Što dobijemo kad u romantičnu priču s elementima erotike stavimo simpatičnog 17-godišnjaka i zgodnu 30-godišnju tutoricu? Dobijemo batine. Ili 5 Očenaša. Ili, ako imamo sreće, dobijemo samo prijekoran pogled.
OK, a sad ozbiljno; dakle, ON17 + ONA30 = P-riječ. Ne, nije P-erfektno. Nije ni P-ustolovina. Nije ni P-ohotno P-repipavanje P-rerano P-ropupalih P-olubožanstava, iako lijepo zvuči. Ne bi bilo ni P-ožudno P-promatranje P-roporcionalnih P-ektoralisa, sram vas bilo. 🙂 Znamo svi na što nas ta jednadžba asocira i  znamo da je to tabu. A ako je nešto tabu, vrlo je vjerojatno da je nekima od nas (P-erverznim P-ohotnicima kao što sam ja) ta tema interesantna, da nas škaklja da je istražimo pa barem s onog intelektualnog aspekta. Što bi bilo kad bi bilo?
E, sad… Moja susjeda ima dva P-rekomjerno P-privlačna P-otomka sličnog uzrasta kao što je ovaj mladi ljubavnik iz knjige. Stoga ja imam sasvim neke druge P-asocijacije kada razmišljam o njima i toj temi, npr. P-rijevremeni P-ogreb. P-otraži P-omoć, P-rasice P-oremećena. P-ričekaj P-unoljetnost P-rije P-okušaja P-ričepljivanja P-otencijalnog P-lijena. Ne pomaže nikako što se jedan od njih i zove na P. 😀
Elem, odoh ja malo predaleko. Ovaj put stvarno nastavljam ozbiljno. Ozbiljnije.
Da nisam neki dan natjerala svoje dupe u šetnju i zalutala u Tisak, ne bih nikad vidjela da su i kod nas nedavno preveli ovu knjigu. Ja sam je prije par dana pročitala na engleskom, zato što se već neko vrijeme po Internetu provlači kroz sve te neke „To Read This Summer“/“2013 Summer Must Reads“ liste.
Kratki opis preuzet sa Tisak media stranice (gdje se knjiga može kupiti za 29,90kn) glasi ovako:

 

Tridesetogodišnja učiteljica Anna prihvaća ponudu da tijekom ljetnih praznika podučava šesnaestogodišnjeg T. J.-a na tropskom otoku. Nakon što se njihov avion u blizini Maldiva sruši u ocean, pronalaze spas na pustom otoku usred Indijskog oceana. Izgubljeni na pustom otoku susreću se s brojnim preprekama. Nakon što T. J. proslavi još jedan rođendan Anna počinje primjećivati mladića koji se pretvara u muškarca. Knjiga za sve ljubiteljice romantičnih priča s fenomenalnim zapletom i čarobnim pejzažima.

 

Kako mi se čini knjiga? Pa cijela priča je – fina. Sve je nekako ugodno, pristojno, blago, mlako. Čak i ta nekakva tragedija kojom započinje i u kojoj se odvija cijela knjiga se nakon nekog vremena više čini kao poteškoća, ups-situacija, nego kao trogodišnja izoliranost i borba za život na nenastanjenom otoku.
Dosta toga njima ide na ruku u cijeloj toj tragediji: oboje prežive neozlijeđeni, na otoku nema hostilne flore i faune, kad im nešto zatreba, to im uglavnom ispluta na plažu unutar nekoliko dana, uključujući i proizvode za osobnu higijenu, itd. Ne kažem da mi je krivo što ih autor nije sadistički mučio, ali bi mi sve bilo puno uvjerljivije da je ta prilagodba bila malo zahtjevnija. I zar ne bi takvi događaji prouzročili barem nekakve emocionalne ili psihološke posljedice?
Eh, a romansa? U cijeloj knjizi se izmjenjuju njegova i njena poglavlja. Čini mi se da je to otvorilo jako puno prostora da se lijepo i temeljito istraže sve njihove unutarnje promjene, sumnje, nadanja, strahovi, premišljanja oko njihovog odnosa. Toliko je pitanja koja mogu mučiti um tridesetgodišnjakinje koja se zaljubljuje u toliko mlađeg dečka mimo onog jesam li mu privlačna? Nekako mi se čini da joj, kad je jednom riješila tu dvojbu, nije trebalo dugo da se upusti u sve ostalo. Reakcija okoline na njihovu vezu kasnije? Malo čuđenja, malo negodovanja, nešto malo podrške, ništa pretjerano turbulentno. Priča blagih kriza i vrlo idiličnog happy enda.
Ako tražite nešto provokativno, tražite dalje. Zapravo, pokušajte „Boy Toy“ by Barry Lyga; prva koju sam ja pročitala, a da se tiče ove malo riskantne teme. Odlična knjiga. Mislim da mi nije pametno pričati koliko mi se sviđa. 🙂
Ako tražite nešto lagano, nekomplicirano, a malo golicavo – „Otok ljubavi“ je sasvim u redu. Odlično štivo za višesatni let avionom, recimo. Dobro, možda bolje ne u avionu, ali za bilo kakva duga i dosadnjikava putovanja, gdje spontano zaspivanje usred čitanja neće pretjerano ometati shvaćanje i doživljavanje radnje.

Ako nekoga zanima, izdavač (Znanje) je na svom webu dao besplatno prvo poglavlje knjige.

Hvala na čitanju!
Iva