Davne 2008. godine, troje popularnih young-adult autora odlučiše unijeti malo romantične topline u zimske mjesece, pa sjedoše i napisaše ove tri šarmantne ljubavne priče.

No, napisali su ih na zanimljiv način – svatko od njih napisao je zasebnu ljubavnu priču o različitim likovima, no se svi oni jedni s drugima susreću na Badnjak u Gracetownu, snijegom okovanom gradiću u kojem se nikada ništa zanimljivo ne događa…

U prvoj priči, “Jubilej Express” autorice Maureen Johnson, pristojna djevojka striperskog imena (i to su njezine riječi, ne moje) Jubilee Dougal nađe se “nasukana” u Gracetownu, nakon što se vlak, kojim je krenula izbaviti roditelje iz zatvora, zaustavi pred neprohodnim nanosima snijega. Bježeći iz vlaka pred hordom preglasnih navijačica, utočište potraži u restorančiću Waffle House, u kojem joj se uskoro pridružuje zgodan i tajanstven stranac, koji tvrdi da bi ga njegova mama udavila kada joj ne bi ponudio prenoćište u njihovom domu. Treba li prihvatiti takav poziv te večeri kada se čini da joj je baš sve krenulo nizbrdo?

pada-snijeg-quote-1

U priči “Navijastično božićno čudo”, John Green nam pripovijeda što se zbiva s grupom prijatelja koja se sprema Badnjak provesti gledajući filmove, kada se od njih zatraži da izvole u obližnji Waffle House dostaviti igru Twister, jer su tako zatražile navijačice koje je tamo (tako barem tvrde već zatelebani zaposlenici Waffle Housea) samo nebo poslalo. U koliko neprilika je moguće upasti u relativno kratkoj vožnji od kuće do Waffle Housea?

Da ispod naslova svake priče ne stoji ime pripadajućeg autora, po stilu pisanja bih mogla pretpostaviti da je ovu pisao baš John Green. Gotovo svaki dijalog u priči odvija se kroz neumorno prepucavanje i međusobno natjecanje likova u zadavanju niskih verbalnih udaraca svojim najbližim prijateljima. Tipični džongrinovski blago bezobrazan humor kojeg se čak ni ja, 32-godišnjakinja, ne mogu zasititi.

pada-snijeg-quote-2

“Svetac zaštitnik svinja” autorice Lauren Myracle je posljednja priča u ovoj zbirci, koja pokušava dati optimističan rasplet i zaokružen kraj kako ovoj knjizi, tako i ljubavnoj priči dvoje mladih koji su u prekidu, ali jedno od njih i dalje ozbiljno shvaća obećanje koje je dalo onome drugome dok su još bili skupa.

Jasno je da ovakvo, upravo za blagdansko ozračje napisano štivo, mora imati sretan završetak, odnosno sretne završetke. No, kako sve ne bi bilo potpuno predvidljivo, autori su predbožićni Gracetown nastanili nekonvencionalnim likovima te čudesnim i tajanstvenim nagovještajima fantastičnog, a u same priče unijeli izdašne porcije humora, razdraganosti i topline.

pada-snijeg-quote-3

Ako volite vole romantičnu young-adult literaturu ili ove autore (kod nas su jedino knjige Johna Greena prevedene), nećete se imati na što požaliti. Vama će ova knjiga biti dobar izbor za one hladne večeri kada se na kraju dana volimo učahuriti u tople dekice dok vani – pada snijeg.