U odnosu na ovaj srednji dio godine, u prva četiri mjeseca pročitala sam 20 naslova. Znam, s obizorm na to koliko neki od vas čitaju, i nije tako puno, no to je bio moj skromni maksimum. Life happens, šta’š. 😀

No, nisam nezadovoljna jer me i dalje prati ona neka blesava sreća koja mi pomaže da mi pod njuškicu dođu uglavnom fenomenalni naslovi. Netko negdje (tamo gore možda?) je očito bio dirnut neskladom između moje želje da čitam i raspoloživog vremena, pa se smilovao.

Tako sam vam ja, sastavljajući prvu verziju ovog popisa, završila sa 11 naslova. Jedanaest od dvadeset. Je, zaista sam čitala jako puno fenomenalnih knjiga, ali ne mogu vam baš kao najbolje navesti gotovo SVE koje sam pročitala. Zato sam ispred sebe stavila papir, uzela olovku u ruke, zatvorila oči i rekla sebi: “Čim otvoriš oči, proskenirat ćeš popis samo jednom i zaokružiti samo one koje APSOLUTNO, BEZ PAUZE, BEZ KRZMANJA, BEZ MILISEKUNDE DODATNOG ANALIZIRANJA moraš ostaviti na ovom popisu!”

I evo ih, Velikih Šest, i krećemo od šeste.

6. VEĆE OD KUĆE – Dorta Jagić (HENA COM)

Još nemam recenziju jer oko knjiga koje zaista volim znam okolišati jako, jako dugo. Čekam, valjda, da se izrode još neke dodatne riječi u hrvatskom jeziku kojima bih mogla opisati svoje divljenje, a da se ne ponavljam. Kad shvatim da takve riječi neće niknuti, saberem se pa sjednem i uz pomoć onih starih dobrih riječi pokušam natipkati nešto dostojno naslova u pitanju. Zato, evo, nemate link na recenziju. Još. Nemojte ga čekati, radije brzo potražite knjigu.

5. USPAVANKA – Leila Slimani (Fraktura)

Ova duboko potresna knjiga velemajstorskim pisanjem pali mnoge alarme u čitatelju, tjerajući ga da se suoči s promišljanjima koja najčešće nisu na repertoaru čovjekovih svakodnevnih preokupacija, a toliko su bitna. Jer za takva promišljanja nemamo vremena. Jer sve je u najboljem redu dok odjednom više nije, ni blizu…

4. MEDVJED I SLAVUJ – Katherine Arden (Mitopeja)

Opet ću ponoviti – ova knjiga me je prenijela iz 2017. godine u ovu sada i da sam birala, ne bih mogla odabrati bolje “plovilo”. Zbog ove knjige su mi kriteriji za dodjelu titule “najbolja od najboljih” postali stroži i precizniji i složeniji. Između ostaloga, i zbog Vasje i zbog Katherine Arden i njezinog fenomenalnog pisanja sam odlučila čitavu ovu godinu posvetiti ženama – bile one autorice ili protagonistice. Najljepše od svega je što Katherine Arden nije George R. R. Martin (ili Patrick Rothfuss) i žena uspijeva u rekordnom roku dovršavati serijal, a da se čitatelj ne mora bojati da će zbog toga patiti ljepota pisanja, uzbudljivost radnje i užitak čitanja.

Ako je niste čitali, od srca vam je preporučujem za zimsku to-read listu. Garantiram ljubav na prvo čitanje i do kraja serijala, a vjerojatno će to oduševljenje preskočiti na sve ostale naslove koje nam Katherine Arden, živa bila, planira pisati.

3. THE SEVEN HUSBANDS OF EVELYN HUGO – Taylor Jenkins Reid (u pripremi za Vorto Palabra)

Kratko i jasno – nećete, barem ne tako skoro, u knjigama naći lik kao što je Evelyn Hugo. Sada je već prošlo nekoliko mjeseci kako ljudima entuzijastično preporučujem ovu knjigu i znate kako glasi prosječan feedback? Ovako: “E, Iva, ma da sam po naslovnici i po kratkom opisu morala odlučiti hoću li čitati ovu knjigu, nema šanse da bih je dvaput pogledala i zato ti hvala do neba! Kakva knjiga! Kakva žena!” O, da! Veselite se, narodi, jer nam nakladnička kuća Vorto Palabra priprema prijevod.

2. THE SNOW CHILD – Eowyn Ivey

Premda je ovaj naslov već poprilično “star”, ja sam ga otkrila tek ove zime i oborio me nogu toliko puta i na toliko različitih načina. Srce mi se napuni ljubavlju, ponosom, čuđenjem i divljenjem čak i sada, mjesecima nakon čitanja, kada se prisjetim radnje i njezinih likova.

Uz knjigu “Medvjed i slavuj”, ovu svakako morate dodati na to-read listu za zimu i možete se kladiti ta će vam ova čitalačka zima biti čarobna i nezaboravna. Ako vas zanima koje biste još naslove mogli polako pripremati za čitanje uz pahulje, bacite oko i na jedan stari blog-post za još nekoliko prijedloga.

“The Snow Child” je jedna od onih knjiga koja postaje član obitelji, doživotni stanar obiteljske biblioteke, knjiga koja se poklanja i preporučuje samo onima za koje možemo reći da su najhumanija ljudska bića koja smo ikada sreli.

1. CIRCE – Madeline Miller

Premda upravo napisah “1.” ispred ovog naslova, teško mi je zapravo naći neke naglašene razlike između tog i svih ostalih rangova na ovom popisu. No, “Circe” mi je posebna jer kombinira toliko tema koje me intenzivno (i sve intenzivnije) zanimaju, jer je na neki način (baš kao i “The Seven Husbands of Evelyn Hugo”) knjiga koja je istovremeno i putokaz koji mi govori koje i kakve knjige bih željela nadalje čitati.

“Circe” čini toliko toga – istražuje prirodu i granice ženske moći, govori o cijeni nekonvencionalnosti, o stvarnom utjecaju samoće i neovisnosti na ženu, nudi nam prekrasnu novu perspektivu na staru, poznatu priču i na jednu neistraženu, jednofacetnu reputaciju.

“Circe” nas provocira na preispitivanje naših poimanja odnosa – između žene i muškarca, između žene i obitelji, između žene i žene, između žene i svih onih koji se smatraju njezinim stvoriteljima.

Želim, i za sebe i za vas i za sve ove divne djevojčice koje odrastaju oko mene, da ovakvih knjiga bude što više.

Jeste li možda čitali koji od ovih naslova? Koji od navedenih vam se čini najzanimljiviji?

Eto, nadam se da će vam ovaj popis biti od koristi i da ću u vama pronaći srodnu dušu, jednako oduševljenu temama koje ove knjige tako lijepo istražuju.