Naišla sam na ove dvije djevojke sasvim slučajno, ne mogu se točno ni sjetiti kako. I srce mi je naraslo veliko kao katedrala dok sam ih gledala i slušala – ove divne mlade dame o knjigama i svojoj ljubavi prema knjigama komuniciraju preko YouTube kanala sa vršnjacima izvan granica naše države i našeg jezika. Zabavne su, marljive i pametne. Neka mi još jednom netko kaže: “Uh, ovi današnji mladi…” Što im fali? Divni su! 🙂 Štoviše, mogli bi se ugledati na pojedine od njih! Možete ih naći na YouTube kanalu Bookworm Duo.

Istu večer sam im poslala mail i pitala ih bi li mogle naći vremena napisati dva popisa preporuka; jedan popis bi sadržavao naslove koji su već prevedeni u Hrvatskoj, a drugi popis (koji dolazi uskoro iza ovoga) sadržavao bi naslove koje bi one voljele vidjeti prevedene kod nas. Odgovorile su brzo i odgovorile su “može”. 🙂 Ubrzo su mi stigla dva popisa naslova, zajedno sa njihovim dojmovima o knjizi i/ili serijalu.
Evo vam ih, da više ne odgađam i ne dosađujem. Neka vam cure sve same kažu. 🙂

1. DOM GOSPOĐICE PEREGRINE ZA ČUDNOVATU DJECU – Ransom Riggs

Luna & Raven: Ova knjiga po mnogočemu je drukčija od ostalih na popisu. Jedna od njenih posebnosti je Jacob kao glavni protagonist jer svi znamo koliko je teško pronaći dobrog muškog glavnog lika u YA literaturi. U knjigu su uvrštene razne stare, pomalo uznemirujuće i creepy slike, što doprinosi misterioznom duhu radnje. Uskoro ćemo dobiti i film (Thank you, Tim Burton!) pa preporučujemo da je što prije pročitate.

Iva: Upravo prije nekoliko dana je nakladnik Lumen izdao i najnoviju (i posljednju) knjigu u serijalu, “Knjižnica duša”. Znači, redoslijed čitanja bi izgledao ovako:
– “Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu”
– “Šuplji grad”
– “Knjižnica duša”

Na jesen nam stiže i film snimljen po prvoj knjizi.

2. IZBOR – Kiera Cass

Luna & Raven: Iako je okarakterizirana kao distopija, ovo je prvenstveno ljubavna priča. Istina je da glavna junakinja ponekad zna biti iritantna, ali to je lako zanemarit i usredotočiti se na druge likove i samu radnju. Lagan jezik i zanimljiva radnja čine ovu knjigu savršenom za vruće ljetne dane, pogotovo za one koji inače ne čitaju puno.

Iva: Knjige, njih 4 komada (prekrasnih naslovnica), kod nas je preveo nakladnik Mozak-knjiga, a redoslijed čitanja je sljedeći:
“Izbor”
“Elita”
“Odabrana”
“Nasljednica”

Serijal je prvo bio zamišljen kao trilogija, pa je prerastao u tetralogiju, ali će se serijal zaključiti petom knjigom koja je objavljena u ožujku ove godine i nosi naslov “The Crown”, a još uvijek nije prevedena kod nas. Autorica je u međuvremenu objavljivala i niz kratkih priča koje se radnjom smještaju negdje između ovih glavnih naslova, pa tako zbirka priča “Happily Ever After” obuhvaća kratke priče radnjom smještene prije prve knjige (“The Queen”, “The Prince”), još dvije radnjom smještene nakon druge knjige (“The Guard”, “The Favorite”) i još jednu smještenu nakon treće knjige (“The Epilogue”). Možda ćemo imati priliku gledati i ekraniziranu verziju knjiga, no točnije informacije još nisu dostupne.

