Neki dan sam, kako neki znaju, doma dovukla 11 naslova s Interlibera, a vratila se s popisom od valjda duplo toliko koje još želim. Ovih dvanaest su mi nekako u must-have kategoriji; za sve njih nudim organe (ne samo reproduktivne :-P), stojim u redovima za vas, svađam se sa svekrvama u vaše ime, bdijem nad neuspavljivom djecom, itd. Sve ovo nabrojah kako bih, vrlo suptilno naravno, dala do znanja da su ove knjige od neki dan na mojoj wish-listi. 🙂

1. “Ja sam Malala” by Malala Yousafzai & Christina Lamb

Radi se o autobiografiji pakistanske djevojčice, koju su prije godinu dana (tada je imala 14 godina) talibani pokušali ubiti jer se željela školovati. Cijeli svijet je bio zgrožen, svi smo čuli za ovaj zvjerski postupak. Svi smo čekali što će biti s njom. Ja sam bila svjesna i do tada da postoji svijet u kojem djevojčice ne smiju, pod prijetnjom smrti, željeti i činiti ono što ja uzimam zdravo za gotovo – čitati, učiti, tražit da znam i da spoznajem. Evo mi prilika da se bar malo obrazujem o tom svijetu.

2. “Djevojke koje sjaje” by Lauren Beukes

Harper Curtis je serijski ubojica koji slučajno nalazi kuću, koja od njega “traži” živote djevojaka koje sjaje, omogućavajući mu putovanje kroz vrijeme. Curtis nalazi takve djevojke, ubija njih i njihov sjaj, a zatim nestaje u prošlost kroz ovaj krvožedni vremenski stroj ostajući neotkriven. Sve dok jedna od njih, Kirby, ne preživi, a zatim uz pomoć bivšeg izvjestitelja Chicago Sun-Timesa, ne krene u lov na Curtisa.

3. “Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao” by Jonas Jonasson

Stogodišnji je Allan nakon burnoga života uoči svoga svečanog stotog rođendana, zapalio iz Doma za starije osobe jer je alergičan na troznamenkaste proslave. Rastreseno je popalio tajanstvenu putnu torbu na kotačiće pa ga zato punih mjesec dana natjerava švedska policija. Njega i njegovo veselo društvance koje je usput oko sebe okupio…

Ova je krimi-priča isprepletena Allanovim bezbrižnim, uglavnom slučajnim sudjelovanjem u mnogim znamenitim događajima 20. stoljeća! Kako se u njegovoj blizini našao Truman, Staljin, general Franco, Kim Il Sung, Churchill, prekrasne žene Mao Ce Tunga i Čang-kaj Šeka, skupina iranskih disidenata, ruski atomist i radna ekipa američkoga Projekta Manhattan? Allana ne zanimaju politika i religija, ali kao da je on samim svojim postojanjem utjecao na većinu najvažnijih svjetskih dvadesetostoljetnih događaja. Što li će tek biti sada u 21. stoljeću, kad je, u ugodnom društvancu istomišljenika, opet na slobodi? 

(sažetak preuzet sa Profil-Mozaik stranice)
4. “Ja sam glasnik” by Markus Zusak

Ed Kennedy maloljetni je taksist koji se maločemu može nadati. Očajno je loš u kartama, beznadno zaljubljen u najbolju prijateljicu Audrey i potpuno predan svojemu psu Vrataru, koji obožava kavu. Njegova svakodnevica ispunjena je mirnom rutinom i nesposobnošću, sve dok jednoga dana ne spriječi pljačku banke. Tada mu u poštanski sandučić stigne prvi as. Tada Ed postane glasnik. Odabran da bi mario, obilazi svoje naselje, pomažući i ozljeđujući (kada je nužno), sve dok ne preostane samo jedno pitanje: tko stoji iza Edova poslanja? 

(sažetak preuzet sa Profil-Mozaik stranice)

5. “Tajnovita knjižara gospodina Penumbre” by Robin Sloan

Svjetski bestseler, Tajnovita knjižara gospodina Penumbre, roman o starim knjigama i e-čitačima, prašnim knjižarama i digitalnim policama, duhovito je i sjajno ljubavno pismo starom i novom svijetu knjiga. Velika recesija upravo je trgnula Claya Jannona iz njegova dosadnog života dizajnera internetskih stranica u San Franciscu, a slučajnost, znatiželja i sposobnost vještog veranja po ljestvama omogućile su mu da nađe novi posao u noćnoj smjeni knjižare gospodina Penumbre.

Poslije nekoliko dana na poslu Clay shvaća da je knjižara još neobičnija nego što se na prvi pogled može naslutiti. Ima samo nekoliko mušterija koje do­laze redovito i nikad ništa ne kupuju, već umjesto toga posuđuju nevjerojat­no opskurne knjige iz neobičnih kutaka knjižare, a sve to prema nekakvu kompliciranu dogovoru s gospodinom Penumbrom. Knjižara je sigurno paravan za nešto veće, zaključuje Clay, te ubrzo nakon toga započne kompleksnu analizu ponašanja svojih kupaca. U nju uključuje i svoje prijatelje nastojeći shvatiti što se događa. No kad to što su otkrili pokažu gospodinu Penumbri, shvate da se tajne protežu daleko izvan zidova knjižare.

(sažetak knjige preuzet sa stranica Lumen izdavaštva)

6. “Projekt žena” by Graeme Simsion

Don Tillman, briljantan ali društveno neprilagođen profesor genetike, zaključio je kako je došlo vrijeme da sebi nađe ženu. Ne bi li našao savršenu partnericu, sustavno je i empirijski utemeljeno, kako i inače svemu pristupa, osmislio Projekt Žena: znanstveni upitnik s pomoću kojeg će eliminirati sve koje ne zadovoljavaju osnovne kriterije – pušačice, kasnilice, vegetarijanke.

Rosie Jarman sve je od navedenog. Osim toga ona je i nevjerojatno zavodljiva, strastvena i duhovita. Iako ju je brzo diskvalificirao kao kandidatkinju u Projektu Žena, Don kao stručnjak za DNK može biti od velike pomoći Rosie u njezinoj potrazi: pronalaženju biološkog oca. Kada se tijekom suradnje na Projektu Otac nađu u neočekivanom odnosu, Don je prisiljen suočiti se sa spontanim vihorom u koji ga uvlači Rosie i sa spoznajom da usprkos najboljim znanstvenim nastojanjima ljubav ne možeš pronaći, već ona pronalazi tebe.

(sažetak knjige preuzet sa stranica Lumen izdavaštva)
Da ovo ne bude jedan zamoran, beskrajan post, drugih šest knjiga odvojila sam u novi.
Hvala na čitanju!
Iva