Za sebe mislim da nemam neko bogato opće znanje. Često sa zavišću (al’ onom dobrom zavišću, valjda takva postoji, ne?) gledam u Bibliovcu (Ivu) i mislim se: „Eh, da je meni znati sve to što ti znaš“. Ali, suprotnosti se privlače. ☺
(Iva se osjeća pozvanom da prokomentira: Moja tikva jest malo veći spremnik polukorisnih informacija zato što u adolescenciji pa sve kroz rane dvadesete nisam imala socijalni život, a sada sa skoro trideset nemam djecu, pa se valjda zbog toga nešto pameti očuvalo. :D) 

„Read it wisely, Little One, for the power of ignorance is great.“  

No, odradila sam osnovnu i srednju školu uspješno (bar to) i ponešto naučila. Tu i tamo koju činjenicu vezanu za povijest, geografiju, zoologiju i sl. To je ono što znam, wohoho! E NIJE! Ispostavilo se da pojedine „činjenice“ koje svi znamo možemo baciti u vodu! Prema ovoj knjizi – ima tih „činjenica“ koliko vam je volja. Toliko da je ovo prva knjiga, a i druga je izdana. No o njoj, o tom potom, još se moram oporaviti od svog neznanja.
Eh, da, ovu knjigu imam na engleskom jeziku. Originalna verzija je prevedena na 29 jezika i u 12.mjesecu 2006. je bila najprodavanija knjiga na svijetu na amazonu! Moja recenzija će biti malo hrvatska, malo engleska. Može? Polijećemo!
(Iva: Evo, čekaj, da se ja malo izmaknem, da možete proći… :))

 
  • Koliko nosnica imamo? – 4. Dvije vidimo, dvije ne. Unutarnje nosnice (choannae) su povezane s grlom i omogućuju nam da dišemo kroz nos. 
  • Najsuše mjesto na svijetu? – Antartika. Pojedini dijelovi kontinenta nisu vidjeli kišu 2 milijuna godina. 2% kontinenta čini Dry Valleys, područje koje nema ni snijega ni leda i nikada ne kiši. Drugo po redu je Atacama pustinja u Čileu. U pojedinim dijelovima nije kišilo zadnjih 400 godina (ona je ujedno najsuša pustinja na svijetu).
  • No, Antartika ujedno može biti najvlažnije i najvjetrovitije mjesto na svijetu. 70% svjetske pitke vode je tamo u obliku leda, a vjetrovi pušu najbrže što je ikada zabilježeno. 
  • Gdje se nalazi najviša planina? – na Marsu, vulkan Mount Olympus. To je najviša planina u solarnom sustavu i u svemiru kojeg poznajemo. Visoka je čak 22km i široka 624km! 
  • Najopasnija životinja koja je ikada živjela? – Komarac! Komarci nose preko 100 potencijalno smrtonosnih bolesti: malarija, žuta gripa, encephalitis, filariasis, elephantiasis – bome, osim malarije ne znam ove druge, ali zvuče opasno. Svakih 12 minuta, jedna osoba umre od ugriza komarca! Postoji oko 2.500 poznatih vrsta, a ženke (koje grizu) privlači vlažnost, mlijeko (kod trudnica), temperatura tijela, pokret. 

 

  • Kineski zid se vidi sa Mjeseca? – Wrong again! Iz svemira (koje je udaljeno od površine Zemlje oko 100km) se vide i brodovi na moru, autoceste, polja i čak pojedine zgrade. S Mjeseca (koje je od površine Zemlje udaljeno preko 400.000km) su i kontinenti jedva vidljivi.

 

