Dobar dan, dragi ljudi, Iva ovdje! Imam potrebu napraviti kratak uvod za ovu 2-u-1 gost-recenziju, važno mi je objasniti neke stvari prije nego vas pustim da scrollate do onog sočnog dijela. 🙂

Kada sam prije nekoliko dana objavila ovaj screen-shot sa Bibliovcine FB-stranice, mojoj dragoj prijateljici je pažnju privuklo sve ono na što strelica ne pokazuje. Interes za nastavcima (koji još nisu prevedeni kod nas) Gabrielovog pakla je ogroman, a ja nikako da se natjeram da pročitam te knjige. Kako je Joci knjige već odavno pročitala, ljubazno je predložila da mi ona napiše nešto o njima. A meni sjekira u med – vi dobijete više informacija o knjigama, a ja se ne moram tjerati da navrat-nanos čitam te knjige. Pošteno? Pošteno.

 

Druga stvar – kada sam primila njene tekstove, rekla mi je da slobodno ispravim pravopis i gramatiku, jer se ona još uvijek uči. Razmišljala sam malo o tome i zaključila da mi ne pada na pamet to raditi. Zašto? Mislim da ne treba popravljati nešto što nije pokvareno. Naime, Joci je Makedonka koja se zaljubila u našeg dečka i prije nekoliko godina se zbog ljubavi preselila u Hrvatsku. Makedonci imaju svoj divan jezik (moja mama je isto Makedonka) i pišu ćirilicom, ali i latinicu svi znaju. Joci se savršeno snalazi sve ove godine i brzo uči. Puno brže i bolje nego što bi se mi snalazili da nas netko posadi u Makedoniju. 🙂 Evo samo jedan mali primjer. Zamolila sam je da dio teksta iz recenzija natipka na makedonskom, ali na latinici. Da vidimo kako to izgleda.

Tekst na hrvatskom:

Gabrijel više nije pun mržnje, što se moglo primijetit i prvom i drugom djelu, on se skros promijenio, i ne samo u ljubavi. Uživa u braku i želi bit otac i to što prije, dok Julija htijela bi pričekat 4 do 5 godina da završi svoje studije i dobije diplomu (žena koja normalno razmišlja). Iako on ne vrši pritiska na nju Julija se ipak osijeća ko da vrši. On se isto tako suočava sa prošlošću što se tiče njegovog biološkog oca i želi shvatiti način njegovog ponašanja da bi mogo krenut dalje sa životom.

Isti tekst na makedonskom:

Gabriel poveke ne e ispolnet so omraza, što možeše da se primeti vo prviot i vtoriot del od ovaa trioologija, on se sosema promenuva i toa ne samo vo ljubovta. Uživa vo brakot i posakuva da stane tatko i toa što poskoro, dodeka Julija bi sakala da počekaat 4 do 5 godini da gi završi studiite (toa e spored mene žena koja nirmalno razmisluva). Iako on ne vrši pritisok na nea, ona taka se čustvuva. On se soočuva so minatoto što se odnesuva na negoviot tatko i saka da go svati načinot na koj toj se odnesuval, da bi možel ponataka da prodolži so životot.

Zamislite sad da je sve to na ćirilici. 🙂 Ja bih se u Makedoniji s makedonskim jezikom i pismom snašla – nikako. 🙂 Dakle, donosim njene tekstove onako kako su natipkani, ne ispravljam ništa jer njen način pisanja vidim kao šarmantnu posebnost jezika svoje vrijedne, marljive i pametne prijateljice. I ona ima svoj mladi i simpatični blog To su moje rukice, pa vas ljubazno pozivam da bacite oko ako vas zanimaju kreativni DIY projekti. Eto, sada kada sam rekla što sam imala reći, prepuštam vas njoj.
—o—

