OK, narode, let’s keep this short and sweet, jer kasnim skoro godinu dana s ovim, a treba posložiti i mnoge druge round-upove i popise.

Većina knjiga koje sam ovdje izdvojila mogle bi se opisati kao “znala sam da će biti dobre, ali OVOLIKO dobre…”. Svi volimo kad se naša nagađanja i pretpostavke pokažu točnima, and then some. 🙂

6. MOST PONAD BURNE RIJEKE – Dalibor Talajić

Žao mi je što nemam fotku da je umetnem ovdje, ali preživjet ćemo bez nje za sada. Kako mi je ova knjiga došla u ruke, ne znam ni sama. Rijetko kada – točnije, gotovo nikad – ne posežem za domaćim naslovima koji nisu fikcija.

Pa ipak, kako sam čitavu 2018. godinu provela čitajući samo autorice (odnosno, knjige koje su napisale žene), zaželjela sam se muškog pisma. Htjela sam se podsjetiti, polako, da su i muškarci pisci, a podsjetila sam se da su i očevi roditelji (znam, istrpite malo moj cinizam) i da su tate troglavi lavovi kada se treba boriti za zdravlje, prava i dostojanstveno odrastanje i život vlastite djece, pogotovo one s posebnim potrebama.

Nitko tko u ruke primi ovu knjigu neće ostati ravnodušan; mi koji smo se samo okrznuli o život vezan uz doktore, bolnice i terapije prisjetit ćemo se koliko smo sretni što su nam svakodnevice normalne; oni koji dijele sličnu sudbinu kao ova obitelj pronaći će ohrabrenje, nadahnuće, razumijevanje i konkretnu pomoć; oni koji tek trebaju postati roditelji moći će samo nazrijeti duboku, beskrajnu, neumornu ljubav i požrtvovnost na koju je roditelj spreman za biće koje voli najviše na svijetu.

5. THE TEST – Sylvain Neuvel

Krivo mi je što ovu kratku, zaista kratku knjigu još nisam recenzirala. Tako je minijaturna, a tako moćna, gotovo okrutno odlučna u razbijanju iluzija koje imamo o samima sebi – da smo civilizirana, tolerantna, razumna skupina ljudi… Za razliku od divljaka koji već godinama migriraju prema našim bogatim, uređenim zemljama umjesto da ostanu u svojim domovima po kojima pljušti više metaka nego kapi kiše.

Ova šokantna, napeta i brza priča čita se u jednom dahu – i onda narednih par dana pokušavaš opet doći do njega. Od srca preporučujem, pogotovo ako volite ideju da pomiješate Hosseinija s malo SF-a.

3. NIJEMA PACIJENTICA – Alex Michaelides

Ova knjiga je prije dva dana pobijedila u 11. Goodreadsovom izboru za knjigu godine i to u kategoriji “Mystery & Thriller”.
Premda je uz nju bila nominirana i fenomenalna “The Chain” Adriana McKintyja, mogu prihvatiti da je “Nijema pacijentica” pobijedila jer je, iskreno, mračnija i zavodljivija, premda sporija, bez sposobnosti da tako silovito diže razine adrenalina u krvi kao “The Chain”.

U istoj kategoriji među nominiranima se našla i knjiga “My Sister, the Serial Killer” autorice Oyinkan Braithwaite, koju ćemo u 2020. godini čitati u izdanju Znanja.

4. THE HUNTRESS – Kate Quinn

Nakon što me “The Alice Network” oduševila, jedva sam čekala ovu knjigu, znajući već po crticama koje su se o njoj pisale prije službenog objavljivanja da će biti jako dobra.

Samo što je, umjesto da ispadne jako dobra, ispala toliko sjajna, da je čitav moj primjerak knjige išaran linijama, uskličnicima, nažvrljanim komentarima i crtežima zvjezdica i zapanjenih malih lica razjapljenih usta.

Jučer je nakladnička kuća Znanje objavila neke naslove čije će nam prijevode donijeti u 2020. godini i “The Huntress” je među njima. Presretna sam zbog ove vijesti, premda me malo kopka pitanje – a gdje je “The Alice Network”? Gotovo bih se usudila reći da mi je za nekoliko nijansi napetija, složenija i dovršenija od “The Huntress”. Uostalom, jedan od glavnih likova iz “The Alice Network” pojavljuje se u knjizi “The Huntress” – onome tko tu ženu nije upoznao u prvoj knjizi njezino pojavljivanje u drugoj neće značiti ništa.

A šteta… Jer je žena nevjerojatna! Jedan od najpamtljivijih bad-ass likova koje sam sreća u 2018. godini.

Oh, well… “The Huntress” je sjajna, i ništa to neće promijeniti.

2. ZIMA ZA VJEŠTICU – Katherine Arden

Treći nastavak serijala “Zimska noć” čekala sam zaista k’o ozebli sunce. Prva knjiga, “Medvjed i slavuj”, u jednom me potezu pretvorila u doživotnog čitatelja i kupovatelja bilo čega što iscuri iz pera Katherine Arden.

Drugom nastavku sam, pak, nešto malo zamjerila jer mi je “stišao” onaj fantastični, bajkoviti dio priče, a “pojačao” onaj povijesno-politički aspekt koji je Katherine Arden tako dobro istražila kako bi svoj serijal oslonila i na daleku stvarnost i time ga učinila puno kvalitetnijim štivom koje nadilazi granice svog žanra.

Zato mi je “Zima za vješticu” apsolutno SVE nadoknadila! Ništa mi ovaj serijal nije ostao dužan, sva moja očekivanja je ispunio. Sada je moja dužnost da propovijedam svoju ljubav i doživotnu odanost ovoj priči koju nipošto ne smijete propustiti ako ste imalo nostalgična duša koja bi se rado vratila u maštu i priče svoga djetinjstva.

1. DAISY JONES AND THE SIX – Taylor Jenkins Reid

U recenziji sam ukratko objasnila zbog čega ništa vezano uz ovu knjigu nije išlo u prilog tome da će mi se knjiga svidjeti. “Sedam muževa Evelyn Hugo” me tako oborila s nogu da sam poželjela pročitati sve ostale autoričine naslove – “Daisy Jones and the Six” je tek bila u najavi kad sam se već nadugo i naširoko klanjala Evelyn Hugo.

Pa kad sam konačno pročitala o čemu se radi, moj entuzijazam prema Daisy Jones je pošteno splasnuo. Srećom, entuzijazam preostao od čitanja Evelyn Hugo je bio dovoljan da ipak ne propustim ovu knjigu i s uzdahom olakšanja moram priznati da je to bilo jedno od najisplativijih slušanja vlastitog čitalačkog instinkta ove godine.

Daisy Jones je sjajna, takvu knjigu još nisam čitala! And guess what? Prije dva dana su je čitatelji na Goodreadsu proglasili knjigom godina u kategoriji “Historical Fiction”, a nakladnik Vorto Palabra najavio je prijevod u 2020. godini.

Ukratko, pribilježite si je svakako! Nadam se da će stići do ljeta jer je idealno ljetno štivo – vruće, neobično, intrigantno, ispunjavajuće i uzbudljivo.

Eto ga! Prva trećina godine riješena! 🙂 Postoji li koji naslov među gore nabrojanima koji ćete uvrstiti na svoju must-read listu za 2020. godinu?

Hvala vam od srca na strpljenju i povjerenju! Tipkamo se uskoro!