Ovo štivo mi se čini istovremeno i kao literarna noćna mora i dobrodošlo osvježenje u gomili sumornih spisateljskih glasova koji su se dotakli teme ljubavi, pogotovo one koja se rasprsnula. Zašto „noćna mora“? Nigdje fabule ni narativnog tijeka, nigdje očekivane strukture u pripovijedanju, a svako malo vam pred nosom protrče nekakvi papirnati likovi, odvrte svoje grimase i netragom nestanu. Sve je ovo zapravo OK, jer autorica sigurno ovo nije pisala s namjerom da se na ionako prljavu temu gnjusnih raskida promišlja na turoban, kompliciran i otegnut način. Naprotiv, naprotiv! Cijenjena autorica situaciju mučnog ljubavnog prekida pokazuje onakvu kakve jest – prljava, neuredna, dezorganizirana, teško shvatljiva, teško probavljiva, a neizbježna. Pritom skida i bijele rukavice, i celofane, i mašne, i odoru „fine, pristojne djevojke“ i ostavlja sastrane uljudni vokabular. Za bavljenje prekidima nam rijetko kada dobro dođe, ako ćemo iskreno.
I sada se više ne mogu suzdržati, a da ne objavim radosno – O, što volim žensko koje zna, može i hoće lijepo, sočno i kreativno opsovat! 🙂 Posebno mi je drago vidjeti da ima ljudi koji posežu za engleskim jezikom u situacijama kada je hrvatski preimpotentan, if you know what I mean. 🙂 Mademoiselle Novak ne može sakriti svoju iskričavu prirodu (sama sebi uskače u tekst kao komentator naratora), down-to-earth oštroumnost i elokvenciju. Neke metafore i poredbe vrijedi zapisati i umemorirati, a da mi neki opisi nisu bili toliko smiješni (unatoč tome što vrlo točno ilustriraju gorka emocionalna iskustva), sigurno bih požalila što sam vizualni tip. Hint, ako budete čitali (28. strana): „…zamisli kako plivaš bezbrižnim mirnim morem, sunce ti grije tjeme, sretna si dok slobodno zamahuješ nogama i rukama kao da se grliš s valovima koji ti miluju kožu svojim slanim poljupcima. Odjednom,…“ 🙂
Iako se prekidi preživljavaju sat po sat, dan po dan, korak po korak, kako autorica kaže, nekad nam se čini da uvijek ima još barem „4738648367 koraka to go“. Čini mi se da autorica istovremeno veli „cut the crap“ i „cut the steps“, pa vam ih sama nudi 10, od kojih neki glase nekako ovako: 1 – preživjet ćete, koliko god vam se taj tren činilo da su vam to zadnji trzaji, 2 – nije baš pametno beskrajno prežvakivati cijelu situaciju; ako ste odlučili pustiti vodu (ili je netko drugi to učinio), nema puno smisla golim rukama stalno spašavati to govno od suđene mu putanje, 3 – stavite sebe na prvo mjesto. Samo ova tri bi bila dovoljna to give you a fighting chance. Ako vas zanimaju ostali koraci, trk u Tisak. Cijena je i više nego pristupačna i poštena.
Ako nekoga zanima što se još brblja o knjizi, može baciti oko na Facebook stranicu.
Kakvi su vaši dojmovi?

Iva