Htjela bih započeti konstatacijom da je ovaj popis rađen bez dva naslova koja bih najradije zajedno nagurala na prvo mjesto knjiga koje bih htjela pročitati ove godine. Štoviše, bila bih spremna SVE ove knjige sa liste ispod zaboraviti, samo kad bih znala da ću TA dva naslova moći pročitati ove godine. Ma da mi netko kaže da će mi, ako se u potpunosti odreknem čitanja do 30.12.2014. godine, zadnjeg dana u ovoj godini uručiti ova dva naslova, pristala bih isti tren. Dala bih obećanje i jedno oko. Lijevo, ono slabije vidi. Ovo desno bi mi trebalo samo da mogu pročitati te knjige. Koje su to?

  • “The Doors of Stone”, zadnji dio “The Kingkiller Chronicle” trilogije by Patrick Rothfuss (prvi dio je preveden kod nas kao “Ime vjetra”)
  • “The Winds of Winter”, šesti dio septalogije “The Song of Ice and Fire” by George R. R. Martin
Ali to se neće dogoditi, pa se moram zabavljati nekim drugim knjigama. Ako izuzmem ova dva naslova iznad, ostatke svoje čitateljske euforije i radosnog iščekivanja mogu podijeliti na knjige čije naslove nabrajam u ovom postu. Budući da ih još, naravno, nisam čitala, uz naslove dajem linkove na sažetke.

1. “Steelheart” by Brandon Sanderson

Obožavam ga jednako kao Rothfussa i Martina. Sanderson je čovjek za kojeg Rothfuss sam kaže da mu ide na živce koliko dobro piše.  Kao što sam napisala i u recenziji knjige “The Rithmatist” (koja je na listi najdražih knjiga pročitanih prošle godine) – čovjek je ne samo izvrstan, nego i produktivan. Ne maltretira čitatelje eonskim pauzama između knjiga. 🙂

 

2. “Life After Life” by Kate Atkinson (Goodreads sažetak)

 

 

3. “Orange is the New Black” by Piper Kerman (Goodreads sažetak)

 

4. “Fangirl” by Rowell Rainbow (Goodreads sažetak)

Nakon što me oduševila knjigom “Eleanor and Park”, želim pročitati sve što ova žena piše, uključujući i njene shopping-liste. 🙂

5. “Prijevremeni izbori” by J. K. Rowling (Mozaik-knjiga sažetak)

 

 

6. “The Signature of All Things” by Elizabeth Gilbert (Goodreads sažetak)

Zanima me kako Elizabeth Gilbert (“Jedi, moli, voli” i “Sudbonosno ‘da'”) piše fikciju. 🙂

7. “Ja sam Malala” by Malala Yousafzai (Profil-Mozaik sažetak)

 

8. “Lexicon” by Max Barry (Goodreads sažetak)

 

 

9. “Innocence” by Dean Koonz (Goodreads sažetak)

 

 

10. “Kradljivica knjiga” by Markus Zusak (Profil-Mozaik sažetak)

 

11. “Tuđinka” by Diana Gabaldon (Profil-Mozaik sažetak)

 

12. “Zov kukavice” by Robert Galbraith, odnosno pritajena J. K. Rowling (Mozaik knjiga sažetak

 

 

13. “Son” by Lois Lowry (Goodreads sažetak)

Zadnji nastavak kvatrologije “The Giver”. Ako nitko ne prevede knjige iz ovog serijala dok moje (za sada još uvijek imaginarno) potomstvo jednog dana dođe na svijet i nauči čitat, sama ću ih prevesti. 🙂 Pričam gluposti. Sami će ih čitati u originalu. Klinci danas prije (i bolje) nauče engleski nego hrvatski.

To su knjige koje bih ja svakako htjela pročitati, mimo onih novih koje će tijekom ove godine ugledati svjetlo dana i onih starih koje ću tek otkriti. Koje su vaše?
A sad se bacam u potragu za nečim slatkim! Možda se štogod čokoladno u zadnjih sat vremena (koliko je proteklo od zadnjeg temeljitog pretresa) materijaliziralo u kuhinjskim ormarićima.
Mah-mah!
Iva