U razdoblju nakon ljeta sam čitala više nego prije ljeta i tijekom ljeta, pa će se to odraziti na ovaj popis najboljih knjiga pročitanih u rujnu, listopadu, studenom i prosincu.

Na prethodnim popisima – najbolje pročitane u prvoj i drugoj trećini godine – ih je bilo po 6, ali na ovome ih mora biti 9. Pokušala sam smanjiti na 6, ali duša bi me boljela kada bih bilo koja 3 od navedenih naslova izostavila, a zašto da me duša boli kad ne mora. 🙂

Evo ih onda po nekakvom rangu.

9. NORMAL PEOPLE – Sally Rooney

Knjiga je ovo koja se na prvi pogled i na prvo čitanje čini kao još jedna, premda jako dobro napisana priča, o odrastanju, sazrijevanju, prvim ljubavima i prvim razočaranjima.

Međutim, vrlo brzo se čovjek nađe ulovljen u jednom neobičnom stanju – ne zna kako bi opisao ono što čita – sve je tako obično, tako poznato, tako NORMALNO – a opet, toliko je magnetično i suptilno napeto da ne može prestati čitati… Mislim da magiju ovog divnog romana zaista možete otkriti jedino sami. Teško je pretočiti u riječi taj specifičan magnetizam ove nježno melankolične knjige.

Ne dajte se zbuniti datumom na recenziji – ja nju jesam pročitala u 2018., ali sam je recenzirala tek u 2019.

8. THERE’S NO SUCH THING AS BAD WEATHER – Linda A. McGurk

Danas je, više nego ikada prije u povijesti, postalo važno odgajati djecu koja će biti istinski zaljubljenici u prirodu, nadajući se da će ih to pretvoriti u beskompromisne zaštitnike iste.

Odgajajući njih preodgajati ćemo i sebe – i možda, samo možda – uspijemo stvoriti generaciju koja će zaista, zaista spasiti ovaj svijet. Možda još imamo vremena…

Ova prekrasna i zabavna knjige puna je praktičnih savjeta i odgovora na mnoga pitanja – gdje počinje priroda, kako se dijete na siguran način može i mora vratiti u prirodu, i zašto veća opasnost leži u našem udaljavanju od prirode nego u povratku u divljinu. Oduševljena i iskrena preporuka svakom roditelju, kakav god životni stil vodio. Za svakoga od nas postoji nešto što možemo i moramo činiti da opstanemo kao vrsta.

7. MANJI SMO BOEMI – Eimear McBride

Mislim da u našoj novijoj književnosti, među prijevodima, ne postoji knjiga koja može na takav način i takvom silinom i originalnošću prodrmati NAČIN na koji čitamo.

Zaista je ovo naslov samo za najhrabrije, najodlučnije, najstrpljivije… Molim vas, pročitajte recenziju (kliknite gore na naslov) – biti će vam jasnije na što vas upozoravam, ali i što vam obećavam. 🙂

6. A WINTER’S PROMISE – Christelle Dabos

Jedno novo, ali strahovito talentirano ime u svijetu književnosti za mlade (ali i za nas koji volimo čitati književnost za mlade) ova je mlada francuska spisateljica koja je još 2013. godine srca čitatelja diljem Francuske svojim neobičnim, fantastičnim svijetom, zanimljivim likovima i njihovim dirljivim sudbinama.

Tek je 2018. godine prva knjiga (a predviđeno je da će ih biti četiri – posljednja u nizu bi na francuskom trebala izaći krajem ove godine) prevedena na engleski i otada nije prestala sticati oduševljene i odane čitatelje diljem svijeta koji s nestrpljenjem očekuju svaki sljedeći nastavak. I ja sam među njima. 🙂

5. THE ART OF VANISHING – Laura Smith

Ne znam koji anđeo zaštitnik se pobrinuo da mi ova knjiga ne prođe ispod radara, ali ako se ikada budem molila Bogu, molit ću se, između ostaloga, da tom anđelu dodijeli kakvu povišicu.

Ovo je knjiga o djevojčici koja je do svoje osamnaeste godine postigla sve ono što jedan dobar dio nas sanja da će postići do svoje smrti – uključujući i ostavljanje svega iza sebe i nestajanje u nekom nepoznatom pravcu, u kojem nas čeka neki sasvim novi život.

Od takve žene bismo voljeli naučiti ponešto, zar ne? Je li je autorica ove knjige, Laura Smith, uspjela pronaći? Isplati se pročitati knjigu…

4. PREMA ISTINITOJ PRIČI – Delphine de Vigan

Ovo je knjiga koja će vas stotinama svojih stranica očaravati, a onda vas posljednjim interpunkcijskim znakom otisnutim na papiru ostaviti bez teksta… 🙂 Više od toga vam neću reći osim – trk po nju!

Ako vas imalo fascinira svijet pisaca i pisanja, “Prema istinitoj priči” će vas očarati.

3. MUZA KOŠMARA – Laini Taylor

Rijetki su autori kojima je druga knjiga u serijalu (ili duologiji, kao što je ovdje slučaj) bolja od prve. Laini Taylor je autorica za one među nama koji su vrlo strogi prema nastavcima – ona zaista ne razočarava, njezina mašta se ne umara.

Ako ste čitali “Sanjara Strangea”, znam da vam je drago čitati da je ovaj nastavak još i bolji. Ako pak NISTE čitali “Sanjara Strangea”… Molim vas, učinite svojoj čitalačkoj duši uslugu i idite čitajte tu knjigu. Nema veze ako nikada do sada niste primili fantasy u ruke. 🙂

Prijevod ove knjige uskoro stiže iz nakladničke kuće Vorto Palabra.

2. ONCE UPON A RIVER – Diane Setterfield

Voljela sam “Trinaestu priču”, tko nije? Ali Diane Setterfield je napisala nešto bolje, složenije, misterioznije, i daleko, daleko dirljivije i nezaboravnije.

“Once Upon A River” ima okus klasika i savršen je zbor za ove hladnije, mračnije mjesece u godini, kada čovjek, promatrajući prirodu, lakše vjeruje u čudnovato…

1. DJEVOJKA IZ MOČVARE – Delia Owens

I na prvom mjestu je knjiga koja svakog časa treba izaći iz tiskare, samo sa daleko ljepšom naslovnicom nego što je ima original, ako mene pitate. 🙂

Ako vas knjige “There’s No Such Thing As Bad Weather” nije uvjerila da trebamo čuvati Majku Prirodu, onda će to napraviti ovaj neopisivo napet i pametan roman.

Jer čak i kad ženu baš svi napuste, kad se svi okrenu protiv nje, ona uvijek – UVIJEK – ima na svojoj strani barem još dva saveznika – sebe i Prirodu. Ova knjiga će vam pokazati koliko moćna može biti ta kombinacija…

No, je li ovo i najbolja knjiga koju sam pročitala u 2018. godini? Znate da se već 9 mjeseci ne mogu odlučiti između nje i “Circe” Madeline Miller? E, pa… Uskoro ću morati.

I mene zanima kako ću presuditi. 😀

Evo ga, dragi ljudi, hvala što ste izdržali do kraja. Nadam se da će se barem nekoliko naslova s ovog popisa naći na vašim TBR listama. Posebno me zanimaju vaši dojmovi o “Djevojci iz močvare” i “Muzi košmara” – uskoro će nam stići i jedna i druga.