Sretan vam Međunarodni dan mira, dragi moji.

Znam da je među nama puno onih koji još pamte onaj “naš” rat; nadam se da ćemo generacijama koje dolaze iza nas moći objasniti koliko je važno čuvati mir koji imamo, ako ikako možemo. I nadam se da nam neke knjige u tome mogu pomoći.

Htjela bih nas danas podsjetiti na neke divne naslove koji nas podsjećaju na strahote rata, na promjene i podjele koje izaziva među ljudima, na nezamisliva zla koja se počnu događati čim uniforme preplave ulice, na strah koji se ne zaboravlja, na gubitke koji se ne prebolijevaju nikada, na posljedice koje traju generacijama… I, naravno, na one hrabre pojedince koji u takvom svijetu ostanu (ili postanu) Ljudi.

1. PAX – Sara Pennypacker

Dirljiva, divno zamišljena i lijepo napisana knjiga o jednoj hrabroj maloj duši koja se, dok se rat približava, bori za jedno malo prijateljstvo koje nitko ne smatra važnim i na taj način nas uči veliku, veliku lekciju o odanosti, kao i o važnosti mira.

 

2. SVJETLO KOJE NE VIDIMO – Anthony Doerr

Ne znam nikoga tko je pročitao ovu knjigu, a da je nije zavolio i da je nije odmah uvrstio na popis najdražih knjiga koje je pročitao unatrag pet godina. Prelijepa priča o različitim ljudima, na neprijateljskim stranama, koji se pronalaze unatoč sljepoći uzrokovanoj ratom i mržnjom i podsjećaju nas da nas takva sljepoća duše oštećuje više nego bolest koja uzima vid…

Prekrasna, posebna knjiga.

3. KRADLJIVICA KNJIGA – Markus Zusak

Knjiga koja, složit ćete se sa mnom, već ima status klasika našeg doba; knjiga koja nam o strahotama rata i o nezaboravnim ljudima iz neobičnog kuta, iz perspektive Smrti koja se je nagledala svega, ali ni sama ne može ne ispričati nam ovu priču.

Spašavanje, skupljanje, skrivanje i čuvanje knjiga u ovoj knjizi je toliko složena, toliko bogata metafora kroz koju bi mogli godinama razgovarati o ratu i malim, individualnim borbama protiv njega.

4. SLAVUJEVA PJESMA – Kristin Hannah

Premda sam uvjerena da Kristin Hannah dobro zna da može napisati bilo što, i da će njena vjerna, očarana publika to voljeti. No, čini se da se autorica ne želi opustiti na tim lovorikama, što je jako dobro pokazala u ovoj svojoj knjizi o različitim načinima na koje se može biti hrabar usred rata i o koja pokazuje da su žene podjednako junakinje, a ne samo potencijalne žrtve rata.

 

5. JA SAM MALALA – Malala Yousafzai

I jedna nezaobilazna, nezaboravna, uvijek aktualna, koja mora pronaći mjesto u svakom kućanstvu koje želi odgajati malene pacifiste – “Ja sam Malala”. Djeca su najbespomoćnije i najnevinije žrtve rata; pred njihovim ustrašenim i uplakanim očima se toliko duboko sramimo zbog svega što smo učinili i što nismo učinili, i za što oni moraju platiti.

Lijepo je, ali istovremeno i jako tužno, kada jedno dijete mora postati urazumljujući glas koji hoda po svijetu, vuče nas za rukav i moli nas da prestanemo…

6. POSLJEDNJA LJUBAV BABE DUNJE – Alina Bronsky

Ova knjiga nas, između ostaloga, podsjeća da je upravo rat neka područja svijeta učinio trajno oštećujućima za ljude i na što sve moraju biti spremni oni koji ne žele napustiti svoj dom.

 

7. MALE CRVENE STOLICE – Edna O’Brien

Posljedice rata nadilaze ne samo vrijeme već i ponekad, u srcima pojedinih ljudi, putuju daleko po svijetu prije nego što eksplodiraju u neko novo zlo…

 

8. VIOLINA IZ AUSCHWITZA – Maria Angels Anglada

Mala knjiga o bolnoj istini koja se ponekad zaboravlja, a ta je da rat proždire i ponižava umjetnost samu i sve lijepo i plemenito čemu je ona namijenjena pokušava podčiniti hranjenju vlastitog ega.

 

Jasno je da postoji još mali milijun drugih naslova, pogotovo onih kojih se svi mi uvijek sjetimo kada razmišljamo o ratu i njegovim nezaboravljivim posljedicama. Nisam zaboravila neke “klasične” naslove, samo sam htjela ovoga puta na popis staviti i neke novije.

Nažalost, tema rata i važnosti mira ne samo da se kroz vrijeme ne iscrpljuje, već postaje sve važnija, a argumenti u korist uspostave mira, prihvaćanja, zajedništva, poštovanja – izraženi u brojevima i slikama, postaju sve šokantniji.

Ja bih tako voljela da generacija koje stižu nakon nas budu pametnije…