Zaista ne znam kako ću odabrati onih nekoliko najboljih knjiga pročitanih u 2017. godini; pogledam popis najboljih pročitanih u prvoj trećini godine, pa pogledam popis najboljih pročitanih u drugoj trećini godine i pitam se bi li mi prošlo da ih naprosto SVE proglasim najboljima.

I onda uzmem ovaj popis koji sadrži naslove knjige koje su me doslovno jedna za drugom bacale u čitalački delirij – i shvatim u kakvom sam sr… ovaj, SRetnom razdoblju živjela ovih proteklih mjeseci, jel. 🙂

No, to je odluka za neki drugi dan. Danas se moram samo pozabaviti popisom knjiga koje su me, među svima koje sam pročitala u rujnu, listopadu, studenom i prosincu 2017. godine, posebno osvojile. Idemo redom, premda ne i rangom; kad bi ih još morala rangirati, ne bih ovaj popis složila do proljeća.

1. ARTEMIS – Andy Weir

Otkada je najavljena (početkom 2017. godine), gledala sam u datum objave ove knjige kao da ću strogim zurenjem ubrzati njegovo primicanje. Znala sam da neće biti kopija “Marsovca”, ali da će neizbježno sadržavati autorov pomalo neumjesan humor (takav tip humora najviše volim) i da će biti dobro istražena kada su znanstvene i fizikalne činjenice o životu na Mjesecu u pitanju.

Nisam se razočaralo. Barem ne knjigom. Razočarala sam se, opet, uslugama lijepe naše pošte.

Lijepo je imati Kindle; stisneš pre-order i na dan kada se knjiga službeno objavi “u bijelom svijetu”, eto ti je odmah i na tvom e-čitaču. Nakon sat vremena čitanja, znala sam da je želim imati i u papirnatoj varijanti, pa sam je naručila preko BookDepositoryja i platila prekrasnu cifru za izdanje tvrdih korica. Koje do dana današnjega nije stiglo; čekam je već preko dva mjeseca.

S obzirom da mi je krajem 2017. godine dostavljena pošiljka s BookDepositoryja koju sam naručila u travnju 2016. godine, ne gubim nadu. Jednom će se i “Artemis” pojaviti na mojim vratima. I ne, nije kriva BookDepository ekipa. Oni brzo odgovaraju na mailove, ali jednom kada pošiljka prijeđe granice Lijepe Naše, više je ne mogu pratiti.

Budući da još nisam napisala recenziju za ovu knjigu, nadam se da će barem do objave recenzije taj zalutali primjerak naći put do mog sandučića, inače ću morati fotografirati digitalnu naslovnicu na svom Kindleu.

2. A GENTLEMAN IN MOSCOW – Amor Towles

Kakav neočekivan užitak je bila ova knjiga! Kada sam prvi put ugledala naslovnicu, mislila sam da će knjiga sadržavati nekakva pomalo nostalgična, a pomalo mizantropska naklapanja nekog skorostogodišnjaka ogorčenog novim političkim režimom, i tako mi je drago što sam se dobrim dijelom prevarila.

Grof Aleksandar Rostov nije oronuli, naporni, grintavi starac. Grof Rostov je čovjek za kojeg se želim udati – ja, koja se već skoro 14 godina odbijam udati za čovjeka s kojim imam dijete. :’D

A sama knjiga je istovremeno nostalgična i neobuzdana, otmjena i ležerna, tužna i radosna, smrtno ozbiljna i beskrajno zabavna i toliko lijepo pisana da udara baš svaku žicu čitatelja željnog onog rafiniranog klasičnog stila pisanja kojim su nas razmazili ruski realisti.

Ako među svim knjigama koje čitate želite uživati u literarnom kavijaru, neka vam ova knjiga bude u rukama što prije.

3. THE ALICE NETWORK – Kate Quinn

Ne znam što me je zapravo privuklo ovoj knjizi; znam da nije bila naslovnica – iz nje nisam mogla puno toga zaključiti, niti sam na njoj vidjela nešto što me privlačilo. Nisam je počela čitati ni odmah nakon što je objavljena. Nisam sigurna ni da su me uvjerile visoke ocjene na Goodreadsu.

Moguće je da me je samo očešao val dobre sreće ili imam nekakvog anđela čuvara koji pazi da me ne zaobiđu baš svi predivni naslovi, pa je ovu otvorio na prvoj stranici i nasadio mi knjigu na nos.

