Ljeto je pred vratima. Osim što nam je kalendarski već lipanj, ljeto najavljuju i sve veće temperature. Stiže nam vrijeme ledenog čaja, prekrasnih lubenica i dinji, vrijeme krema za sunčanje i ljetnih ljubavi. I naravno, vrijeme za druženje s knjigom.

Za ljeto 2015. će mnogi odabrati laganije štivo, a ostali će odabrati ono što i inače čitaju. Potrebno je samo još odabrati pravo mjesto – na ležaljci u hladu uz limunadu ili na plaži po najvećem suncu (držite se hlada :)). Osobno, krv mi se uzburkala kada sam pročitala koji naslovi dolaze, a i osmijeh mi se pojavi na bucmastom licu kad se sjetim naslova koji su ove godine izašli. Vi se tako ne osjećate kad pomislite na novitete?

Kako odabrati? Vrlo jednostavno, neka knjiga odabere vas! Možda ćete pokleknuti rumorenju listova knjige koju inače ne biste odabrali, jer…ne čitate knjige tog žanra ili vam se ne sviđa naslov. A baš će ona biti pun pogodak. Možda volite čitati knjige u nastavcima, kao ja, ali ćete ovo ljeto odustati od toga. Svi kažu…dugo toplo ljeto… a ja bih rekla da je kratko i prebrzo prođe. Ovog ljeta nemam vremena trošiti na nastavke. 🙂
Sastavila sam kratki, al zbilja kratki popis što sve možete čitati ovog ljeta. Pokušavala sam ga skratiti maksimalno. Pazite da ljeto dobro iskoristite, jer dok trepnemo rode će otići, dani će biti kraći, a sunce slabije. Dok trepnemo, već ćemo kititi božićno drvce. Uživajte u smokvama, lavandi i mirisu borovine, uživajte u moru, suncu i ugodnom društvu. Uživajte u odmoru i u čitanju…

—o—

1.    Sascha Arango – Istina i druge laži

Otmjen, velikodušan i uspješan pisac je i vrlo opasan. Uvijek na granici istine i laži, hoda na robu ponora, čovjek koji je uspješno izbjegavao posljedice svojih postupaka, dok nije otišao korak predaleko. Roman „Istina i druge laži“ mnogo je više od napetoga trilera, to je istodobno i kvalitetan psihološki portret čovjeka koji, zapleten u nerazmrsivo klupko vlastitih neistina, prestaje razaznavati granice istine i životne fikcije koju je stvorio.

2.    Alida Bremer – Olivino nasljeđe

Olivino nasljeđe roman je o Dalmaciji, o njezinim okusima i mirisima, o ženama i muškarcima, o Hrvatskoj koja je i dalje podijeljena i nesretna, o privatnim povijestima koje može razotkriti samo netko tko nije uronjen u našu svakodnevicu. O životu između dva jezika i dvije države, vlastitim dilemama i snovima, zapuštenome masliniku, napuštenoj kući i starom otomanu na kojem je nekoć, opterećena svojim strahovima, Oliva po cijele dane ležala strepeći za svoje kćeri i unuke.

3.    Mankel Henning – Ubojica bez lica
 

Švedski krimić kojeg ovih dana naveliko reklamiraju. Napomenimo da se razlikuje od modernih, novopečenih krimića – jer je izašo 1992. godine, a po glavnom inspektoru snimljene su i švedska i britanska tv serija.
Stariji bračni par je na zabačenoj farmi, u malom švedskom gradiću Levorpu,  brutalno ubijen. Prvi susjedi pred jutro su čuli žensko zapomaganje koje je bilo toliko prigušeno da nisu bili sigurni čini im se ili stvarno netko viče.  Svi su šokirani brutalnošću zločina nad starijim ljudima koji se nikako nisu mogli obraniti.

4.    Gillian Flynn – Mračna mjesta

Najava romana mora zaintrigirati svakog ljubitelja trilera. To je ovogodišnji roman koji obožavju oni koji su ga već pročitali. Autorica „Oštrih predmeta“ i „Nestale“, Gillian Flynn napetim trilerom „Mračna mjesta“ osigurala je svoje mjesto među najboljim suvremenim piscima ovog žanra. Uspoređuju ga s „Plodovima gnjeva“ Johna Steinbecka i „Twin Peaksom“ Davida Lyncha, doživio je brojna izdanja diljem svijeta,  a u pripremi je i film sa Charlize Theron u glavnoj ulozi. Jezovito, uzbudljivo i nepredvidljivo.

