“Neku s velikim slovima” je, kako je netko od mojih FB-prijatelja naučio na svojoj koži, neprimjeren komentar. 🙂
Prije nekoliko tjedana iskoči mi FB-chat prozorčić i kolega mi natipka: “Ej, Ive, trebam malu pomoć. Htio bih prijateljici pokloniti knjigu, pa mi trebaju neke ideje. Dakle, što bi bilo dobro pokloniti ženskoj osobi, koja ima 45+ godina i jako voli knjige tipa ‘Jedi, moli, voli’ od Elizabeth Gilbert?”
Rekla sam da mi da malo vremena da postružem svoj mozak i da priupitam drage ljude na Bibliovcinoj FB-stranici za sugestije. Zajedno smo isčeprkali ove naslove! Hvala vam na pomoći, bez vas bih sigurno propustila neke dobre prijedloge.

Teško je generalizirati što bi žene od 45+ voljele čitati. Žene u tim godinama su već davnih dana, srećom, prestale glumiti da vole ono što svi vole i malo odlučnije brane svoje preferencije svega – hrane, serija, filmova, mode, životnog stila i stavova i sl. Ni s onim što vole čitati nije drugačije. Ipak, ovo “voli knjige kao što je ‘Jedi, moli, voli’ od Elizabeth Gilbert” puno pomaže. Ono što vjerujem da povezuje sve žene u tim godinama su neke od ovih stvari: nedostatak vremena i strpljenja za eksperimentiranje sa neinspirativnim knjigama, neuvjerljive likove i odnose, moraliziranja, patroniziranja i soljenja pameti, itd. Moje je mišljenje da žene u tim godinama trebaju knjige koje su intelektualno, emocionalno i duhovno sočnije, slojevitije i plodnije. 
Sigurna sam da sam neke dobre naslove propustila, ali evo onih koje sam, uz srdačnu pomoć svojih čitatelja i suradnica, uspjela skupiti na hrpu.
Bibliovcina recenzentica, Zekija, je k’o iz topa (ne znam kad ju je bilo koje moje pitanje dočekalo nespremnu) nabrojala ove naslove. 
1. Tisuću žarkih sunaca by Khaled Hosseini
Kažu na Algoritmovim stranicama da je knjiga o: “… tridesetogodišnjem prijateljstvu između dvije žene koje su pretrpjele neizreciv gubitak i muke kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske povijesti. Tisuću žarkih sunaca nezaboravan je portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o obitelji i prijateljstvu. To je zanimljiva i moćna priča koja para srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o neobičnom prijateljstvu i neuništivoj ljubavi.”
No, koju god Hosseinijevu knjigu dograbite, nećete pogriješiti.
2. Pod suncem Toskane by Frances Mayes
Sve mi žene u jednoj fazi života počnemo maštati o uređivanju svog malog utočišta, svoja četiri zida, svog zelenog kvadrata. Žene su naučile da imaju sposobnost i sve potrebne vještine da stvaraju kao i veliku potrebu gledati kako se svijet i ljudi oko razvijaju i mijenjaju najbolje pod njihovim dodirom.
3. Kabulske lastavice by Yasmina Khadra
Sa web-stranice izdavača: “Kabulske lastavice potresan je elegični roman o ljudima koji pokušavaju sačuvati ljudskost u sredini u kojoj je zadovoljstvo smrtni grijeh.”
4. Sjećanja jedne gejše by Arthur Golden
Ja sam se htjela sjetiti ove knjige!!! Ali nisam. Bravo, Kija, dobar potez! 🙂
Velike su šanse da je većina nas ovu knjigu pročitala. Ako nismo, sigurno smo za nju čule. Ovo je knjiga za kućnu biblioteku, nešto čemu se vrijedi vratiti jednom ili nekoliko puta. Ovo je knjiga koju je užitak imati doma samo zato jer je možemo posuđivati onima koji je još nisu pročitali. Biti prva osoba od koje je netko čuo za Sayuri je slatka mala privilegija. A žene koje imaju 45+ su u odličnoj poziciji da s njom upoznaju mlade žene oko sebe – kćeri, nećakinje, kumčad (krasna jedna riječ)… 🙂
5. Kako biti žena by Caitlin Moran
Ovu knjigu sam kupila kad sam prije nekoliko godina bila u Dublinu. Bila je na polici novih knjiga u jednoj od knjižara koje sam obilazila i jedno površno listanje bilo je dovoljno da je posvojim. Bila je pametna odluka da čitanje odgodim do leta za Hrvatsku, inače bih preskočila barem dan i pol planiranog razgledavanja tog čarobnog grada.