Znam samo da sam je grozničavo dovršavala dok sam boravila kod prijateljice u Dusseldorfu i to navečer, nakon što bi dijete zaspalo; kako smo spavali u istoj sobi, morala bih se pokriti poplunom preko glave i mobitelom svijetliti kako bih mogla čitati. Mislim da me ruka još boli od manevriranja tim improviziranim pomagalom za čitanje, ali ne pada mi na pamet da se žalim.

Nisam mogla disati dok nisam dovršila knjigu. I ne, nije zato što sam “podisala” sav zrak ispod popluna. 🙂

4. TI KAŽEŠ – Connie Palmen (Ljevak)

Prije nekoliko godina sam na YouTubeu gledala nekakav dokumentarac o Sylviji Plath i Tedu Hughesu i sjećam se da sam, gledajući njegovo lice na onim starim fotografijama koje možete izguglati, mislila: “Bože, kakva rugoba, kako je ON mogao biti fatalan muškarac? Kakvi su tek drugi bili tamo i tada, ako su žene na ovog veprolikog kretena padale i zbog njega gubile glavu? Seronja nemoralni i sebični.”

I onda uzmem u ruke ovu knjigu i u mislima otplovim unatrag, do same sebe, ljute i uvrijeđene, i kažem si: “De, zaveži malo. Nisi bila tamo, ne znaš…”

Nije bila ni autorica Connie Palmen, ali je napisala fenomenalnu knjigu pokušavajući istražiti jedan drugačiji pogled na povijest odnosa ovog slavnog pjesničkog para.

5. SPORI ODRON – Mihaela Gašpar (Disput)

Mene Mihaelin pripovjedački glas, u svim svojim literarnim inkarnacijama, očarava. Žena piše tako da, dok gledam u stranicu na kojoj je ona plela rečenice, nisam sposobna primjećivati ništa drugo; ni koliko je sati, ni jesam li gladna ili žedna, ni imam li obitelj i u kakvom su oni stanju i treba li tko što, ni čekam li u čekaonici i jesu li me već prozivali…

Neka nam dugo žive autorice koje nas ovako zavode. S recenzijom moram požuriti.

6. PITANJE ANATOMIJE – Marina Vujčić (HENA COM)

Ova knjiga me tako neočekivano i tako duboko uronila u mene samu, da se ni dan danas još nisam potpuno iskoprcala iz tog svijeta sjećanja i osjećaja i osjeta. Mislim da mi pomaže ispitivati i prosijavati prošla iskustva i boli; da mi pomaže iskovati me u malo zrelije i malo snažnije biće i puno samosvjesnije biće.

To je, mislim, najviše što čitatelj može tražiti od knjige, i ova knjiga je meni to objeručke pružila.

7. TAURUS – Božica Dragaš (HENA COM)

O, kako smjelo i zrelo, kako drsko i nepatvoreno, kako divlje i neobuzdano je ovo čudesno djelo! Divno je imati prijateljice koje te malo šutnu nogom u dupe u smjeru nečega čega se malo pribojavaš; tko zna koliko toga krasnog bi inače prošetalo ispod našeg radara. 🙂 Hvala, Tanja! Hvala, Božice!

8. PRIČA ZAVRŠAVA S NAMA – Colleen Hoover (Naklada Neptun)

Jedno veliko pozitivno iznenađenje mi je bila ova knjiga. Znam da Colleen Hoover ne piše tipične sladunjave ljubavne priče. Znam da piše jako dobro i zabavno. Svejedno, ovom knjigom me je uspjela ostaviti bez teksta. Zamislite mene da polagano ustajem s kauča i polako, zadivljeno aplaudiram… 🙂

9. AUGUST – John Williams (Fraktura)

Mnogi moji prijatelji koji su pročitali i “Stonera” i “Augusta” zaključili su da im je “Stoner” ipak malo draži, a ja, pak, nekako više naginjem “Augustu”. Ne znam zbog čega točno, ali čini mi se da ima neke veze s time što sam u ovoj knjizi, uz gomilu Velikih Muških Imena, ili upoznala ili izbliza vidjela mnoge nekonvencionalne mlade i manje mlade dame, koje u odnosu na rimske game-makere nisu bile ništa manje borbene i proračunate strategistkinje.

Eto. Sada mi preostaje onaj teži dio posla – napraviti popis najboljih pročitanih u 2017. godini. Zapravo, pravi izazov će biti iz hrpe fenomenalnih naslova izvući nekakav pristojan broj onih najbrilijantnijih.

Ovo će bitiiiii dobra noooć, predooosjećaaaaAAAAAM! :’D