Ponekad istina može biti bolnija od laži…
… i sedamnaestogodišnja Sky možda to nikada ne bi morala naučiti na svojoj koži da nije upoznala Deana Holdera.

Sky nema:
– računalo i pristup Internetu
– Facebook profil
– mobitel
– televizor
– sposobnost osjetiti leptiriće u trbuhu zbog dečka
– običaj plakati

Ima brižnu, iako suvremenim tehnologijama nesklonu majku, otkačenu najbolju prijateljicu vrlo sklonu kršenju pravila i uzbudljivu godinu pred sobom – polazak u školu. Sky je majka školovala kod kuće, ali je te godine popustila Skyinim molbama.
Sky se sprema na otkrivanje jednog sasvim novog svijeta – svijeta srednjoškolke i života u školskim klupama, na školskim hodnicima, igralištima i kantinama.

 

No, kada upozna Deana Holdera, o čijem povratku i nasilničkoj reputaciji bruji cijela škola, Sky će početi otkrivati još dva nova svijeta; svijet iracionalne fizičke privlačnosti te svijet zaboravljene, mučne prošlosti koja prema njoj pruža svoje grube, okrutne ruke.

 

Sky otkriva da postoje još neke stvari koje ne može. Na primjer, objasniti što je od svega navedenog opasnije; Holderova reputacija, sposobnost da se uvuče pod kožu, u srce i misli već unego što bi ijedan stranac smio imati, tajne koje čuva, odgovori koje uskraćuje ili pitanja koja postavlja. A neka pitanja su, čini se, vrlo opasna…
… i odgovori na njih imaju razornu snagu i nazaustavljive posljedice. Odgovori na ta pitanja razotkrivaju i Holderove i Skyine tajne, dok istovremeno otvaraju duboke stare rane kojima su zauvijek i nepovratno izobličeni mnogi životi.

 

“Sve što sam mislila da razumijem nakon svih ovih godina, raspada se, otkrivajući stvari koje ne želim znati. Lagali su mi i prestravljuje me otkriti ono što mi se svi trude zatajiti.”

 

Nekakve prve impresije o priči koja me čeka između korica formiram na temelju onoga što je na koricama. Pa tako sam, proučivši korice ove knjige (sažetke i ilustracije) stekla dojam da se tu radi o još jednoj priči o igri mačke i miša između Neodoljivog Njega i Obične Nje, u kojoj je on bad-boy koji misli da zbog svojih loših postupaka iz prošlosti zaslužuje samo najgore od života, dok ne dođe ona i zavoli ga bez uvjeta i razloga i onda kroz najmanje 200 strana s njim prolazi sito i rešeto u nastojanju da ga popravi, dok on ne shvati da ne može bez nje.

 

Srećom, prevarih se.
Zapravo, ne znam je li “srećom”. Moram priznati da ne bih nikada mogla pogoditi veliko finale knjige; teško je i zahtijeva najhrabriju vrstu empatije koja ne dopušta da se svrne pogled, da se ignorira. Srećom, scene su više sugestivne nego eksplicitne.

 

Knjiga je, kada se pazi na iskustva i dojmove koje nudi čitatelju, jako dobar izbor. Radnja je bogata, slojevita i zgusnuta, tempo je ubrzan, tema je kontroverzna, napetost je stalno prisutna, pitanja se gomilaju, odgovori dolaze u fragmentima i izazivaju nova, panična ispitivanja, itd. Ne znaš raspliću li se tajne ili se raspadaju svjetovi – zapravo, često se ta dva procesa ne daju razdvojiti.

 

Držite oko na detaljima ako se odlučite čitati ovu knjigu; mnogi od njih se čine samo kao usputni komentari i dekoracije u neobičnom Skyinom svijetu, ali su zapravo razbacani tragovi, komadići slagalice velike tajne koji se u lavini obruše i na Sky i na čitatelja i formiraju konačnu sliku od koje ti zapne sedam knedli u grlu.
Postoje stvari koje mi malo nedostaju u knjizi; nedostaje najbolja prijateljica, iako mi je jasno zbog čega ju je autorica morala smjestiti tamo gdje ju je smjestila.
I nedostaje mi sposobnost hrvatskog jezika da prevede igre riječi koje daju dodatnu dubinu cijeloj priči; naslov “Hopeless”, izjava “I Live You”, značenje imena Sky. Ali što je, tu je, tu se ništa ne može, osim čitati na engleskom. 🙂

 

 

Svakako posegnite za ovim naslovom ako ste raspoloženi za uzbudljivu, nesladunjavu priču o unutarnjoj snazi onih koji se čine najslabiji, sposobnosti za preživljavanje i važnosti iskrene ljubavi u procesu zacjeljivanja dubokih emocionalnih posjekotina.
Posegnite za knjigom nešto opreznije ako ste majka mladih kćeri…
Mimo toga, očekujte neočekivano (da, Iva, hvala… a kako se to točno radi, molim lijepo?) uživajte u ponovnom proživljavanju plamteće adolescentske seksualne kemije (ozbiljno, leptirići u trbuhu ponekad imaju raspon krila od pola metra) i onim zabavnim dijalozima u kojima se naklonost izražava kroz bockavi humor koji (jedva) graniči s vrijeđanjem. 🙂
Izdržite još malo do vikenda! :-*
Ljubim vas!
Iva