A u avionu – kreveljenje i cerekanje.
Mi žene smo svjetski prvaci u postavljanju previsokih očekivanja od sebe u vezi svega – izgleda, novca, obiteljskih odnosa i brige za druge, društvenog života, profesionalnog života, ___________ (nadopunite sami). Izvrsne smo i kada sebe treba mrcvariti da ne bismo razočarali ljude koje volimo ili da bismo impresionirali one koje čak ni ne volimo. Užasavamo se kada pomislimo da bi svijet mogao vidjeti da nismo savršene i koliko toga improviziramo. 
I ne razgovaramo iskreno među sobom, mi žene… Zbog toga je način na koji Caitlin Moran govori o sebi i ženskim preokupacijama iz svog životnog iskustva toliko osvježavajući i oslobađajući. Prepoznaš se u toliko toga. Osjećaš da si se zbližio s nepoznatom osobom samo zbog toga što ta osoba ne priča mitove o sebi. I osjećaš se tako dobro! Definitivno svaka žena treba imati ovu knjigu doma. 🙂
Razlog za posezanje za ovom knjigom je odmah tu u naslovu – kojoj od nas to ne dođe s vremena na vrijeme? 🙂 A Sue Townsend (s kojom smo se, na žalost, zauvijek oprostili prije nekoliko mjeseci) je napisala humorističnu i pametnu priču o tome “što se dogodi kad netko prestane biti osoba kakva svi žele da bude.”
Mi žene griješimo. No, mi žene i kršimo zakon, čak i vrlo teško. Kako žive žene unutar zatvorskih zidova? Kakve žene žive unutar zatvorskih zidova i kakve žene izlaze van? Fascinantan pogled u svijet koji postoji negdje na margini društva i naše svijesti, u kojemu su ženske borbe, brige i problemi vrlo stvarni. Većina nas se, srećom, nikada neće naći u životnim okolnostima koje bi nas stavile iza rešetaka, ali vrijedi pobliže upoznati one koje nisu bile te sreće. Dobra lekcija je vidjeti koliko smo zapravo slične. Prije nekoliko mjeseci, kada još nije bilo hrvatskog prijevoda, napisala sam i recenziju ove knjige. Zahvaljujući nakladi Ljevak, sada je možete čitati prevedenu.
8. Sluškinje by Kathryn Stockett
Dirljivo, toplo i smiješno. Sa web-stranice izdavača: “Naoko potpuno različite, priče tih triju žena isprepliću se dok se one potajno sastaju i na kocku stavljaju sve što imaju kako bi se oslobodile zagušujućih granica koje im određuje njihov grad i vrijeme u kojem žive.”
9. Gospođa Hemingway by Paula McLain
Okolnosti su vas natjerale da preispitujete ideju braka, ulogu žene, svetost vjernosti, značenje životnog partnerstva, proces njegovanja partnerskog odnosa? Ova knjiga je izvrstan pratitelj u tim meditacijama. Prati Ernesta Hemingwaya i njegovu suprugu Hadley, dok se njihov bračni i ljubavni život sudara sa društvenim životom koji vode u Parizu 20-ih godina prošlog stoljeća. Zekija je napisala i recenziju ove knjige.
