U ovome postu ću biti jako kratka… ne, neću ja biti kratka, nego će post biti kratak. Namjerno neću ići na backspace, da ostane trajni zapis moje koherentnosti kada nešto tipkam u dva sata iza ponoći. Kad je nesanica, onda neka je barem donekle produktivna.
Dakle, post će biti kratak zbog toga što sam za dobar dio knjiga sa ovog popisa napisala recenzije. Oduševljenje tim nekim naslovima bilo je jedan od razloga za pokretanje ovog bloga; htjela sam svoj entuzijazam zbog otkrivanja novih autora i naslova podijeliti s nekim.

1. “The Brides of Rollrock Island” by Margo Lanagan

Rollrock je stjenoviti otok, nastanjen ribarima i njihovim obiteljima. Njihovi se životi sastoje od monotonih, zahtjevnih fizičkih poslova, a njihove sudbine su usko vezane uz hirovita kolebanja vjetra i mora. No, mjesto tako sivo i jednolično ima i svoju mračnu magiju; nelijepa lokalna djevojka (koja izgleda kao starica) posjeduje neobičan dar – može na obalu dozvati mlade tuljanice, u čijim krznima se kriju djevojke neviđene ljepote i mile naravi, potpuno različite od žena koje žive na obali. Mogu li im ribari odoliti? I koja je cijena takve žene…

2. “The Beauty Experiment” by Phoebe Baker Park

Mlada žena i majka upušta se u jednogodišnju potragu za vlastitom ljepotom i identiteom bez pomoći šminke, odjeće, nakita i svih rituala koje mi žene započinjemo čim u jutro otvorimo oči.

3. “The Warded Man” by Peter V. Brett

Dok čekam gospodu Rothfussa i Martina da dovrše svoje sljedeće knjige, stalno tražim novog najdražeg autora iz fantasy žanra. Od svih koje su mi prošle godine dopale pod šapu, ova mi se najviše svidjela; odlično razrađen sustav magije, idealan tempo radnje, izvrsni likovi (gotovo ničija priča nije prikazana crno-bijelo) zbog kojih sam gutala gomile knedli, a od toga par jakih, hrabrih i inteligentnih ženskih likova – uvijek sam slaba na takve. 🙂

4. “Cruxim” by Karin Cox

Karin mi je otkriće 2013. godine, a recenziju knjige sam napisala (druga po redu na blogu) dok je Bibliovca još bila jako mlada. 🙂

5. “The Rithmatist” by Brandon Sanderson

Recenzija je ovdje. Samo još hoću naglasiti da ovog čovjeka obožavam zato što je takav radoholičar i redovno hrani nas, svoje vjerne i vječno gladne fanove. 🙂 Odličan muchacho!

6. “Divljina” by Cheryl Strayed

Recenzija je u pripremi, bude uskoro.

7. “Darkfever” by Karen Marie Moning

Pod ovaj naslov ću ugurati i nastavke Fever-serijala. Ako ih budem nabrajala zasebno, neće mi ostati mjesta za ostale najdraže knjige. OK, malo varam, oprostit ćete mi. 🙂 Dakle, tu spadaju i nastavci koje sam gutala jedan za drugim: “Bloodfever”, “Faefever” i “Dreamfever”. Ima ih još, samo ih sad pametno doziram. 🙂 Kod nas je prevedena samo prva knjiga iz serijala i to pod naslovom “Groznica tame”, a recenzija je ovdje.

8. “First Grave on the Right” by Darynda Jones

Recenziju možete pročitati ovdje. Humor i bodljikava osobnost protagonistice su me osvojili. 🙂

9. “Eleanor and Park” by Rainbow Rowell

Pročitajte recenziju. Pročitajte knjigu. Preklinjem! 🙂
Preklinjem da pročitate knjigu, ne recenziju. 😀

10. “Nestala” by Gillian Flynn

Recenzija je ovdje. Ne sjećam se koja mi je knjiga ovako u svom prvom dijelu stvorila jednu ideju priče, a zatim je isprevrtala i razlomila u nešto sasvim drugo. 

11. “Sukob” by Elisabeth Badinter

Za sve one koji (točno) naslućuju da je položaj žena na nekakvom čudnom, varljivom terenu. Recenzija na je’n, dva, tri – klik!

12. “Projekt žena” by Graeme Simsion

Nekonvencionalna ljubavna priča između dvoje potpuno nekompatibilnih ljudi. Znate što? Odličan dar djevojkama i ženama za Valentinovo koje se pomalo bliži… Recenzija je, molim lijepo, ovdje.

13. “Greška u našim zvijezdama” by John Green

Kad god vidim ovu knjigu na polici, dođe mi da je zagrlim i da joj tepam. 🙂 Recenzija je ovdje.

Eto ga na. Trenutno je 02:46h. Sad ću samo pospremiti post, objavit ću ga sutra. Odnosno, za jedno 8-10 sati. Mislim da ću sada ići svim susjedima na katu ispremiještati otirače ispred vrata, a onda pokušati zaspati. Sutra kad se probudim u podne ima da bude:

🙂

Ljubim vas!

Iva