Trepneš i ode siječanj! Jeste li stigli pročitati sve ono što ste (ako ste poput mene) ambiciozno slagali na to-read listu za prošli (da, PROŠLI, gotovo, završeno) mjesec? Ako ste poput mene, niste stigli ni pola.

Najčešće siječanjske glavobolje knjigoljubaca, pogotovo onih s djecom i punim radnim vremenom (i pogotovo u ovim pandemijskim uvjetima koji nikako da popuste – čini se da popuštaju jedino naši živci) svode se na “ne znam KAD da sve to stignem”, “započela jesam niz knjiga, ali baš mi ide sporo, mislila sam da ću stići barem 5-6 komada ovaj mjesec, a ispade, evo, da sam pročitala jednu, a s drugom sam na pola” i sl.

Kako i sama povremeno, pogotovo početkom godine, znam bolovati od ovakvih knjigoljupcima svojstvenih boljki, htjela sam vam predložiti hrpicu naslova koji su odlični, a kratki; koji vas neće zakinuti za dojam, životne lekcije i užitak u čitanju, a neće vam oteti previše vremena; koji će vas i zabaviti i relaksirati i nadahnuti, a ne dodatno napatiti i izgnjaviti na kraju dana.

Pa da i ja sad ne davim više, evo ih…

1. DJEČAK, KRTICA, LISICA I KONJ – Charlie Mackesy

Kako mala i kratka knjiga, Iva, pa ovo kad primiš u ruku – ima je! Ima! Ali posebna je – čita se za vrijeme sjedenja na jednom espressu, a pamti se jako, jako dugo. I nije klasična knjiga – ovo je malo umjetničko djelo i slikovnica i kolekcija ilustriranih malenih meditacija o životu, prijateljstvu, ljubavi, izdržljivosti, hrabrosti – doslovno svaku stranicu možete istrgnuti i uokviriti, a da onome što na njoj piše ne nedostaju glava i rep, i da samoj knjizi ne nedostaje komad priče. Inspirativno i za umornu dušu restorativno.

2. tijelo dom – rupi kaur

Prekrasna nova zbirka poezije kanadske pjesnikinje indijskog porijekla bavi se tijelom i njegovim potencijalima, o njegovoj važnosti u našem identitetu, odnosima s drugima i prema drugima, ali i prema samima sebi. Kroz tijelo mi ne samo da bolje spoznajemo svijet, njegove oštre i mekane strane, već je ono alat za istraživanje svega onoga što prebiva u nama samima. Oni koji su čitali njezine prethodne zbirke pjesama ovu izdvajaju kao najbolju dosad.

3. ŽEĐ – Amelie Nothomb

Toliko sam puta kroz povijest svog vjeronaučnog obrazovanja slušala svećenike, časne sestre i vjeroučitelje kako s divljenjem govore da je Isus, osim što je bio Bog, bio i čovjek. Malo tko je elaborirao tada što to znači.

U ovoj knjizi poznata i voljena francuska autorica Amelie Nothomb nam pokazuje Isusa-čovjeka, Isusa u ljudskom tijelu, Isusa kao ljudsko biće, Isusa kao jednoga od nas. I prekrasan je i veličanstven u toj svojoj ljudskosti. Samo mislim da bi se oni gore sablaznili kad bi čuli kako ga je Nothomb prikazala, koliko ga je ljudskim učinila.

4. MARATONAC – Nebojša Lujanović

Postoje one neke knjige koje vas odvedu u svoj svijet i tamo vas zabavljaju i okupiraju, dok ne prođe onaj teški, zaguljeni dio stvarnog života kroz koji možda prolazite.

Ova knjiga vam ne dozvoljava takvo uzmicanje. Ovaj knjiga vas stavlja na stazu i uči vas da živite, tjera vas da živite, ne da vam da se sakrijete… Žestok i strog učitelj, istina. Da ih je barem više, mi bismo bili snažniji i otporniji.

5. SVI BISMO TREBALI BITI FEMINISTI – Chimamanda Ngozi Adichie

Što je žena, što sa sobom nosi uloga žene u različitim kulturama i društvima, kako očekivanja od te uloge ugrožavaju ženu i što se u tim očekivanjima mora promijeniti. Redefiniranje onoga što je žensko i ženstveno, redefiniranje očekivanja i stavova i mišljenja, ali i ZNANJA o ženi i svemu ženskom je zadatak koji svatko od nas danas mora izvršavati, kako bi nove generacije odrastale ne osjećajući na sebi zube neravnopravnosti među spolovima. To je zadatak novog feminizma, i svi bismo trebali biti feministi koji rade u korist svih spolova.

Nigerijska autorica napisala je kratku knjigu u kojoj sve ovo lijepo objašnjava kroz primjere, na način da je poruka jasna i odraslom čovjeku i djeteu – izvrsno igralište za zajedničko učenje roditelja i djece o ovoj važnoj temi.

