

Instrumentarij smrtnika sastoji se od šest nastavaka, a prva tri prevedena su na hrvatski jezik. Ako ste čitali knjige o Percy Jacksonu, o besmrtnom Nicholasu Flamelu, „Tunele“ i „Velike dubine“, „Kronike Imaginaria Geographia“ – knjige koje vraćaju u mladost a zapravo su vrlo lako štivo, tada će vam ove knjige biti odlične.  Ukoliko me pitate na koje gradove upozorava spisateljica Cassandra Clare u naslovima knjiga – saznate sami! Ja se bacam na sljedeću teen trilogiju, nastavak slijedi…

Antonela