Dear John je priča o ljubavi i gubitku, prepuna emocija. Tjera vas da postavite neka pitanja:
“Što ako…?”
“Što bi bilo kad bi naš put u životu bio drugačiji?”
“Bismo li završili tu gdje jesmo?”
“Jesmo li napravili dobar izbor?”
“Koliko dugo nas ljubav može čekati?”
“Može li ljubav na daljinu opstati, preživjeti?”

Ovo nije samo ljubavna priča. Opisan je i odnos između oca i sina. John Tyree živi sa ocem jer ih njegova majka napustila dok je još bio jako mali. Otac i sin su totalna suprotnost. Otac je pasivan i povučen, opsjednut starim kovanicama koje svakodnevno proučava satima, a John je uvijek u pokretu i ne voli samoću. Otac cijeni obrazovanje dok je Johnu škola “društveni klub u kojem ima i sporta”.
Kako vrijeme prolazi tako oni postanu skoro stranci jedan drugome, a razlog je što njegov otac jedino s razumijevanjem i bez ikakvih poteškoća može razgovarati samo o kovanicama. To je zapravo Johna jako ljutilo, jer su živjeli jako skromno, svaki ušteđeni novac se trošio za njih. Jedva završava srednju školu, postaje problematičan, živi po svojim vlastitim pravilima, ali ne zadugo. Ne zna što bi sa sobom i dobrovoljno prijavljuje se u vojsku i odlazi na 4 godine.
Život strogim pravilima mijenja ga u potpunosti. Postaje sasvim drugačiji; od problematičnog djeteta postaje miran i povučen čovjek.

 

Kad John dolazi doma na dopust, tada počinje i ljubavni dio ove priče. Upoznaje Savannah.
Savannah je djevojka koja je čista i puna naivne nevinosti. Živi u malom gradu, Lenoir, blizu svojih roditelja. Voli konje i sanja da jednog dana otvori ranč za autističnu djecu. U Wilmington je došla kao volonter iz humanitarne organizacije HFHI (Habitat for Humanity International) zajedno sa još par studenata s ciljem izgraditi kuće obiteljima kojim je to zaista potrebno.
Nisu očekivali da će se zaljubiti, ali njihova privlačnost je bila neizbježna. John konačno shvaća koliko je zapravo bio usamljen, sad razumije ljubav, razumije što ona doista znači.

 

 

John je ludo zaljubljen u nju, ali i zahvalan jer mu je ona pomogla da shvati koliko se njegov otac borio i napravio stvari u životu za njega. Nije htio prihvatit istinu da on nije otac poput ostalih očeva, ali je sve jedno pun očinske ljubavi.

 

Nakon dva tjedna uživanja u ljubavi, John se mora vratiti u vojsku. Savannah obećava da će ga čekati i njihov odnos se dalje razvija preko pisama.

 

Njena pisma su stizala skoro svakih desetak dana. Bilo je teško za oboje. John je čuvao sva ta pisma i čitao po više puta, htio je zapamtiti svaki detalj njenog života. Htio je zapamtiti svaku napisanu riječ. S nestrpljenjem je čekao svoj ljetni odmor i dan kad će je ponovo vidjeti.
Bili su sigurni da ne postoji ništa na svijetu što bi ih moglo spriječit da budu zajedno. A onda događaji 11. rujna 2001. mijenjaju sve…

John donosi odluku ostati u vojsci još neko vrijeme i odlazi u Irak, a onda sve kreće nizbrdo. Nakon 6 tjedana konačno dolazi pošta, dobiva 6 očevih pisama, ali samo jedno od Savannah.

 

To su riječi koji su Johna potpuno slomile. Njegov život se ponovo mijenja u potpunosti. Dolazeći doma mora se suočiti s činjenicom da je Savannah, koja je sada udana, i dalje ljubav njegovog života, a mora donijeti i najtežu odluku u životu.
Vjerojatno većinom od vas su pogledali film i znaju sadržaj, no vjerujte mi da je knjiga puno bolja. Stvari se odvijaju polako, opisane su puno bolje, ima više emocija. Čitajući, sami vizualiziramo stvari, dok nam film daje sve gotovo posluženo.

Joci