6. NEVIDLJIVI ŽIVOT EURIDICE GUSMAO – Martha Batalha

Preporučujem čitati zajedno s prethodnom knjigom s ovog popisa, jer ova knjiga odgovara za svako “a zašto” koje se može javiti na ono “Svi bismo trebali biti feministi”. Koliko žene mogu zbog svoje čudesne, kreativne i produktivne prirode – i koliko žene NE MOGU jer im društvo te stvaralačke kapacitete i neovisnost predugo prisilno stavlja u službu kuće i muškarca, te koja je cijena prkošenja društvu – ova knjiga to savršeno, kratko i britko, a i s puno sarkazma i satire, prikazuje. Ako morate odabrati samo jednu s ovog popisa… Neću reći da mi je najdraža, ne smijem. 😉

7. DOK POSPREMAM SVOJU BIBLIOTEKU – Alberto Manguel

2015. godine argentinskog pisca, Alberta Manguela, dopao je težak zadatak – preseliti svoju biblioteku, koja je brojala više od 35 000 naslova, i poslati ih na novu adresu. Pakirajući svoje knjige, razmišlja o vezi između nas i knjiga koje čitamo, nas i svega onoga što nas je učinilo ljubiteljima čitanja; ova kratka knjiga sadrži njegova misaona vrludanja o knjigama, čitanju, knjižnicama – o tome kako su naše čitalačke navike i ljubav prema knjigama otpor prema zaboravu.

8. MEDUZA – Clarice Lispector

Teško je definirati što je sve ovo što piše brazilska spisateljica Clarice Lispector. Teško je to kategorizirati. Ali tek kada se od toga odustane, kada se čovjek samo prepusti tekstu i njegovom nepredvidivom ritmu, počinje se u njemu uživati istinski. “Meduza” je jedno gotovo halucinatorno uranjanje u senzacije vlastitog tijela, ali potreban je drugačiji jezik, drugačiji stil, drugačije slike da bi se opisalo ono nešto što se tako teško lovi u riječi. A vidjet ćete, prepoznat ćete o čemu govorim kad vas takve rečenice – pravi mali žarnjaci – u ovom tekstu dotaknu. Zahtijeva koncentraciju i prepuštanje. Ali uzmite olovku. Trebat će vam.

9. MUDROST VUKOVA – Elli H. Radinger

Za sve vas kojima, pogotovo nakon godinu dana izolacija i posebnih mjera kretanja i rada, jako nedostaje divljina – ova knjiga je pun pogodak. Autorica je na zabavan i pitak način polomila mnoge predrasude u ovoj čudesnoj životinji koja nam je sličnija, čini se, nego što bismo ikada pretpostavili; životinja od koje možemo naučiti kako biti bolji ljudi. Ali ipak – životinja – i to joj treba oprostiti i zbog toga je voljeti, razumjeti, štititi – i prizvati među nas opet. Posebno pamtim prekrasan dio knjige gdje autorica opisuje posebnu vezu između vuka i žene.

10. KAKO SAČUVATI MENTALNO ZDRAVLJE U DOBA PODJELA – Elif Shafak

Svijet u posljednje vrijeme nije, čini se, ugodno mjesto za život. Ako ćemo biti iskreni, nije to neka novost – mislim da u ljudskoj povijesti nije postojalo vrijeme kada je život svake osobe u svakom društvu svugdje na svijetu bio ugodan. Daleko, daleko od toga. Ali današnji svijet poseban je po tome što nikada prije nismo bili ovako povezani, ovako dostupni jedni drugima kroz brze načine putovanja i komuniciranja. Kada se tako lako i tom brzinom ulijevamo jedni drugima u život – pogotovo u razdoblju zdravstvene, ekonomske i migracijske krize – lako planu tenzije koje onemogućavaju novom tkivu društva da se splete, da svatko pronađe svoje mjesto u tapiseriji, već tako brzo preisptivanje svih aspekata vlastitog identiteta zaista može kod pojedinca dovesti do tjeskobe, straha i fobije – od drugog čovjeka. Ova knjiga nas uči kako na to obratiti pozornost i kako djelovati smireno i konstruktivno u zajedničkoj gradnji nove budućnosti za sve nas.

11. GUŠTEROV REP – Korana Serdarević

Svježe dovršena zbirka kratkih priča koja me oduševila time što s obje noge stoji u našoj svakodnevnoj stvarnosti – onoj koja postoji, a koja se ne vidi, o kojoj se sve “zna”, ali se o njoj ništa ne priča. Prekrasna zbirka koja s toliko osjećaja, ali i s dozom neustrašive preciznosti i nevoljkosti da se odstupi od onog što je bitno, govori o privatnim bolima s kojima živimo kad nam život ili ljudi (ili mi sami) otrgnu ono što nas je do jučer tvorilo. Prekrasno napsano, moja iskrena preporuka.

Hvala vam na strpljenju i povjerenju!
Nadam se da ćete za sebe pronaći nešto i da će veljača biti mjesec čitanja kojim ćete biti vrlo zadovoljni. Što se mene tiče, i jedna knjiga je sasvim dovoljna. Bitno je da u njoj pronađete nešto što ćete pamtiti i nositi i koristiti; nešto što ćete, kako kaže Alberto Manguel, spasiti od zaborava. Barem na neko vrijeme.