Sutra počinje škola. I jedan pedofil ne može dočekati da uđe u učionicu prepunu predpubertetskih dječačkih tijela…

Kako, molim? Nije dovoljno što je pedofil, nego je još i homoseksualac? Prljavi, poremećeni gad…Rijetko kada uz pojam pedofil vezujemo mlado, inteligentno, obrazovano i prelijepo žensko biće. Upoznajte Celeste Price.

“My time as a student teacher had been a wake-up call for how complicated my needs actually were. Initiall I’d hoped that just being around them would be enough – that like coral among anemones, I could glean all needed vitality through their swirling hordes moving past my body in the hallways. Within a week, I knew this to be a lie.”

Celeste je dvadesetšestogodišnjakinja, udata za tek pet godina starijeg policajca s kojim živi u raskoši zbog njegovog naslijeđenog bogatstva. Ona je prelijepa, on je prelijep. Tko god ih zna, u nevjerici ih promatra i komentira kako izgledaju nestvarno, kao fantazije iz časopisa. No, Celestini seksualni apetiti usmjereni su na mnogo, mnogo mlađe osobe. I nada se da će s početkom škole ponovno moći pronaći točno određenog mladića, s točno određenim kvalitetama, kako bi započela sa zavođenjem. Jack Patrick se čini kao stvoren; baš ono što joj je toliko dugo trebalo, za čime je toliko dugo gladovala – objekt za ispunjenje njezinih gigantskih, ali devijantnih seksualnih potreba. Sve ostalo je paravan. Sve ostalo je predivno pletena mreža ove opasne predatorice.

No, koliko Celeste može biti oprezna? I kako će se izvuči kada se zbog neopreza posklizne i dođe pred oči svih onih od kojih se skrivala?

Dugo nisam znala što bih mislila o sebi nakon što sam si priznala da mi se jako, jako svidjela ova knjiga. Možda i stignem objasniti prije neko mi netko nokte zarije u oči…

Tema pedofilije i efebofilije nije nikako nova uopće, pa ni u književnosti. Već prije je pisano, i to iz perspektive samog predatora, o seksualnim odnosima i seksualnim potrebama za maloljetnicima. Ni tema zavođenja u školi nije nova. No, gotovo uvijek je “čudovište” sa svojim “čudovišnim potrebama” muškarac. Gotovo uvijek su žrtve nevine i bespomoćne djevojke i djevojčice. No, postoje i ženski seksualni predatori, a postoje i oni čijim seksualnim potrebama odgovaraju samo maloljetni dječaci. I danas se nekako implicitno šalje poruka da su dječaci prema kojima je iskazana neželjena seksualna pažnja “sretnici”. Pogotovo ako je predator prelijepa, privlačna ženska osoba. Čak i među njima samima postoji vršnjački pritisak da se tako postave, čak i ako im seksualna pažnja odrasle osobe ne odgovara.

“‘I won’t tell,’ he said, his arms holding my waist with an amateur stiffness. I smiled. Thinking about the lover he’d become and all the things he’d try with me for the very first time.”

Alissa Nutting je htjela tek istražiti ovu temu, a njena knjiga je tragikomična satira. Vrlo uspjela i neponovljivo napisana, ako se mene pita.

Ideju je dobila kada je baš u Tampi na Floridi 2005. godine učiteljica Debra Lafave priznala krivnju za zavođenje i seksualni odnos sa 14-godišnjakom. Sve o ovom slučaju i suđenju se može naći online, a završilo je tako da Lafave nije poslana da služi zatvorsku kaznu. Zbog čega? Jer je lijepa. Da. Baš tako. Jer je, kako tvrdi njezin odvjednik, slanje Debre u zatvor jednako bacanju komada sirovog mesa izgladnjelim lavovima.

Autorica je poznavala školu, a i Debru je već viđala.

Celeste je magnetičan lik. Istovremeno je smiješna i nakaradna, inteligentna mlada osoba i bezdušna životinja. Njen libido je neman sa vlastitom pričom; neukrotiva i vječno gladana. Odrasli muškarci bi takvu osobu smatrali valjda poslanom s neba. Samo kada joj se odrasli muškarci, uključujući i njezinog supruga Freda, ne bi gadili. Do te mjere da se redovno drogira do besvijesti kada bi znala da slijedi izvršavanje bračnih dužnosti.

“People are often stratled by my handwriting; because I’m pretty, they assume everything I do is pretty. It’s odd to them that I write like I have a hook for an arm, just as Ford would be startled to learn I have a hook for a heart.”

Fascinantno je gledati na koji način obuzdava i kroti svoju pohotu. Fizički si nanosi bol da bi mogla normalno razmišljati, a samokontrola je toliko iscrpljuje da je čini fizički nemoćnom, gotovo bolesnom.

