Ova hvalevrijedna kampanja traje već neko duže vrijeme i pomalo sam žalosna što prije nisam saznala za nju. Tako mi i treba kad živim malkice “ispod kamena”. Da nisam neki dan kupovala u Algoritmu i da me nisu ljubazno upitali želim li donirati 5kn prilikom svoje kupnje, ne znam gdje bih i kad bih saznala za kampanju. Magične riječi zaposlenika Algoritma bile su “čitanje”, “djeca”, “poticanje ljubavi prema čitanju i knjizi od najranije dobi”, “slikovnice”. Meni dosta, I’m in! 🙂 Srećom, nije kasno ni za mene ni za sve one koji žele sudjelovati da se pridruže, novčanim donacijama ili organiziranjem nekih svojih aktivnosti kojima se podržava ova divna akcija.


O čemu je riječ? Tko, kada, zašto?

Kampanja je pokrenuta na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja 2013. godine.
Kampanju “Čitaj mi!” pokreću Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i UNICEF Hrvatska, pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih.
U Europskoj godini čitanja naglas hrvatski pedijatri, knjižničari i drugi stručnjaci, u suradnji s medijima i nakladnicima, zajedničkim snagama pokreću prvu nacionalnu kampanju za poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o njegovoj važnosti.

Algoritam je samo jedan od prijatelja kampanje, a sudjeluju i mnogi drugi: nacionalne knjižnice, centri za edukaciju i savjetovanje, škole, vrtići. Na službenim stranicama kampanje možete potražiti mnogo više informacija o aktivnostima i planovima te preuzeti materijale (logo, plakate, brošuru) ukoliko se želite nekom svojom idejom i akcijom pridružiti i podržati kampanju.
Naravno, jedan od načina podržavanja kampanje je i doniranje 5kn prilikom kupnje (a vjerojatno može i bez kupnje ;)) u Algoritmovim i Profilovim knjižarama, od 19. listopada do 30. studenog. Sredstva koja će se na taj način prikupiti u ovim knjižarama namijenjena su kupnji slikovnica za djecu iz siromašnijih krajeva Hrvatske i čijim je obiteljima to preveliki izdatak. Ja sam za svoj skromni doprinos dobila ovaj lijepi bookmark. 🙂 

Sva sam se rastopila kada sam čitala letak kampanje u kojemu nabrajaju neke prednosti ranog čitanja naglas maloj djeci; stvara se posebna emocionalna veza roditelja i djeteta, unapređuju se djetetove sposobnosti slušanja, obogaćuje se djetetov rječnik i govorne sposobnosti, razvija maštu i sposobnost imaginacije. Osim što je to način da se odgoji jedan novi mali čitatelj, prilika je i za roditelje da razviju malene, skoro već zaboravljene i pomalo zanemarene rituale, oko čitanja i tako djetetu podare čarobne uspomene koje će ostati neizbrisive dugo, dugo godina. Dobro su nam poznate takve uspomene, jel da? 🙂

Hvala svima! Mmmwah!

Iva