O, pobogu, ne treba nam JOŠ JEDNA knjiga o grčkim mitovima o kojima već svi sve znamo!

Ako ste nešto slično pomislili u bilo kojem trenutku, ja bih vas ljubazno, pristojno, ali odlučno obavijestila da – nemate pojma. 😀

TREBA vam ova knjiga. Štoviše, ovo je jedina zbirka grčkih mitova koja će vam IKADA trebati.

Ma znam da znate. Znam da mislite da znate. I znam da ne znate ni pola balade. 😀

Nemojte se ljutiti, i ja sam mislila da znam. Relativno sam dobro obrazovana osoba, a čak se tu i tamo usudim smatrati umjereno do optimalno načitanom.

Uostalom, sjećam se da sam kao malo starije dijete uživala u nekim TV-emisijama u kojima su se prepričavali najpoznatiji grčki mitovi; sjećam se crteža na vazama, kovrčavih kosa, orlovskih noseva, konopom povezanih bijelih plahti oko uskih strukova, sandala, gromova, likova nacrtanih iz profila za koje i dan danas potajno mislim da se muški ne razlikuju puno od ženskih, pa mi je bilo teško povjerovati da je, recimo, Afrodita (koja izgleda gotovo isto kao Odisej, samo s cicama i dugom kosom), bila najljepše biće koje su vidjeli i bogovi i ljudi…

Svi koji ste tamo negdje ranih devedesetih bili djeca, sigurno ćete se sjećati istih obrazovnih emisija. I možda ste čitali Percyja Jacksona, pa ćete misliti da ste se podsjetili svega. Razumijem. I ponavljam – nemate pojma. 😀

A sada dobre vijesti – “nemam pojma” je zapravo odlična startna pozicija za čitanje ove knjige, vjerujte mi. To je izvrsna prilika da vam Stephen Fry, vrlo slikovito i humoristično, ispriča grčku mitologiju od samih početaka. A početak se dogodio toliko davno, da su Zeus i čitava svita bogova s Olimpa zapravo jedna vrlo mlađahna družina. Prije njih su postojale još dvije generacije jednako taštih, jednako dvoličnih, zaigranih i prevrtljivih bogova.

Imala sam ja nekakvu maglovitu ideju o tome da Zeus and Co. nisu prvi grčki bogovi, ali nisam znala tko JESU bili prvi bogovi i kojim redom i rasporedom su pojavljivali ni tko je koga (kome) pravio i rađao.

Sjećam se da, kad sam pokušavala na Internetu pronaći ili rekonstruirati obiteljsko stablo grčkih bogova, da bih završila s 3 lista papira puna nesuvislih žvrljotina i perzistentnom glavoboljom. Nakon što sam pročitala ovu knjigu, utješilo me da za to nisam mogla kriviti samo sebe. Kada autor lijepo, smisleno i slikovito čovjeku sve objasni, čitalački aha-momenti se samo redaju jedan za drugim.

Mislim, da vam netko kaže da postoji serijal knjiga u kojem ćete susresti više stotina likova i da ćete dobar dio njih pamtiti, rekli biste mu da si podupla terapiju. Pa ipak, George R. R. Martin je učinio čudo; kao što sam stotinu puta do sada rekla, čovjek piše tako da lakše pamtim pripadnike više generacija neke slavne obitelji iz Westerosa nego što pamtim imena djece prijateljica s kojima sam išla u srednju školu.

“Mythos” mi je došao u ruke u pravi tren. Nije moglo bolje. Taman sam bila dovršila fenomenalnu “Circe” autorice Madeline Miller i nisam bila spremna napustiti svijet grčkih mitova i legendi. Posrećilo mi se. Uzela sam “Mythos” i samo još dublje zaronila u taj divni, divlji svijet.

Jeste li znali, primjerice, da su bogovi s Olimpa tek treća generacija grčkih bogova?

Jeste li znali – ok, ovo ste sigurno znali – da je Afrodita nastala iz morske pjene? Svi negdje u dugoročnoj memoriji imamo pospremljenu onu slavnu Botticellijevu sliku, “Rođanje Venere”. Najljepša od najljepših iskoračila je iz uskomešanog, namrešakon mora. A znate li što ga je zapjenušalo?

