Džin Sason je američka spisateljica koja je mnogo putovala, a na tim putovanjima je dobijala divne materijale za svoja dela. 12 godina je živela u Saudijskoj Arabiji, gde je stekla nove prijatelje i suočila se sa nepravdama koje vladaju u tom delu sveta. Poznata je kao humanitarac i borac za ljudska prava. Njena trilogija o princezi Sultani postala je popularna širom sveta, pre svega zbog toga što je reč o istinitoj priči o životu žene koja nije mogla trpeti ophođenje prema ženskom polu u svojoj domovini.

Inspiraciju za roman „Ljubav u ranjenoj zemlji“ dobila je tokom posete Iraku gde je upoznala hrabru i borbenu ženu Džoanu al – Askari Husein. Džoana je hrabra jer je uspela pobeći iz ratom zahvaćenog Iraka, gde je Sadam Husein naredio svom rođaku Aliju Hasanu al-Madžidu da hemijskim otrovom bombarduje Džoanino selo u planinama sela Kurdistana.
Džoaninu priču pratimo od detinjstva, kada su već postojali problemi u njenoj porodici, a sve zbog prokletog rata. Džoana ipak ima neka lepa sećanja, ali i želju za srećnim porodičnim životom. Iako se kroz ceo roman provlači priča o ratu (hronološki), mnogo veću pažnju privlači predivna ljubavna priča između Džoane i Sarbasta – kurdskog borca za slobodu. Džoana se još kao devojčica zaljubljuje u njega, a njena ljubav raste kroz ceo roman. Džoana se zbog ljubavi odriče koliko – toliko mirnijeg života i odlazi sa Sarbastom u planine, da se bori sa ostalima za slobodu. Taj život nikako nije lak, a jedan od bombaških napada joj čak i oštećuje vid. Džoani je nakon toga otežan život u već teškim uslovima, ali u svemu tome dobija blagosloveni dar. Džoana saznaje da je trudna, pa zbog ljubavi prema detetu skuplja hrabrost da sa Sarbastom napusti Irak i ode u mirnije mesto za život. Fascinantna je njena borbenost kao žene, jer je morala da trpi bolove, brine o svom zdravlju, nerođenom detetu, da jednostavno sačuva živu glavu i pored oštećenog vida. Istrajna je, a uz Sarbastovu pomoć prebrodila je sve. Nailazili su na prepreke, bežali usred noći, krili se od neprijatelja, ali su bili jedno uz drugo i zato su sve uspeli.
Nekad nas odbijaju knjige koje imaju tematiku rata, istorijskih činjenica, ali ovaj roman treba pročitati, jer govori pre svega o ljubavi, požrtvovanosti, hrabrosti i jačini jedne žene.

„Tiho sam okrenula glavu i gledala lice čoveka kojeg sam volela više od sopstvenog života. Srce mi se steglo od tuge. Sarbastovo lice je bilo tako izmoždeno, tako upalo, ali sada makar nije preživljavao noćne more, prvi put od početka našeg putovanja. Ovde ćemo imati, nadala sam se, mnogo mirnih noći za odmor. Ratnik od rane mladosti, Sarbast će možda zalečiti rane u Engleskoj.“

Svi događaji iz romana su se zaista desili Džoani, tj. reč je o istinitoj priči koju je ispričala Džin Sason. Džoana je sada u Britaniji, živi miran i srećan život sa svojom porodicom. Vredi kupiti knjigu, jer su na kraju knjige prikazane i Džoanine lične slike, tako da se još bolje razume radnja.
– Ivana J. Khan