Sigurna sam da već imate spremne popise za ovogodišnji Interliber – vidim po Facebooku i Instagramu da su ih mnogi od vas sastavljali čitave godine, a neki, koji su rekli da to neće raditi, ipak su u zadnji čas podlegli ovoj slatkoj muci.

Dozvolite mi da odradim svoj book-bloggerski posao, pa da vam, nadam se, malo poremetim te popise, da vas pokušam još malo isfrustrirati, tjerajući vas da križate neke naslove kako biste na njihovo mjesto ugurali pokoji s ovog mog popisa preporuka. 🙂

U svoju obranu mogu reći samo to da ove preporuke dolaze iz srca, da se radi o knjigama koje sam zaista pročitala, da preporuke nisu pisane naslijepo i da mislim da će vam mnoge od ovih knjiga, u zamjenu za vaš novac, dati sve ono za čim mi čitatelji uvijek žudimo – neprekinutu uronjenost u uzbudljive, tajanstvene, pomalo jezive, zapanjujuće, nadahnjujuće i nadasve nezaboravne svjetove u kojima ćemo malo više upoznati – sebe.

Da dođete na Interliber samo po ova tri naslova i ništa više, otišli biste doma opremljeni najboljim, najzabavnijim, najdirljivijim, najuzbudljivijim knjigama prevedenima i tiskanima u Hrvatskoj ove godine. Naravno, po mom skromnom mišljenju.

Uz “Plemenitog gospodina iz Moskve” Amora Towlesa (Mozaik knjiga; prijevela Aleksandra Barlović) upustite se u gorko-slatka maštanja o muškarcima kakvih više nema i istovremeno ispunite svoje nostalgične žudnje za majstorima ruskog realizma – nedostižni su, znam, ali Amor Towles ih tako vjerno imitira i s toliko poštovanja podsjeća na njih.

Uz knjige “Kirka” Madeline Miller (Profil, prevela Patricija Horvat) i “Djevojka iz močvare” Delie Owens (Vorto Palabra, prevela Petra Pugar) prisjetit ćete se nevjerojatnog partnerstva koje mogu splesti žena i priroda; kako se međusobno istražuju i testiraju, te kako se međusobno snažno i odano čuvaju. Dirljive, nezaboravne i ženama tako potrebne knjige!

Vjerojatno nikome više nije tajna da, i u knjigama i u stvarnom životu, volim susretati neobične, drske, svojeglave, uporne žene. Ako je to i s vama slučaj, a još niste upoznali neke dame iz ovih knjiga, onda je stvarno vrijeme da upoznate nezaustavljivu Vasju iz serijala Zimska noć autorice Katherine Arden. “Djevojka u tornju” je drugi dio trilogije koja započinje knjigom “Medvjed i slavuj” (Mitopeja, preveo Vladimir Cvetković Sever).

Sjajna Evelyn iz knjige “Sedam muževa Evelyn Hugo” (Vorto Palabra, prevela Selma Muftić Pustički) će vas natjerati da preispitate dobar dio svog postojanja, promišljanja i ponašanja u ovome svijetu i, premda to nikome nećete otvoreno priznati, zadržat ćete je u mislima kao tihu mentoricu i uzor.

Predivne tri (zapravo četiri, moramo ubrojiti i onu najmanju) odvažne i ponosne žene iz knjige “Pletenica” Laetitie Colombani (Znanje, prevela – i to divno – Maja Ručević) dirnut će vas do suza. Zaista. Bez zafrkancije. Čak nisam bila ni u PMS-u. Lijepa, nekomplicirana, važna priča koja se brzo čita, ali dugo pamti.

Jessie Burton se, što se mene tiče, kroz svoje tri knjige za odrasle specijalizirala u pisanju originalnih, drskih, ponekad teško dokučivih i potpuno izluđujućih ženskih likova. Constance Holden je možda jedna od njezinih najprovokativnijih žena do sada – a čak nije ni glavni lik. Na Profilovom štandu čekat će nas Burtoničina najnovja knjiga (kojoj prijevod potpisuje Davorka Herceg-Lockhart) pod naslovom “Ispovijest”.

Rado ću vam ove godine skrenuti pozornost i na neke žene od krvi i mesa, koje žive izvan knjiga, a pišu ih – i to ih pišu britko i hrabro, grabeći golim rukama teme koje se mnogi skanjuju temeljitije pogledati, kamoli dodirnuti.
Ne, nema ništa plaho u ovim našim ženama.

U knjizi “Veće od kuće” Dorte Jagić (HENA COM) beskrajno sam uživala u poetici svakodnevnog, u tome kako me je tjerala da svijet oko sebe gledam nekim drugim očima i nanovo ga otkrivam – nekada strašnijeg i grubljeg, ali puno, puno realnijeg. I još kad prozu piše pjesnikinja – to prodire do koštane srži.

Tomica Šćavina mi je otkriće godine. “Soba na dnu mora” (HENA COM) je knjiga koju mora pročitati svatko tko hoda uokolo uvjeren (kao što sam i ja bila) da je hrvatski jezik toliko krut da se njime čovjek ne može puno zaigrati. Očito sam bila u krivu; da se on uvrtati u čudesne slike, samo treba znati kako… To što dobar dio nas ne zna – ah, tko nam je kriv! 🙂

“Pedeset cigareta za Elenu” (Fraktura) će za mene zauvijek ostati prekretnica u spisateljskoj karijeri Marine Vujčić, knjiga kojom je Marina stasala iz autorice koju vole mnogi u Pripovjedačicu kojoj više i ne treba naše divljenje da bi bila ne dobra, nego zapanjujuće izvrsna.