Ja, iskreno, nisam znala i kad sam saznala, prvo sam se sama sa sobom kreveljila k’o imbecil, a onda uzela mobitel i curama u Viber grupu napisala: “E, žene, znate za onu grčku boginju, Afroditu? Znate kako je nastala?”

Jeste li znali da i u grčkoj mitologiji ima zmajeva? Ozbiljno. 🙂

Jeste li znali da se neki događaji iz grčkih mitova događaju na područjima koja danas, ugrubo, zauzima ova naša država?

Jeste li znali da su Zeusa mučile povremene glavobolje i to zbog žene koja ga je “tjerala” da bude pametan i mudar? Nije Hera. 🙂

Znate li zbog čega sjever Afrike onakva beznadna pustinja? Zbog permisivnog roditeljstva.

Znate li koja je to boginja odstupila od svog statusa boginje, i tko je zauzeo njezino mjesto?

Ne biste vjerovali koliko biblijskih priča je naprosto prepisano iz grčke mitologije. Da, isto onako kako mnogi pišu knjige (ili, recimo, recenzije) – oberu sav tekst, promijene par imena i na to nalijepe svoje ime. Svakako pročitajte priču o Filemonu i Baukidi.

U prva dva poglavlja u knjizi prisjetit ćete se, detaljno, prapočetaka svijeta kojeg će kasnije nastanjivati bogovi i oni koji će od njih poteći. U druga dva poglavlja upoznat ćete ljude i njihovog stvoritelja i prisjetit ćete se cijene koju je platio za čovječanstvo. Prisjetit ćete se i na koji način se Zeus poigravao kako ljudima i ljudskim sudbinama, tako i sudbinama drugih bogova i polubogova.

Onoga čega ovdje nema su priče o herojima; kako sam autor kaže u predgovoru, da je još i njihove priče uključio u ovu zbirku, knjiga bi bila toliko teška da je ni Titan ne bi mogao pomaknuti s mjesta. Premda nemam ništa protiv ideje na mi na polici boravi knjiga čiji je knjižni blog “debeo” 20 centimetara, pravit ću se da vjerujem Stephenu Fryju. Samo zbog toga što se nadam da će nakon ove uslijediti još jedna knjiga u kojoj će se nalaziti sve ono što u ovih 400 stranica nije stalo.

Premda su grčki bogovi oduvijek nalikovali ljudima, kako svojim fizičkim atributima, tako i svojim vrlinama i manama, Stephen Fry ih je svojim humorističnim pripovijedanjem učinio još bližima nama, ljudima; nama, čitateljima.

Autorovo pažljivo i strpljivo objašnjavanje, slikovito prezentiranje bitnih mitologijskih scena, dramatične i dirljive situacije, zanimljivi i zabavni dijalozi čine da vas ova knjiga tjera na kompulzivno čitanje.

Jedna od najdražih priča me zapravo iznenadila kada se izdvojila kao najdraža. Očekivala sam da će to biti priča o Perzefoni, koju već jako volim. Očekivala sam da će me oduševiti priča o Erosu i Psihi. No, na kraju me je najviše pogodila priča o Arahni. Iz nekog razloga me je izdaja te djevojke baš potresla.

Potreslo me to tko joj je učinio nepravdu i zbog čega, kao i poruka koja govori o tome kako se “nagrađuje” jedan nevjerojatan talent kad se sudari s egom i potrebom da se pod svaku cijenu čuvaju blistave reputacije ispod čijeg sjaja se krije toliko prljavštine…

Od srca preporučujem da si je nabavite, ali moram napomenuti da će vam vjerojatno biti  prekratka. Zbog toga vam preporučujem da je čitate prije, nakon ili paralelno s knjigom “Circe” Madeline Miller; dvije nezaboravne knjige u savršenoj kombinaciji.

Ovaj naslov svakako ide na popis najboljih knjiga pročitanih u drugoj trećini 2018. godine.

Nakladnička kuća Mitopeja najavila je da će prevesti ovu knjigu; kada točno, ne znam. Čim saznam, javim. Jedva čekam da vidim kako će je upakirati. Nadam se da će biti spektakularno! I da će biti zlatnih detalja. 😀 Svraka u meni se veseli zlatnim, svjetlucavim šarama na naslovnici ove knjige koju imam doma.

Hvala na čitanju!