Ovo mi je druga Neptunova knjiga koju čitam i recenziram. U prvoj sam naišla na Minervu i u ovoj sada me evo opet u Minervinom društvu. No, dok Minerva iz “Rata vojvotkinja” skriva svoje pravo ime, ova Minerva iz “Tjedan dana za ljubav” skriva svoje prave namjere, a sprema ih se otkriti samo lordu Paynu, najozloglašenijem razvratniku Vretenaste Uvale. Upravo zbog toga je u sred noći, u kojoj se i mi priključujemo njihovoj priči, Minerva Highwood, mokra i promrzla, kucala na vrata lorda Payna.

tjedandanazaljubav-quote-1

Godinu dana ranije, sestre Highwood su s majkom stigle u Vretenastu Uvalu kako bi blagotvorni morski zrak popravio zdravlje Diane, najstarije i najljepše sestre. Dianino zdravlje se zaista popravilo, a majka je odlučila zadržati svoje kćeri još neko vrijeme u blizini šarmantnog plemića koji je, čini se, itekako primijetio Dianu. Majka Highwood nije se pretjerano brinula ni za budućnost svoje druge kćeri, Charlotte. Ali Minerva… Minerva, nosa uvijek nabijenog u knjigu, nezainteresirana za plesove, druženja i damsko ponašanje, bila je, po procjeni vlastite majke, izgubljen slučaj. Ipak, možda se i za nju nekada negdje nađe netko tko će je oženiti i tako joj osigurati koliko toliko pristojnu budućnost.

tjedandanazaljubav-quote-2

No, Minerva kuje svoje planove i čini se njoj da je došla na savršenu zamisao. Istovremeno će, uvjerena je, pronaći svoje mjesto u znanstvenim krugovima Škotske, spasiti Dianu od braka sa budućim serijskim preljubnikom i upropastiti vlastiti ugled. Spasivši se tako od prosaca, osigurat će sebi mirnu budućnost usidjelice okružene mirom, tišinom i knjigama. A taj lord Payne joj u tome mora pomoći, duguje joj to, a i potreban mu je novac. Upropastiti njezin ugled bit će jedino ispravno i moralno što je taj čovjek napravio u godinu dana, razmišljala je Minerva. Zbog toga mora pobjeći s njom.

tjedandanazaljubav-quote-6

Lord Payne, ucijenjen i nesposoban izvući se iz putovanja koje je mlada djevojka za njih skrojila, ipak je obavještava o nekim neizbježnim aranžmanima njihovog putovanja. On, naime, još od nesreće koju je proživio kao dijete, ne može zaspati sam…

Nedugo nakon kretanja na put, Minerva počinje uviđati u kakvu se složenu i opasnu pustolovinu uputila, a lord Payne shvaća kako je Minerva puno više od djevojke kakvom se prikazivala.

tjedandanazaljubav-quote-4

Već sam toliko puta izjavila da ja nisam ljubitelj ljubavnih romana, a u grupi ljubavnih romana, nekako sam možda i najmanje ljubitelj povijesnih ljubavnih romana. Dakle, postojale su sve predispozicije da mi se ova knjiga ne svidi. Kad ono – iznenađenje!

tjedandanazaljubav-quote-3

Mislim da je već svima poznata sama tematska putanja nekog ljubavnog romana: on i ona ne mogu biti različitiji nego što jesu i nema nikakve šanse da se nešto između njih dogodi. A onda, eto, sve se dogodi.

Colin i Minerva su, međutim, naprosto grozno zabavni. Da, on je razvratnik. Da, prelijep razvratnik, a ispod svega toga jedna izmučena duša. Ali mu je autorica Tessa Dare podarila razoran smisao za humor. I dobro mu je došao; kada danima boravite u društvu pametne, ali u ljubavi neiskusne Minerve Highwood, dobra smisao za humor vam itekako treba.

Dok čitam, pravilo mi je označavati ulomke teksta koji bi mogli biti interesantni kao samostalni citati, ali i one koji bi mi trebali pomoći osvježiti pamćenje dok pišem recenzije. Ovdje sam ustanovila, kada sam počela pregledavati označene ulomke, da sam uglavnom izdvajala one u kojima je gospodin Colin Payne izvaljivao svoje humoristične opaske. Tako da gotovo da vam nemam što reći osim – ovo je ludo zabavno.

tjedandanazaljubav-quote-8

E da, druga stvar koju vam isto moram reći – ovo je vruće. Jako. 😀 Meni je ovo prva Tessa Dare i oni koji je čitaju vjerojatno mogu bolje dijagnosticirati jesu li ovakve vruće hm-hm scene njezina specijalnost, ili se u ovoj knjiz baš potrudila. Znam samo da, kada čitam te nekakve putene susrete između likova, počesto se osjećam da ja hm-hm ili nikad nisam radila ili nikad nisam radila kako treba, jer se još uvijek nečemu iščuđavam. Onda pogledam u svoje dijete, hodajući dokaz da se nekakav hm-hm nekad negdje dogodio, pa opet pogledam u knjigu i mislim si: “Je, ali zašto nije OVAKO izgledalo!?” 😀

tjedandanazaljubav-quote-7

Zabavna knjiga. Smiješna knjiga. A Colin, osim što nas zasipa raznorazinm biserima, ima i nekoliko vrlo kvalitetnih savjeta za djevojke i žene o tome kakav hm-hm zaslužuje svaka od nas. 😀

Ako ćete čitati u narednim mjesecima, kada temperature narastu, srdačno preporučujem čitati u hladovini, pod šeširom, ispred ventilator ili sa lepezom u ruci, pijuckajući nešto sastavljeno od barem 50% vode u krutom obliku. Lepeza je nezaobilazna, ozbiljna sam. Trebat će vam da prekrijete konstantno cerekanje u pojedinim scenama, a i da očuvate pribranost na nekim drugim. I trećim. I četvrtim. Khmmm-hm!

tjedandanazaljubav-quote-9

Hvala na pažnji!