Prije nekoliko dana, točnije u srijedu, 29. srpnja, objavljeno je 13 naslova koji su ušli u širi izbor za nagradu Booker koja će se dodijeliti u listopadu ove godine. Na književnom portalu Booksa.hr su odlično objasnili sve što treba znati o ovoj prestižnoj nagradi; ja to tako lijepo ne bih mogla sročiti, pa koga zanima neka baci oko.

Ukratko, od 1969. godine naovamo, nagrada se dodjeljuje svake godine za najoriginalnije djelo napisano na engleskom jeziku i izdane u Velikoj Britaniji i zemljama Commonwealtha, Republici Irskoj te Zimbabweu. Ovo je druga godina kako se za nagradu mogu nominirati knjige autora bilo koje nacionalnosti, napisane na engleskom jeziku i izdane u Velikoj Britaniji.

Ove godine je panel sudaca razmatrao 156 naslova, te u širi izbor za nagradu u vrijednosti od
50.000,00 britanskih funti (oko 540.000,00 kuna) uvrstio ovih 13 naslova. Neki od autora su već u prethodnim godinama boravili na širim i užim izborima (Anne Enright, Tom McCarthy, Andrew O’Hagan), a neki ne samo da su ti po prvi put, nego je njihova knjiga prva koju su uopće napisali (Chigoize Obioma, Bill Clegg, Anna Smaill). 

Evo nekih naslova koji su vam sigurno poznati, a koji su u prethodnim godinama osvojili Bookera:

  • Hilary Mantel je osvojila nagradu 2 puta; 2009. godine za knjizu “Wolf Hall” te 2012. za knjizu “Bring Up The Bodies” koje je kod nas preveo V. B. Z. kao “Wolf Hall” i “Privedite tijela”
  • Yann Martel je osvojio Bookera 2002. godine knjigom “Pijev život” po kojoj je snimljen i film
  • Eleanor Catton je dobila Bookera za knjigu “The Luminaries” 2013. godine koja je kod nas nedavno prevedena kao “Luminari”

Ajmo sada na novonominirane…

—o—


1. “The Fishermen” by Chigozie Obioma

Priča koju pripovijeda 9-godišnji Benjamin, najmlađi od četvero braće, o nezaboravnom djetinjstvu u Nigeriji prije nešto više od 20 godina. Kada njihov otac dobije posao u udaljenom mjestu, braća koriste njegovo izbivanje kako bi odlazili ribariti umjesto da redovno pohađaju školu. Jednoga dana uz rijeku susretnu lokalnog čudaka koji im izrekne proročanstvo – najstarijeg od njih ubit će jedan od njegove mlađe braće.
—o— 
2. “A Little Life” by Hanya Yanagihara
Knjiga o kojoj na svim review-portalima čitatelji s oduševljenjem govore kako su ganuti do suza i potreseni do temelja.
Četvero mladih studenata se sa malog koledža u Massachusetsu doselilo zajedno u New York, a narednih desetak godina njihovi međusobni odnosi se produbljuju, postaju mračniji, dotaknuti ovisnostima, neočekivanim uspjesima, ambicijama i ponosom. Među njima je Jude, koji ih s vremenom ne prestaje zabrinjavati. Talentiran, ali čovjek slomljen traumama iz djetinjstva koje ne prestaju grubo formirati njegov život, a on ne nalazi načina da ih prevlada.
—o—
3. “Lila” by Marilynne Robinson
Lila živi nomadski život od dana kada ju je Doll, bez previše pompe, jednostavno odvela sa sobom sa kućnog praga njezinog doma u kojem je bila opasno zanemarivana. Živjeći toliko vremena na cesti, od danas do sutra, među njima se stvorila prijateljska veza ispunjena ljubavlju i odanošću. Kada Lila stigne u Gilead, bori se uskladiti život svoje na cesti sklepane obitelji sa stavovima svoga supruga koji ne prestaje osuđivati te ljude zbog kojih je živa i koje voli.

Marilynne u ovoj knjizi ponovno posjećuje svijet koji je stvorila u knjigama “Gilead”, nagrađenom Pulitzerom i “Home”, nagrađenom prestižnom književnom nagradom Orange koja se godišnje dodjeljuje ženskim autorima za najoriginalnija duga prozna djela na engleskom jeziku.