Jel vam dosta? Nije, jel da? Nije bilo ni meni, jer sam jedva čekala da naiđem na nešto što znam 100%, kad ono – TA DAAAAM! Knjiga kaže kako je Marko Polo (Marko Pilić) rođen na Korčuli, 1254. godine. I kravata potječe iz Hrvatske. To je otprilike sve na što sam ostvarila svoj: „A-ha! Znala sam to!“
  • Tko je izmislio telefon? (Iva: Moja svekrva!) – Ne, nije on. Antonio Meucci je 1871. patentirao telefon, no 1874. nije uspio poslati 10 dolara za obnovu registra. Meucci je poslao originalne nacrte i modele u labaratorij u Western Union. Zamislite, Bell je radio u tom labosu, a modeli su misteriozno nestali. Bell je 1876. patentirao telefon, a Meucci ga je tužio. Nažalost, Meucci je umro 1889. dok je slučaj još bio na sudu. 
  • Što najbolje provodi toplinu i elektricitet? – Srebro. Također je najreflektirajući od svih elemenata. 
  • Koje je boje nikotin? – Bezbojan je. Pronađen je u duhanu, rajčicama, krumpiru, patlidžanu i čili rajčicama. Čisti nikotin je 3 puta otrovniji od arsena!      
  • Nijedna stonoga nije pronađena sa točno 100 nogu! Ima ih ili više ili manje. 1999. godine je pronađena sa 96 nogu (to je bilo najbliže brojci 100). (Iva: Bibliovca će pisati peticiju onda da se toj životinjici vrati pravedni naziv – okostonoga!)
  • Kako su rimski vladari naređivali smrt gladijatora? – S palcem okrenutim GORE! „Palac dolje“ kao znak nisu ni koristili. Ukoliko gladijator ostaje živ, palac je bio unutar šake. „Palac gore“ na Bliskom Istoku, Južnoj Americi i Rusiji znači uvredu! :/
  • Tutankamonova kletva ne postoji! Izmislili su je novinari: „They who enter this sacred tomb shall swiftly be visited by wings of death!“ – Mo’š mislit! Nijedna kletva nikad nije pronađena u egipatskoj grobnici. (Iva: Možda su mislili na smrad…)
  • Što deve čuvaju u grbi? – Mast. ☺ (Iva: Eto! Ja sam isto deva; imam dvije grbe negdje iza leđa u koje spremam mast. :)) Voda je u njihovom krvotoku i mogu biti 7 dana bez vode. Mogu popiti do 225 litara vode u jednom pijenju!
  • Znakovni jezik nije univerzalan. Razlikuje se od države do države čak više nego govor, čak se može razlikovati i između gradova!
  • Glavni grad Tajlanda je Grung Tape (Krung Thep – Grad anđela). „Bangkok“ se na Tajlandu ne govori više od 200 godina!! ☺
  • Najljući dio čili papričica nisu sjemenke, nego središnja membrana na koju su sjemenke pričvršćene. Procjenjuje se da postoji oko 3 510 vrsta čilija (gdje nađoše još ovih 10). ☺
  • Što na zemlji proizvodi najviše kisika? – Alge. ☺ Fotosintezom stvaraju kisik. Njihov utjecaj je veći od svih stabala na svijetu zajedno! ☺ Svaka čast brazilskim šumama, ali DIGNIMO GLAS ZA ALGE! ☺
  • Koje boje je mozak? – (Iva: A, ono, ako si “i’splita, ae” onda ti je mozak “bili”, brale.) Dok god je čovjek živ – roze boje. ☺ Nakon smrti (prekid kisika), mozak postaje siv. Sastoji se od 40% sive tvari i 60% bijele tvari. Muški i ženski mozak s istim IQ-om ne izgledaju isto. Možda u onoj „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“  ima nešto. ☺
  • Što alkohol radi moždanim stanicama? – Ne ubija ih (Thank God!), samo usporava rast novih (God damn… zato studiram već 10 godina!). Mamurluk dolazi zbog dehidracije (to mi profesionalci već znamo). ☺
  • Koliko bismo trebali spavati? – 8 sati svaku noć je big NO, NO! (ili manje od 4 sata!). Dakle, probajte naučiti spavati između 6 i 7 sati svaku noć. (Iva: Dobro, noću, ali jesu rekli koliko danju još treba spavat? :D)
  • Pantera (panther) ne postoji! Ono što smatramo panterom je ili crni leopard (Afrika, Azija) ili crni jaguar (Južna Amerika). U SAD-u kad kažu „panther“ misle na crnu pumu, no nitko je još nije pronašao! Ke?! (Iva: Trebalo bi Nadana pitat…)
  • Što se pije iz kokosa? – Kokosova voda, ne kokosovo mlijeko, koja je izvrsna za mamurluk! Kokos je jedina biljka koja proizvodi takvu tekućinu. Na pustom otoku biste mogli preživjeti jedući i pijući samo kokos. ☺ Good to know!

Nadam se da vam je bar nešto od ovoga bilo zanimljivo!
(Iva: I od ovog… :))

Do sljedećeg čitanja,
(Iva: I smetanja…)

Kija 😀