Gabriel’s Rapture

rapture – zanos, ushit, ekstaza, blaženstvo, savršena sreća
Vrlo ugodan nastavak, iako za razliku od prvog djela kojeg sam pročitala za 3 dana, za ovaj mi je trebalo oko tjedan dana ( ali tu je bitna činjenica da sam ovaj dio čitala na engleskom, pa i samim tim je išlo sporije). Ispunjen je preprekama i ćežnjom (ako se to tako kaže na hrvatskom) između Gabriela i Julije koji su razdvojeni neko vrijeme.
Knjiga počinje za jutrom nakon njihovog prvog seksa, ili ajmo reć vodjenje ljubavi u Italii koji se dogodio na kraju knjige Gabrielov pakao. Odavde i počinje njihova ovisnost o seksu. Vode je svugdje i na sve moguće načine što me je iskreno i malo iritiralo, pa nemožeš to radit baš svugdje, ponekad je to kak bi ja rekla bljak. 🙂
U oba dva djela se može primjetit da se dosta priča o hrani, vina, glazbe, arhitekturi, umjetnosti. Hm, dal čovjek zaista tolko može snat baš o svemu tome, sumnjam, al nama kao čitateljima ipak dobro dođe, da se nešto naučit od svega toga.
U ovom djelu Julija kao osoba mi se više svidjela jer je na neki način preuzela kontrolu nad vlastitim životom. Tu se zna šta hoće, a ponekad zna bit i dosta drska. Konačno se može reć da je postala žena, iako povremeno je i dosta nezrela za svojih 23 godina,  a Gabrijel ima probleme s time da ga Julija može ostavit, boi se toga i na neki način opsjednut je s time. Blesavo, kao prvo ništa ne traje vječno (osim smrt), a kao drugo ovijek postoi ta mogućnost kad si u nekoj vezi, al živimo s tome, ne pričamo o tome svaki dan, a on to čini.
Svidio mi se način na koi Gabriel voli Juliju, dosta je nježan, voli ispunjavat njene želje, ali i ponaša se pretjerano zaštitnički. Primjer toga je način na koji štiti Juliju kao student, jer njihova je ljubav otkrivena istragama administracije, što se ne može prihvatit jer je to ustvari nedolično ponašanje između studenta i profesora, a riskira i žrtvuje svoju karieru. To radi bez dogovora sa Julijom. Julija nezna što se točno događa i zašto se Gabrijel tako ponaša pa su neko vrijeme razdvojeni. Osjeća se izdano jer je jako vjerovala njemu i njihovoj ljubavi. Dobiva mail od Gabrijela da ga prestane zvat i tražit bilo kakvo objašnjenje. Odlazi do njegovog stana i vidi da je sve nestalo osim odjeću koju je kupio za nju prije samo nekoliko mmjeseci i tu počinje sumnjati i polako počinje vjerovati u to da ju nikad nije ni volio. Tu slijede opijanja, plakanja i šta već ne.Gabrijel odlazi na putovanje, kdje je opet na samog ruba propasti. Predobri Paul pokušava doć do Julijinog srca, iskren je snjom, ali bezuspješno, ona i dalje voli Gabrijela.
Julija tuguje, previše, ali nastavlja sa životom i ispunjavanje svoih životnih ciljeva. Gabrijel se vraća, pokušava doć do nje i objasnit joj šta se događa ali ona je ovaj put malo opreznija, pažljivija. Cijela ta situacija, ta događanja ju ojačaju iako na kraju ponovo prihvaća Gabrielovu ljubav.
—o—

 

Gabriel’s Redemption

 

redemption – iskupljenje, spas, spasenje
Po mom mišljenju ovaj dio je suvišan, dosadan i defininitivno ruši moje rekorde za najsporije pročitane knjige. Mislim da nikako nije dobro da se puno priča nalaze u jednoj knjizi, opis tuđih života zaista nije bio potreban. I na kraju krajeva sve se nekako odvijalo presporim tempom, jedva da je sve imalo smisla. Sve me to nekako razočaralo jer se ova triologija nalazila negdje na vrhu moih omiljenih knjiga.
Ovaj zadnji dio započinje negdje nakon 6 mijeseci nakon što se Gabrijel i Julija vjenčaju. Žive blizu Harverda gdje Julija ispunjava svoje snove i potpuno je posvećena doktorskim studijama. Kao izvrsna studentica pozvana je da govori na konferenciju u Engleskoj, gdje se ponovo pojavljuju Christa i Paulo. A Gabrijel je profesor na sveučilištu u Bostonu.
Oni još uvijek imaju nevjerojatan strastven seks i ludo su zaljubljeni, i naravno i dalje su ovisni o seksu. To me živcirlo i pitam se dal i u stvarnosti se to može dogodit? Iskreno nevjerujem, ako mene pitaš sasvim sam sigurna da neko ko toliko uči i po cijele je dane je na predavanjima nedamu se jebat se svaki dan. A i kad si u braku, ili živiš skupa dugo i nis baš na početku veze,  ako se poseksaš  jedanput do dva put tjedno budei sretan. Čak u jednom trenutku Julija izlazi operirana iz bolnice, jedva hoda, dok on broji dane do seksa i pita kad joj je mjesečnica. Začudilo me to što nezna napamet, hahah. Ali ajde ta njihova ljubav i strast napravili su da ova priča bude skoro savršena. Zašto skoro? Pa da nije ovaj treči dio bila bi definitivno savršena.
Gabrijel više nije pun mržnje, što se moglo primijetit i prvom i drugom djelu, on se skros promijenio, i ne samo u ljubavi. Uživa u braku i želi bit otac i to što prije, dok Julija htijela bi pričekat 4 do 5 godina da završi svoje studije i dobije diplomu (žena koja normalno razmišlja). Iako on ne vrši pritiska na nju Julija se ipak osijeća ko da vrši. On se isto tako suočava sa prošlošću što se tiče njegovog biološkog oca i želi shvatiti način njegovog ponašanja da bi mogo krenut dalje sa životom. Upoznaće svoju polusestru i saznaće puno stvari, a ono što ga je najviše zanimalo su ustvari bile bolesti u obitelji.
Julija u ovoj knjizi kao lik doživljava veliki rast. Ona više nije sramežljiva i naivna djevojka. Postala je potpuno samostalna i nevjerojatno jaka žena. Bori se za svoje snove, obitelj i svoju ljubav prema Gabrijelu.
Kratko i jasno se može reči da u ovoj knjizi priča je o tome da se Gabrijel pomiri sa prošlošću, prihvati ono što nemože mijenjati, kreće prema naprijed, i naravno o ljubavi.
—o—
Hvala vam na pažnji, dragi ljudi! 🙂
Puno pozdrava!
Joci i Iva