10. Otok by Victoria Hislop
Kako postajemo stariji i zreliji, postaje nam jasno da se nismo izlegli iz jajeta, nego da smo jedan od najnovijih izdanaka na stablu čije razgranato korijenje seže duboko i široko u prošlost. Ja sam prije nekoliko godina počela preispitivati svoje roditelje o generacijama prije mene i bilo mi je žao što nisam za to iskoristila bake i djedove dok su još bili živi. No, i ovako sam prikupila zanimljiva saznanja. Primjerice, unatrag nekoliko generacija s tatine strane, čini se da su samoubojstva vješanjem i alkoholizam bili way to go (doslovno). Nikada ne bih to pogodila iz života moje šire obitelji koja je još živa. S mamine strane, moji šarmantni i živopisni Makedonci, redom su bili veliki štovatelji praznovjernih rituala i od mame sam čula priče o zgodama i nezgodama zbog kojih sam se previjala od smijeha. Ako vam treba nadahnuće da zagrebete po svojoj prošlosti, bez obzira što tamo našli, Otok je odličan izbor.
11. Projekt žena by Greame Simsion
Zavoljeli ste nekoga tko baš nije “sav svoj”? Ima nade za vas. 🙂 Kako preživjeti ako volite nekoga koga je lako zavoljeti, ali s kojim je malo nemoguće živjeti? Evo knjige za vas! A evo i moje recenzije, ako nekoga zanima.
No…
Žene drage, pritom mislim da on ima šarmantne “mane” i osobitosti kao što imaju npr. kompjutorski lumeni, ne baš temeljito razgranate psihičke probleme. Od takvih se bježi k’o pred tsunamijem – najbolje je ne biti u blizini opasnog područja uopće.
12. Žena vremenskog putnika byAlice Niffenegger
Ova knjiga treba na policu svake žene odmah uz “Sjećanja jedne gejše”, a na nju bi se mogao odnositi i ono što sam rekla o “Projekt žena” maloprije – kada je njega lako zavoljeti, ali je ponekad malo nemoguće s njim živjeti. Odlično štivo za sve one čije su ljubavi malo nekonvencionalne – pogotovo ako nam je to jedina zamjerka na partnerski odnos. Iako unosi element nerealnog, ova i njoj slične knjige pomažu da za takve odnose nađemo svoje čvrste razloge i da nas počne manje brinuti što drugi o tome misle.
13. Ispričat ću ti priču by Jorge Bucay (hvala, Ružice)
Kaš što sam rekla u recenziji za Bucayavu knjigu “Put samoovisnosti”, sve njegove knjige trebaju ići u kućnu apoteku; za sve boli, peckanja, svrabove, oticanja, posjekotine, opekline i druge povrede na duši. Ova knjiga je psiho-emocionalni antibiotik. 😉
Oprostit ćete mi, ali ovo je zapravo jedna knjiga koja je u prijevodu naprosto preglomazna da stane među samo dvije korice. I ja sam jako sretna zbog toga. Da je još duplo veća, ne bi mi smetalo. Da još uvijekp ostoje nekakvi običaji ukapanja pokojnika sa stvarima koje su mu bile drage, ove knjige bi išle sa mnom. Doduše, kada bi me ukapali samo s najdražim knjigama, morali bi samo za mene izrovit rupu veličine one livade ispred NSK gdje su Bandićeve fontanice. Hvala nebu na e-knjigama; moći će mi samo zataknut Kindle ispod jednog pazuha. I morat će se naći mjesta za teglu bijele Linolade. 
Nego, da… knjige…
Ako stvarno volite snažne, pametne, izdržljive, hrabre ženske likove (ni muškarci u knjizi nisu ništa manje fascinantni), zaljubit ćete se u ove knjige. I nikada više nećete isto gledati na Zagrebačku katedralu. 
16. Theovo putovanje by Catherine Clement
“Greška u našim zvijezdama” + “Jedi, moli, voli”, samo za nešto starije i zrelije. Velika, divna priča o iscjeljenju duše i tijela kroz putovanje kroz različite zemlje, kulture, religije i filozofije.
Etogac!
Ja bih rado čula vaše komentare na ove knjige, ako ste ih čitali, kao i vaše prijedloge za darivanje dragih nam 45+ žena. Jasno, vino i slatkiši se podrazumijevaju. Mislim na darove koji se listaju. 🙂
Ljubim vas! Hvala što ste mi tu!
Iva