Svaki Pinterest board, Facebook wall ili Instagram račun ljubitelja knjiga koji ja pratim je u nekom trenutku objavio ovu sliku koja opisuje jedan od jada koji zaposlenicima knjižara i knjižnica uzrokuju pojedini čitatelji. 🙂 Nakon što sam je vidjela nekoliko puta i nasmijala joj se svaki put kad sam je vidjela, razmišljala sam koliko je knjiga koja sam pročitala i koje namjeravam pročitati – plavo. Na kraju kratkog istraživanja ostala sam sa (sigurno iskrivljenim i pristranim) dojmom da većina knjiga na svijetu ima (pretežno) neku nijansu od baby-plave do modrocrne. Došla sam na ideju da s vama kroz nekoliko postova podijelim one koje sam pročitala, koje bih pročitala i one zbog kojih se osjećam malo “blue” kad se sjetim da sam se gnjavila s čitanjem. 🙂 Evo prvog dijela – one koje sam pročitala i koje su mi se svidjele. Za neke postoje recenzije na Bibliovci, za neke ne – barem ne još. 🙂

1. “O čemu govorim kada govorim o trčanju” by Haruki Murakami

Iako se discipliniranim čitanjem više njegovih knjiga nisam mogla natjerati da ga zavolim, ova knjiga mi se svidjela. Jednostavno pisan osvrt na dvije meditativne aktivnosti kojima je Murakami odan desetljećima svog života – trčanje i pisanje. Zanimljivo, brzo i vrijedno štivo za sve one koji razumiju obnavljajuće sposobnosti čitanja, pisanja i trčanja – i bilo kojih njihovih kombinacija. 🙂


2. “Hector u potrazi za srećom” by Francois Lelord

Na Kijinu preporuku sam si kupila ovu knjigu i dobro mi je došla kao što mi nekada dođe kavica popodne – da me malo “podigne”, opusti i zabavi.

3. “Suprugova tajna” by Liane Moriarty

Odlično iskomponirana, odlično pisana napeta knjiga o neobično šokantnim životima običnih ljudi. Ne znam koliko je prijevod kvalitetan, odnosno koliko dobro prenosi jednostavnost i neposrednost pripovijedanja koji je mene uvukao odmah od prvog poglavlja, ali knjiga kao knjiga je meni na vrhu liste najražih koje sam pročitala u ovoj godini do sada. (Bibliovcina recenzija)

—o—

4. “Ako ostanem” by Gayle Forman

Dirljiva priča o velikim gubicima, velikoj ljubavi, velikim odlukama koje traže veliku hrabrost, iako si sam još uvijek malo i mlado ljudsko biće. Volim ovu knjigu i krivo mi je što još nisam pogledala film. Dok sam se ja nakanila otići u kino, film je iz kina zbrisao… :-/ (Bibliovcina recenzija)

5. “Wonder” by R. J. Palacio

Također jedna od najdražih knjiga pročitanih u ovoj godini; svakako mi je namjera dokopati se svih ostalih knjiga koje je autorica izdala, a vezane su uz “Wonder”. Od srca preporučam. Svakako imajte pri ruci čašu vode ili soka za sve knedlice u grlu, a one koji su kao ja slabi na djecu, pogotovo djecu koja imaju problem koji društvo ne voli gledati, molim da si pripreme i maramice. 🙂 (Bibliovcina recenzija)

6. “Greška u našim zvijezdama” by John Green

Ne znam može li se što još reći o ovoj knjizi. Čitali smo knjigu, gledali smo film, plakali smo k’o kišne godine, uvrstili smo je već na popise najdražih knjiga koje smo ikada pročitali, dijelili smo međusobno najdraže citate iz knjige, zaklinjali se da će nam Amsterdam biti jedna od sljedećih destinacija, itd. 🙂 Bravo, gospodine Green, bravo! Nadamo se da ćemo uskoro na policama naših knjižara ugledati prijevod još kojeg Vašeg naslova. (Bibliovcina recenzija)

—o—

  
7. “The Vacationers” by Emma Straub

Početkom ljeta je najavljivana kao jedan od naslova koji će ljeto i obilježiti, pa sam je morala pročitati. Nije me u potpunosti oborila s nogu, ali mi se jako svidjela i to, kako se to kod mene često dogodi, zbog sudbine sporednog lika. A i ljeto na Mallorci zvuči savršeno, taman i na papiru… 🙂 Recenzija stiže uskoro.

