Ako sanjaš o tome da pobjegneš iz svog malenog, učmalog grada, moraš naučiti glumiti dok ti se za bijeg ne pruži prilika. I to je upravo ono što je Hattie Hoffman sve ove godine činila.

Pine Valley je oduvijek bio pretijesan za Hattie. Nudio joj je tek nekoliko konvencionalnih uloga koje jednoga dana, kao odrasla osoba, može zauzeti. No, Hattie je oduvijek čeznula za prostranijim životom, za iskustvima koja se nisu mogla sažeti tek u ulogama “dobra prijateljica”, “dobra učenica”, “dobra kćer”. Nezahtjevne, neambiciozne uloge. Njih je odveć lako mogla igrati.

Uloga Lady Macbeth više po njezinoj mjeri i jedva ju je čekala odigrati za predstavi za kraj školske godine i njezinog srednješkolskog obrazovanja. No, odlučila je, to je posljednja uloga u Pine Valleyu. Nakon toga odlazi…

No, planovi o odlasku rijetko kada idu po planu…

Tek nekoliko tjedana prije kraja školske godine, jedna djevojka se bezuspješno pokušala ukrcati na let za New York. U ruci je držala kuvertu punu novčanica – prizor koji joj je izazivao neugodne konvulzije u trbuhu. Hoće li se morati vratiti tamo gdje više ne pripada? Hoće li morati nastaviti glumiti da je netko tko nije, kako bi učinila sretnim svakoga osim samu sebe?

Bi li istinom o samoj sebi mogla kupiti barem komadić vlastite sreće ili je sve nepovratno izgubljeno?

Del Goodman je već na prvi pogled znao u čije beživotno, izbodeno tijelo gleda. Ipak, odlučan je u namjeri da detalje istrage, kao i same zaključke, ne iznosi prije dovršetka službene istrage.

No, kako istraga napreduje, postaje mu jasno da je Pine Valley gradić u kojemu stanovnici jako dobro čuvaju svoje tajne. Razotkrivaju se mučno isprepletene sudbine naoko skromnih i jednostavnih stanovnika, njegovih sugrađana. Iza kojeg od zabrinutih i umornih lica se skriva ubojica?

Jedna jedina ubodna rana na prsima žrtve može pričati nekoliko priča o ubojici. Mogla ju je zadati osoba koja je mlada i fizički snažna i ljuta. Mogla ju je zadati osoba koja je već ubila. Mogla ju je zadati osoba koja nema dosje, ali jako dobro barata nožem.

Iza kojeg od zabrinutih i umornih lica se skriva ubojica? Hoće li uspjeti nadigrati sve uloge koje su se u Pine Valleyu te godine igrale? Je li uloga žrtve posljednja velika uloga koju bilo koji glumac koji drži do sebe mora odigrati?

Dobro došli u Pine Valley. Zauzmite svoje mjesto, zastori će se uskoro razmaknuti.

I ne bojte se Macbethove kletve – vi se ipak samo gledatelj. 😉

Priznajte, vi ljubitelji Gillian Flynn, da činite isto što i ja! Ako se ispred vas, recimo, nađu tri nova naslova i na samo jednom od njih se kočoperi natpis “Nova Gillian Flynn” ili “Za ljubitelje Gillian Flynn”, vjerojatno će sve drugo morati čekati dok se ne zadovolji ta neugasiva, kompulzivna želja za uvrnutim, mračnim i inteligentnim likovima koje ta žena piše.

Ipak, malo su me počele umarati ovakve formule:

inteligetna,mlada i lijepa žena
+ pripizdina iz koje ta žena želi pobjeći
+ ubojstvo = “nova Gillian Flynn”

Da bar to tako lako ide…

Ne, Mindy Mejia nije nova Gillian Flynn, ali ni ne mora biti. Ovim svojim naslovom pokazala je da zna skrojiti zgodan, uzbudljiv, pomalo kontroverzan i moderan psihološki triler.

No, kako bi neki autor ili autorica nadmašio “Nestalu” i zadovoljio glad na koju nas je ta knjiga naučila, morat će posegnuti puno dublje u ljudsku psihu, u mračnije dubine međuljudskih odnosa. Nije dovoljno, barem ako se mene pita, samo dotaknuti nekakav tabu, pa tvrditi da ti se prstići svjetlucaju zbog gillianflynnipraha. 😉

Mindy Mejia je, poput svoje Hattie, dobra učenica – izvrsno oponaša autore uspješnih psiholoških trilera. Zbog toga se “Sve što želiš da budem” tako brzo i čita – autorica čitatelju ne daje puno prilika za predah. Ako jeste ljubitelj ovog žanra, i ako vam je sljedeći najdraži žanr “new adult fiction”, možete računati na odličan provod. Možda ćete i sami primijetiti nekoliko nepodrezanih končića, ali unatoč tome, ovo je vrlo korektno osmišljen i ostvaren roman.

Čitajući o autorici, saznala sam da joj je ovo drugi objavljeni naslov. Prvi, “The Dragon Keeper”, meni zvuči čak možda i interesantnije od ovoga.

Priča je to o Meg Yancy, čuvarici u zoološkom vrtu, koja se neobično vezala uz jednog od svojih “štićenika”, komodskog varana koji je prije nekoliko godina u zoološki vrt stigao iz Indonezije. Jata, kako su nazvali tog velikog gmaza, jedini je tračak egzotike u njezinom svikastom životu kojeg dijeli s ljudima s kojima ne uspijeva (niti to pretjerano želi učiniti) premostiti uspostavljene distance.

Jedan događaj će uzburkati čitav njezin život, njezina uvjerenja i odnose – Jata će, bez dokaza da je ikada došla u kontakt sa mužjakom, dobiti živu mladunčad. Uskoro će se oko zoološkog vrta, mladunčadi i mame-varana sjatiti raznorazni znanstveni, religijski i medijski fanatici, želeći se postaviti u središte ovog čuda.

Nastojanje da zaštiti životinje s kojima je razvila dublji odnos nego što je to uspijevala s ljudima oko sebe, dovest će Meg do vrijednih, premda možda i bolnih, spoznaja o prirodi i životu i o tome što unutar jednog i drugog uopće možemo kontrolirati.

Zvuči superzanimljivo! I saaaamo mrvicu game-of-throne-ish, s tim zmajevima koji su se izlegli na čudesan način… 😉

Možemo dobiti prijevod, pretty please? Sa nekom superšarenom naslovnicom? 🙂

Hvala na čitanju! Ljubim!