“Nevidljiva žena i druge priče” Slavenke Drakulić (Fraktura) te “Nemirnica” Mihaele Gašpar (ovu ženu ako niste otkrili do sada, molim vas, brzo na Disputov štand) će s nama kroz ove dvije knjige dodirnuti i muškarcima i ženama bolnu (ali na tako različite načine bolnu) temu – vlastito tjelesno propadanje.

Za sve vas koji volite mračnu, viktorijansku atmosferu u svojim knjigama, bez straha posegnite za knjigama “Tvornica lutaka” Elizabeth MacNeal (Stilus, prevela Andrea Marić) i “Nijemi pratitelji” Laure Purcell (Znanje, preveo Predrag Mavar). Maglovita, vlažna i prohladna jesen je naprosto savršena za njih.

Za one koji vole odlično sagrađene fantastične svjetove, nekonvencionalne ljubavne priče koje ne uzurpiraju ostatak radnje, tajanstvene knjižnice i odvažne avanture, “Sanjar Strange” Laini Taylor (Vorto Palabra, prevela Jelena Pataki) je knjiga koju morate pročitati. Odmah nakon Interlibera stiže i nastavak, “Muza košmara”, koji je po meni još bolji od prvog dijela. Nezaboravna priča, nevjerojatna Laini Taylor čijih se knjiga ne mogu zastititi.

Nešto tek nedavno izašlo iz Stilusove radionice, a što me vrlo brzo vrlo ugodno izenadilo, je roman “Gdje šuma susreće zvijezde” Glendy Vanderah (Stilus, preveo Luka Pejić) koji je… Ha, ne znam kako bih to nazvala – blago fantastičan? 🙂 Zapravo, do samoga kraja – ma ni nakon samoga kraja – čitatelju nije jasno u koji žanr da smjesti ovu priču. Nije ni bitno. Bitno da je zabavna, pametna, da se brzo čita i da su likovi sjajni, a njihove pojedinačne priče važne.

“Nijema pacijentica” Alexa Michaelidesa (V.B.Z., prevela Ana Knežević) i “Šaptač” Donata Carrisija (Znanje, prevela Morana Mazor) su knjige žanrova za kojima ja inače ne posežem (znam da mrzite kad se book-bloggeri ovako “ograđuju”, ali ja se ne ograđujem, samo se opisujem i kategoriziram), ali sam ove s takvim guštom čitala! Napete su, brze, napučene intrigantnim likovima, idealnog stupnja zamršenosti slučajeva – barem za nas koji tek povremeno posegnemo za krimićima i psihološkim trilerima.

“Divlji dječak” Paola Cognettija (Fraktura, prevela Ana Badurina) ujedno je i jedina prevedena Cognettijeva knjiga koja se meni baš za peticu svidjela, a idealna je za sve umorne duše koje žude za bijegom u samoću planina, ili naprosto bliže prirodi. Ova mala knjiga u kojoj autor donosi vlastite anegdote o bijegu u prirodu (i u knjige) djeluje kao prava mala meditacija.

Ugodno iznenađenje ove godine također mi je i “Dogodine u Havani” Chanel Cleeton (prevela Jelena Pataki), jedna od dvije knjige kojom se u svijet izdavaštva otisnula jedna nova mala izdavačka kuća, Sonatina. Nakon što sam je pročitala, danima sam bila okupirana političkom poviješću Kube, obnovila sam svoj interes za Hemingwaya, a mooožda sam nagovorila jedno 10-12 članova obitelji da se svi skupa poberemo na Kubu uskoro…

“Vodoriga” Andrewa Davidsona (još za Algoritam prevela Anja Majnarić) obožavani je moderni klasik koji je u Algoritmovom izdanju već godinama bilo nemoguće nabaviti. Vorto Palabra na ovogodišnji Interliber donosi reizdanje koje je prelijepo i valjalo bi ga nabaviti prije nego se opet rasproda, a nešto (dobro, ne nešto, nego lavina vaših komentara oduševljenja na objavi na Instagramu) mi govori da bi se to vrlo lako moglo dogoditi…

Dragi moji, eto, toliko od mene. Postoje brojni novi naslovi koje će vjerojatno biti vrijedno nabaviti, ali kako ih (JOŠ) nisam čitala, već ću ih tek kupiti na sajmu, ne mogu ih uvrstiti na ovaj popis preporuka.

Ako vas zanima po koje knjige ću se ja rado uputiti na sajam ove godine, evo: “Kirka” Madeline Miller i “Ispovijest” Jessie Burton (jer, naravno, nemam prijevode), “Kako odgajati uspješne ljude” Esther Wojcicki, “Mučna ljubav” Elene Ferrante, “Kako razgovarati s neznancima” Malcolma Gladwella, “CABAres, CABArei” Zijaha A. Sokolovića, “Ljudska djela” Han Kang… Ma znate što, naprosto vam pokažem ovih dana što sam sve dovukla, može? 🙂

Hvala vam na strpljenju i povjerenju! Uživajte na sajmu i slikajte, slikajte, slikajte! Jedva čekam onu poplavu fotkica vaših ulova! 🙂