I jedan citat koji sam pronala na Goodreadsu:

“I was not a lovable child, and i’d grown into a deeply unlovable adult. Draw a picture of my soul, and it’d be a scribble with fangs.”

5.    Ece Temelkuran – Žene koje pušu u čvorove

Ne želim da čitatelji/ce pomisle kako za ljeto preporučujem samo mrtve, ubijene, prishološki rastrojene junake, na popis sam pridodala i ovaj novoizdani roman.
Prvo što me privuklo je ime, jednostavno sam morala pročitati kratki sadržaj.
Putovanje od Tunisa do Libanona, roman sagledava mogućnosti i prava žena u suvremenom islamskom svijetu. Muškarac koji je slomio srce jednoj ženi… Četiri žene koje su odlučile prijeći pustinju kako bi ga ubile… Tu me roman pridobio i svakako sam ga morala staviti na popis. Reći ćete – evo je opet, opet neki mrtvac – ali zbilja mislim da nije tako. Glavne su junakinje u romanu uistinu iznimne i kompleksne: zapravo je riječ o suvremenim muslimankama koje su u potrazi za svojom biti. One su istodobno ranjive i snažne, krhke i odlučne…

6.    Anthony Doerr – Svjetlo koje ne vidimo

Međunarodna književna senzacija prvo je što sam pročitala za ovu knjigu. Nakon što sam pročitala sadržaj, morala sam ju dodati na popis. Vjerujem da će se svidjeti svima koje je očarala „Kradljivica knjiga“.

Marie-Laure, slijepa šetogodišnjakinja bježi iz Pariza sa svojim ocem pred nacistima, koji čuva ukleti dijamant kako ne bi pao u ruke neprijatelju. Werner, talentirano siroče, postaje član Hitlerove mladeži, prolazi kroz rat, a put mu se križa sa onim Marie-Laure.
Roman je uvršten među finaliste National Book Awarda za 2014.

7.    Paolo Bacigalupi – Djevojka na navijanje
U vremenu nakon podizanja razine oceana, nestanka fosilnih goriva i izumiranja rasplodnih jestivih biljaka, kompanije koje posjeduju genetski modificirano sjeme najkaloričnijih plodova odlučuju o sudbini čovječanstva. U Bangkoku, jednom od rijetkih preživjelih priobalnih gradova Emiko je lijepa i zagonetna Djevojka na navijanje, stvorena u Japanu za nasladu bogatih, i sada odbačena. Emiko je jedna od genetički projektiranih Novih, koji služe kao robovi, vojnici i igračke, i tvore novu potlačenu klasu jezive bliske budućnosti.

8.    Emma Straub – Na odmoru

Jedna obitelj i njezini pridruženi članovi. Dva tjedna na čarobnoj Mallorci. Što sve može poći po zlu? Koje će tajne isplivati na površinu? I gdje će se pronaći radost? Bestseler NA ODMORU Emme Straub, roman je o kojem su u New York Times Book Reviewu napisali: ”Divno napisano… Kad okrenete zadnju stranicu osjećate ćete se baš kao nakon godišnjeg: zahvalni zbog putovanja, ali tužni jer je ono gotovo.”
Vjerujte nam na riječ, idealno, idealno štivo za sate ljetne dokolice!
9.    Abraham Verghese – Vrata suza
Egzotična saga i briljantna studija o ljudskim odnosima, ispunjena mističnim scenama i sjajnim likovima, koja se proteže preko pet desetljeća i tri kontinenta – kroz Indiju, Jemen, Etiopiju i Bronx, nadići će sva vaša očekivanja i prenijeti vas na jedno zaboravljeno mjesto, kulturu i povijest. Marion i Shiva Stone, blizanci su iz tajne veze između indijske opatice i engleskog kirurga, rođeni u misionarskoj bolnici u Etiopiji pedesetih godina prošlog stoljeća. Čvrsto povezani, a ipak različitih karaktera, rastu u zemlji koja se nalazi pred revolucijom, sve dok ih izdaja ne razdvoji. Godinama kasnije sudbina ih ponovo spaja na rubu života.

10.    Patrick Modiano – Ulica mračnih dućana
Ulica mračnih dućana Patricka Modianoa, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, roman je u kojem se opsesivno otkrivaju teme ovoga vrsnoga romanopisca – traganje za identitetom, Drugi svjetski rat i Pariz. Ulica mračnih dućana roman je o potrazi za samim sobom, o želji da se shvati neshvatljivo, da se povežu prošlost i sadašnjost. Besprijekornim stilom pričajući intimnu priču, Patrick Modiano napisao je roman o drami svakog pojedinca.