3. LEGENDA – Marie Lu

Luna & Raven: Knjiga je pisana iz perspektive dvaju glavnih likova šte se vrlo rijetko može pronaći u YA knjigama. June, ženski protagonist, nam se posebno svidjela zbog svog badass nastupa već na samom početku knjige dok u većini ostalih YA knjiga pronalazimo heroine koje su uglavnom neodlučne i nesigurne u sebe. Day nam se svidio jer nije uobičajeni tip muškog protagonista (mišičav, savršen) već ima svoje mane i osjećaje koje se ne boji podijeliti.

Iva: Dvije knjige iz serijala, “Legenda” i “Genijalka”, kod nas je izdao Lumen. Treći nastavak još nije preveden, a nosi naslov “Champion”. Osim toga, Marie Lu napisala je i priču čija se radnja bavi razdobljem prije prve knjige i nosi naslov “Life Before Legend: Stories of the Criminal and the Prodigy”.

4. RAZLIČITA – Veronica Roth

Luna & Raven: Vjerujemo da vas je mnogo već čulo za ovu knjigu, ali jednostavno smo je morale uvrstiti na naš popis. Knjiga nam se dojmila od prve rečenice i taj osjećaj nije popuštao sve do zadnje rečenice trećeg dijela. Radnja obiluje napetim scenama punim akcije, zanimljivim likovima, ljubavnom pričom te nekoliko plot twistova.

Iva: Nakladnik Ljevak preveo je ovaj serijal; prva knjiga iz serijala, “Različita”, doživjela je kod nas i drugo izdanje. Redoslijed čitanja nakon “Različite” ide ovako:
“Pobunjena”
“Odana”
“Four: Priče o Različitima”

Odlične vijesti su da su po prve tri knjige snimljeni filmovi. Evo vam trailera za prvi, a trailere za drugi i treći možete, ako želite, pogledati sami. Kliknite na vlastitu odgovornost; ne želim biti kriva za spoilanje priče. 😀

5. GRAD OD KOSTIJU (serijal INSTRUMENTARIJ SMRTNIKA) – Cassandra Clare

Luna & Raven: Ovo je jedan od najboljih serijala koje smo pročitale. U knjizi nas se dojmila sjajno konstruirana, ali opet vrlo zamršena radnja te velik broj likova koje je jednostavno nemoguće ne voljeti. To je još jedna od onih knjiga u koje smo se zaljubile na prvu rečenicu.

Iva: Čitav serijal kod nas je preveo nakladnik “Algoritam”, a redoslijed čitanja nakon prve knjige (“Grad od kostiju”) je sljedeći:
“Grad od pepela”
“Grad od stakla”
“Grad palih anđela”
“Grad izgubljenih duša”

Prije nekoliko godina snimljen je i film po prvoj knjizi.

6. OKSA POLLOCK – Anne Plichota, Cendrine Wolf

Luna & Raven: Još jedan vrlo dobar low fantasy serijal dviju francuskih autorica. Iako radnja u početku podsjeća na Harry Pottera i Instrumentarij smrtnika (u smislu da glavna junakinja ne zna svoje pravo podrijetlo) ova knjiga je u potpunosti drugačija. Autorice nas upoznaju s potpuno novim svijetom te novim likovima i stvorenjima.

Iva: Knjige je kod nas preveo nakladnik Lumen, a redoslijed čitanja je sljedeći:
“Nevidljivi svijet”
“Šuma izgubljenih”
“Srce dvaju svjetova”
“Proklete veze”

U originalnom serijalu postoje još dva naslova, “Le règne des félons” i “La dernière étoile”, pa ćemo možda vidjeti i njihove prijevode. 🙂

Veliko, ogromno, najveće zamislivo HVALA Luni i Raven na ovom i na sljedećem popis, kojeg objavljujem čim ga uredim. 🙂 Nadamo se da će nakladnici ozbiljno shvatiti preporuke koje dolaze. Čitala sam većinu knjiga s tog popisa i jako su, jako dobre. 🙂

Ljubim vas!