8.”Dublin Street – Opasna žudnja” by Samantha Young

Knjiga na koju sam se odlučila zbog toga što sam  znala da ću putovati u Edinburgh… i lijepo sam se zabavila. I s knjigom i s gradom. 🙂 (Bibliovcina recenzija)

9. “Čarobni vrt” (“Garden spells”) by Sarah Addison Allen

Izvrsna, zabavna, očaravajuća priča (a sve knjige ove autorice su mi takve, bajkovite) o ženama obitelji Waverly koje redom posjeduju neobične sposobnosti, vještine i višeaspektne intuicije koje graniče s magijom, a opet su poput nas – obične žene i djevojke. Uživala sam čitajući. Recenzija, također, stiže.

—o—

10. “Cinder” by Marissa Meyer

Mislim da sam u recenziji dovoljno (i previše) nabrajala sve razloge zbog kojih mi se ova knjiga ukopala u srce i definitivno je otkriće 2014. godine. Još uvijek ljubomorno čuvam nastavke od same sebe; želim nastaviti čitati, ali ne želim doživjeti onaj trenutak kada će knjige biti pročitane… (Bibliovcina recenzija)

11. “Iced” by Karen Marie Moning

Spin-off (ili šesti nastavak za one koji ga žele tretirati kao dio Fever serijala, samo ispričan iz perspektive druge junakinje) Fever serijala koji me, kad sam ga otkrila, držao doslovno u groznici dok nisam pročitala svaki nastavak u rekordnom roku. Karen Marie Moning me osvojila za sva vremena. Mislim da je ovaj serijal najpodcrtavaniji niz knjiga koje imam. Trenutno se nalazi samo na Kindleu, ali je za njega raščišćena polica u dnevnom boravku koja strpljivo čeka da naručim cijeli set odjednom. Mislim da sam čak i interpunkcijske znakove i brojeve stranica podcrtavala, koliko mi se svidjela svaka mrlja (digitalne) tinte u ovim knjigama. Jedva čekam nastavak “Burned” koji izlazi u siječnju 2015. godine! Prva knjiga serijala, “Groznica tame”, prevedena je i kod nas. (Bibliovcina recenzija)

12. “Harry Potter i Red feniksa” by J. K. Rowling

Pročitala sam je. Plava je. 🙂

—o—

13. “Šojka rugalica” by Suzanne Collins

Mislim da većini nas ni ova knjiga nije nepoznata. Nepoznat nam je samo film koji nam stiže za nešto više od dva tjedna. Ne mogu dočekati!

14. “Različita” by Veronica Roth

Ljubitelji distopijskih YA romana znaju sve o ovom serijalu. Ne znaju samo kako će dočekati sljedeći film. 🙂 (Bibliovcina recenzija)

15. “Izbor” / “The Selection” by Kiera Cass

Također YA knjigica, ali odlično pisana YA knjigica! Čini se da je kod nas osvanuo i prijevod. Ako nije još osvanula na policama knjižara onda samo što nije. Recenziju nemam, ali je ima kolegica-blogerica koja je, koliko je meni poznato, najodanija obožavateljica ovog serijala na našim prostorima. 🙂 Ona zapravo ima što reći za svaki od tri nastavka serijala, pa koga zanima neka baci oko OVDJE.

—o—

16. “Cruxim”, 17. “Creche” i 18. “Creed” by Karin Cox

Ovaj serijal ima posebno mjesto u mom srcu i posebnu priču u mom životu. Planiram jedan zaseban post o tome. Autorica ga je, kao i sve lijepo što ću reći o njoj, itekako zaslužila. Prva knjiga koju sam uopće recenzirala na blogu bila je “Cruxim”, prvi dio ove triloge, ali u kada sam nju pisala, nisam ni znala kakve me sve avanture čekaju s nastavcima… 🙂 (Bibliovcina recenzija)

Eto, toliko od mene na ovu temu, nadam se da niste poplavili oko vrata od mog natipkavanja. 😀
Ja sam poplavila od gladi i idem konačno večerati nešto!

U srijedu ide drugi dio!

Hvala na pažnji! Ljubim vas!