—o—

4. “A Brief History of Seven Killings” by Marlon James
Marlon James je prvi… Jamajčanin? Jamajkanac? (izaberite ispravno, pa mi dojavite ako znate :D)… nominiran za ovu nagradu, ali njegov treći napisani roman. Radnja se plete oko pokušaja ubojstva Boba Marleya 1976. godine.
—o—
5. “The Year of the Runaways” by Sunjeev Sahota
Trinest mladih muškaraca živi u kući u Sheffieldu, svaki od njih izbjegao iz Indije i u potrazi za novim životom. Čuvaju tajne o sebi, jedni o drugima te strahuju da će se sve jednoga dana završiti, ukoliko ih zaskoči imigracijska inspekcija. 
—o—

6. “The Chimes” by Anna Smaill
Dobrodošli u distopijski London. Ovdje životom upravlja glazba; odnosno, vladajući koriste disharmoničnu glazbu kako bi građane držali u idealnom stanju – nesposobne formirati i zadržati sjećanja. Prošlost je enigma, svaki novi dan se nema s kojim drugim usporediti.
No, iz nekog razloga, Simon se počinje prisjećati i svakog jutra se budi s upornim osjećajem da nešto mora napraviti. U gradu upoznaje Luciena, koji ima svoje tajne, dar da čuje stvari koje ne bi trebao moći čuti i teoriju o tome što bi se moglo skrivati u Simonovoj prošlosti.
—o—

7. “The Illuminations” by Andrew O’Hagan
Anna Quirk je u mladosti bila poznata fotografkinja, kreativni pionir svog doba. No, njen život se sastojao od priča i laži; kako onih koje joj je pričao čovjek kojega je voljela, tako i onih koje je ona pričala samoj sebi kako bi preživjela. Anne se sada više nitko ne sjeća. Kada se njezin unuk Luke vrati u Škotsku sa misije u Afganistanu, zajedno pokušavaju rasplesti tajnu prošlost njihove obitelji.
—o—

8. “The Moor’s Account” by Laila Lalami
Ova knjiga je izmišljeni memoar stvarnog marokanskog roba iz 15. Stoljeća; prvog crnog istraživača Amerike. Konkvistador Pánfilo de Narváez isplovio je sa posadom od gotovo šest stotina ljudi i stotinu konja s namjerom da osvajajući područja novog kontinenta postigne slavu i bogatstvo Hernána Cortésa.

No, ekspedicija prerasta u katastrofu. Nakon godinu dana od isplovljavanja, samo su četiri preživjela… Jedan od njih je Mustafa al-Zamori, kojeg ostali od milja zovu Estebanico.

—o—
9. “The Green Road” by Anne Enright
Odrasla djeca divne, ali zahtjevne Rosaleen Madigan, napustila su zapadnu Irsku da bi vodili živote kakve odrastajući nisu mogli ni zamisliti; u New Yorku, Dublinu, na Maliju, u zapadnoj Africi. Njihova majka ih jednoga dana obavještava da namjerava prodati obiteljku kuću. Djeca se vraćaju kako bi proveli posljednji Božić u svome domu, svome gnijezdu, osjećajući kako će taj potez na neki način izbrisati njihova djetinjstva. Ovo je knjiga o očajničkom pokušaju jedne velike, raštrkane obitelji da popravi polomljene veze i možda stvori neke nove.
—o—
10. “A Spool of Blue Thread” by Anne Tyler
Kažu da je “obitelj” prevladavajuća tema u knjigama ove autorice, a ova je očaravajući prikaz kompleksnih odnosa naizgled savršeno skladne obitelji Whiteshank.
—o—
11. “Sleeping on Jupiter” by Anuradha Roy
Jarmuli je grad hramova, duhovna oaza na rubu oceana kamo je godinama ranije dovedena Nomi, kako bi pronašla sebe pod mudrim vodstvom gurua. No, karizmatični Guruji pokazao se kao ne tako dobronamjeran duhovni mentor. Godinama kasnije, Nomi se sa filmskom ekipom za snimanje dokumentaraca vraća na mjesto koje se toliko izmijenilo i pokušava saznati što se točno dogodilo njoj i njenoj obitelji.
—o—
12. “Did You Ever Have A Family” by Bill Clegg
Knjiga je ovo o zahtjevnosti izgradnje novoga života nakon što ga razori obiteljska tragedija. Na jutro vjenčanja njezine kćeri, kuća June Reid izgori do temelja. U požaru pogiba cijela njezina obitelj. Pokušavajući pobjeći od sjećanja na tragediju, June se nađe u motelskoj sobici stotinama milja od svoga nekadašnjeg doma. Razmišljajući o povijesti odnosa unutar svoje uže i šire obitelji, čini se da počinje nazirati rane naznake katastrofe…
—o—
13. “Satin Island” by Tom McCarthy
Protagonist je poznat samo kao U., antropolog, koji dobija zadatak napisati Veliki Izvještaj, sveobuhvatni etnografski dokument koji će sažeti našu vremensku epohu.
—o—
U utorak, 15. rujna 2015., saznat ćemo koji 6 naslova ulazi u uži krug izbora za ovu nagradu, a 13. listopada 2015. godine saznat ćemo i ovogodišnjeg dobitnika. Znam da je teško uopće prognozirati o pobjedniku, ako niste pročitali baš sve knjige, ali što se vama čini koja ima potencijala? 🙂 
Ljubim vas!