Celeste je opsesivna kada su u pitanju izgled i mladost; ne podnosi i ne razumije ružnoću. Svjesna je da su njene potrebe nenormalne. I nije ju briga. Zanima je samo gdje i kako će ih zadovoljiti. U tom pogledu Alissa Nutting ju je uspjela iskarikirati do groteske. Nijedan drugi lik nije toliko razrađen; niti je trebao biti. Celestina egocentričnost je najbolje prikazana upravo naglašavanjem samo onoga što ona želi, što ona radi, što ona treba i kako se ona misli izvući iz svega toga.

Autorica je knjigu pisala u prvom licu i to s razlogom – htjela nas je staviti u glavu seksualnog predatora, htjela je da iz prve ruke budemo prisiljeni gledati. No, dok Celeste ne skreće pogled i ne uzmiče, mi kao čitatelji istovremeno proživljavamo toliku bujicu osjećaja – gađenje i fascinaciju. Vjerojatno ćete, kao i ja, biti šokirani potrebom da čitate još i još i još. Naprosto se ne možete zasititi njene beskrupuloznosti.

“Attraction creates powerful feelings,” I mumbled. “It overrules intellect.”

Istina, neće svaki čitatelj ovo moći probaviti. Osim eksplicitnog jezika, tu je i zahtjevan lik. Lako ju je mrziti; amoralni je sociopat. U njenoj samokontroli ima samo opreza da ne bude uhvaćenja, nema kajanja zbog onoga što radi. Vrlo je jednostavno s gađenjem otpisati i Celeste i knjigu kao smeće. Samo što – nije. I ne možete. Odlično je pisana. A tko je rekao da se protagoniste mora voljeti?

Osim toga, Celeste postavlja mnoga pitanja o kojima se da povesti ako ne otvorena rasprava, onda barem iskren unutarnji monolog i preispitivanje.

Jedna od tih stvari je ono što sam navela gore – različito doživljavanje muških i ženskih seksualnih predatora, te muških i ženskih žrtava.

“It was sudden but unmistakeable: his look conveyed both that he knew exactly who I was and what I wanted, but also that he held a similar secret. We locked eyes for what could only have been seconds, but it was enough; we were two deviants who had recognized one another in an identifying games of telepathy.”

Druga stvar je – postoje u našem društvu pojedinci koji imaju potrebe koje društvo ne dopušta. Celeste je ekstremni primjer. U niz mjesta u knjizi Celeste gleda sa zavišću (istina, ne traje dugo, njen libido se brzo javi) na one ljude čije potrebe društvo smatra normalnima. Razmišlja kako je njima lako; kako je lako živjeti s potrebom koju će ti netko uzvratiti i zbog koje vas nitko neće osuditi. I kako toliko ljudi ne shvaća s kakvim blagoslovom živi. Koliko to uzimaju zdravo za gotovo. Kako je lako imati libido koji ne moraš poput kakvog deformiranog čudovišta skrivati na tavanu. Ima u svemu tome neke njene izvrnute logike. Celeste je u stalnom klinču sa svojim nadljudskim libidom.

Priznaje da je umara i da bi nekada htjela da su njeni spolni organi i erogene zone odvojivi od tijela; da ih može barem na kratko skinuti i ostaviti doma. Tolika seksualna energija, tolika potreba, doslovno ne stane u tako vitko tijelo, a da ga ne potresa iznutra bez prestanka. Kao čitatelj, gledaš je i u čudu, i sa kombinacijom odbojnosti i dubokog interesa, i sa zavišću. Koliko je ona samo sposobna užitka dobiti iz tog vlastitog tijela! S druge strane, vidiš da je disfunkcionalna već samo zbog potrebe tijela; a kad se to još udruži s potrebom za specifičnom vrstom dječaka, znaš da ćeš gledati nešto što će te potresati do temelja, a nećeš moći odvratiti pogled.

Ova knjiga je bila previše za neke američke i australske knjižare koje su je odbile prodavati. Ovo je knjiga oko koje postoje The Mišljenja. I The Stavovi. I The Osjećaji. Brilijatna i hrabra i drska, kažu neki. Jeftina i neukusna provokacija kao marketinški trik, kažu drugi. Odvratna i nemoralna, kažu treći.

“Adult relationships are complicated, Jack. All you need to know is that we can do anything we want if no one finds out about it.”

Ja kažem da je pravo tematsko osvježenje, a dobiješ nekakvo otrežnjenje. Ono kao kada bi otvorio prozor da uđe malo povjetarca, a zvizne te ledeni zapuh s Alpa koji te posjedne na guzicu i zaboraviš na trenutak kako se trepće. Nutting odlično piše; vidi se da to nije djelo nekog škrabala kojemu je na umu brzo prodati knjigu o seksu. Pisala bi onda sigurno o seksualnim devijacijama koje imaju bolju “prođu” kod odrasle publika, koja je baš gladna seksa na papiru ovih zadnjih godina.

Također vrlo uvjereno tvrdim da nešto ovako kontroverzno neću pročitati još dugo, dugo vremena. Možda i bolje. Doista još dugo vremena želim voljeti ovu knjigu. Što god vi sad mislili o tome, i o meni. 🙂