Joanna Teale unajmila je kolibu u južnom Illioisu kako bi, potpuno se predajući radu na doktoratu, preboljela gubitak majke i oporavila se od vlastite borbe s rakom dojke. Njezinu osamljenost prekida iznenadno pojavljivanje neobične posjetiteljice na Joanninom posjedu.

Djevojčica izgleda poput beskućnice, tvrdi da se zove Ursa, da je posudila tijelo ubijene djevojčice i da je izvanzemaljka došla s obližnje zvijezde kako bi na Zemlji doživjela pet čuda. Joanna, znanstvenica, ne sumnja da je djevojčica pobjegla od teške obiljske situacije i unatoč Ursinim protestima, želi postupiti racionalno i odgovorno, kako bi postupila bilo koja odrasla, zrela osoba koja naiđe na napušteno maloljetno dijete.

Gabriel Nash, mladić koji živi nedaleko od Joannine kolibe, pokušat će pomoći Joanni i Ursi da razriješe ovu nesvakidašnju situaciju.

No, kako vrijeme prolazi, među njima se razvija neobično, intenzivno prijateljstvo. Gabriel i Joanna zaista primjećuju da se u Ursinoj prisutnosti zbivaju neobične stvari i da djevojčica raspolaže intelektom koji nadmašuje njezinu biološku dob.

No, dok oni tragaju za Ursinom prošlošću, čini se da Ursina prošlost pronalazi njih – i ta prošlost je sve samo ne bezazlena…

“Gdje šuma susreće zvijezde”, roman prvijenac autorice Glendy Vanderah, me poprilično iznenadio. Već sam i sebi dosadila stalno ponavljajući kako bilo kakva priča koja miriše na kriminalistički roman brzo gubi moj interes jer, bez obzira kako se detalji radnje posložili, glavna struktura priče uvijek ostaje predvidljiva – zločin se na kraju razriješi ili ne razriješi, bez obzira na to koliko neobičnih i šokantnih zaokreta priča pretrpi u međuvremenu.

Za ovaj roman do samoga kraja, a možda i nakon dovršetka knjige, nisam mogla sa sigurnošću odrediti kojem žanru pripada, a sada mi to više nije ni bitno.

Bitno mi je samo da sam ostala ugodno iznenađena ozbiljnošću i zrelošću kojom se autorica pozabavila dvjema meni bitnim temama; slikom i stavom o vlastitom tijelu koje žena ima nakon ekstenzivnih operacija koje spašavaju ženino zdravlje, ali i trajno “narušavaju” njezin izgled te pitanjem depresije.

“Gdje šuma susreće zvijezde” šarmantan je, pametan, neobičan i solidan roman kojim si možete okupirati misli i vrijeme, kada zatrebate nešto lagano i pitko za čitanje. Zanima me hoće li Glendy Vanderah ostati na ovome romanu ili ćemo uskoro od nje vidjeti i još nešto.

Do tada, hvala vam na strpljenju i povjerenju!
Tipkamo se uskoro!