Znate li što je Kickstarter? Za one koji ne znaju, evo, pokušat ću skratiti: Kickstarter je online platforma za financiranje kreativnih projekata. Tko je autor projekata? Mi. Tko financira projekte? Mi. 🙂 Kako to radi i zbog čega vam ja to sad pričam? Evo odmah…

Dakle, ti ili tvoj tim imate nekakvu ideju (usluga, proizvod) koju ste potpuno razradili – već znate njezin točan put od začetka i dizajna preko izrade, cijene, prodaje i distribucije. Sve što vam treba da je oživotvorite je – novac. Kickstarter je mjesto gdje možete potencijalnim ulagačima – nama, običnim ljudima – raspisati svoju ideju i objaviti koliko novca vam je za to potrebno. Oni kojima se ideja sviđa, podržat će vas određenim iznosom novca i vi se nadate da ćete dovoljno zainteresirati ljude da prikupljena sredstva dosegnu (ili premaše) iznos koji vam treba. U idealnom slučaju, kada su sredstva prikupljena, vi se bacate na posao izrade svoje ideje, a svima onima koji su financijski pomogli njezino rađanje osigurate nagrade – primjerke svog rada ili nešto slično.

Ovih dana je jedna posebna knjiga privukla pažnju mnogih “ulagača”, pa tako i web-stranica i blogova koji prate što se zbivau svijetu novih ideja, pogotovo u (samo)izdavaštvu.

Naime, kreativni umovi iza imena Timbuktu Labs, koji već imaju niz inicijativa i proizvoda kojima omogućuju djeci kreativnu interakciju sa svijetom oko sebe. Ovoga puta željeli su djevojčicama dati novu, drugačiju zbirku priča za laku noć i nazvali je “Good Night Sories For Rebel Girls”.

177a88c1131c6081d8c068f027cd1fa2_original

Preuzeto sa stranice Kickstarter.com

Zbirka će, umjesto priča o slatkim princezama u nevolji, prinčevima na bijelim konjima koji hrle u pomoć i živjeli-su-sretno-do-kraja-života završecima, djevojčicama dati 100 malenih priča-biografija poznatih žena. Među njima su Serena Williams, Frida Kahlo, Julia Child, astronautkinja, Mae Jemison, sestre Bronte i mnoge druge. Priče su o stvarnim ženama koje su živjele i stvarale kroz povijest, različitog kulturnog i socioekonomskog zaleđa, a koje su svojim hrabrim djelovanjem stvarale drugačiji svijet za žene danas.

b590a20285a6093268257d097fca19d3_original

Preuzeto sa stranice Kickstarter.com

Svaku od priča bi ilustrirala jedna umjetnica; tako bi na ovom projektu svoj doprinos dalo i stotinu žena koje žive i stvaraju danas.

Uopće me ne čudi što je ova odlična ideja naišla na tako brz odaziv; već su prikupili pet puta više novca nego što su tražili kako bi projekt započeli!

426e119440fce4cb25d4e619dd1bae06_original

Preuzeto sa stranice Kickstarter.com

Uopće me ne čudi što je ova odlična ideja naišla na tako brz odaziv; već su prikupili pet puta više novca nego što su tražili kako bi projekt započeli!

Do sad sam pratila jako mnogo simpatičnih projekata na Kickstarteru, ali me još niti jedan, do ovoga, nije povukao da sudjelujem. Ako bude sve išlo po planu, za svojih 20$ ću krajem godine primiti e-knjigu “Good Night Stories for Rebel Girls” (epub i PDF format), ekskluzivnu bojanku (također PDF) i knjigu “How to Raise Confident Girls”.

Jedva čekam da vidim sve ostale “priče”. Kreatori projekta imaju zanimljiv i odgovoran zadatak: odabrati one žene koje su hrabro krčile nove puteve i otvarale nove horizonte generacijama žena koje su došle iza njih – meni, tebi i onima koje će doći iza nas. Sigurna sam da bi nas upoznavanje sa njihovim životnim pričama barem malo bolje pripremilo da svoju djecu odgajamo kao neustrašive graditelje novog i boljeg svijeta – za sebe i one koji će doći iza njih.

I love this! 🙂

Hvala na pažnji!