Treba li beba imati rutinu ili ne? Kažu da su bebe sretnije ako imaju rutinu jer vole znati što slijedi dalje i ne vole iznenađenja. Ako si tip koji je za rutinu onda je knjiga “Sretna beba” za tebe. Jer što kada novorođenče dođe u tvoj dom? Priče o besanim noćima, neutješnom plakanju i hranjenju na zahtjev postaju stvarnost. Ne mora nužno biti tako jer uz ovu knjigu i malo truda novorođenče postaje beba iz snova.

Kada sam bila trudna, slušala sam roditelje koji odgajaju dijete prema knjizi i teoriji Gine Ford. Mislila sam da su rigorozni, da ne daju djetetu ni trenutak da samo radi što želi. Samoj sebi sam rekla da nema teoretske šanse da ikada i pomislim na takav odgoj. Moja beba će meni reći kada ona sama nešto želi. I moja beba je meni rekla što želi: plakanjem, plakanjem i plakanjem – a ja nisam imala pojma što zapravo želi jer mogućnosti je bezbroj. Deset mjeseci kasnije, knjiga „Sretna beba“ moja je biblija. U nekom trenutku sam je valjda znala i napamet. Olakšala mi je sve ono što na kraju dođe na svoje, ali bez previše plača mog djeteta i mog odgonetavanja što mu je sada. On je jedna sretna, naspavana, nahranjena beba s kojom onda imam vremena raditi sve drugo lijepo umjesto ga zabavljati jer nije dobre volje. On je zaista sretna beba.

 

Prvo sam pročitala knjigu na engleskom “The New Contented Little Baby Book” , a nakon toga nabavila i hrvatsku varijantu. To je bio dobar odabir, jer su na žalost krivo preveli neke dijelove knjige od kojih i dijagram koji se nalazi na 112. strani, a koji je ključ cijele rutine (zato ovdje možete vidjeti ispravnu tablicu). Onda me izludila kopirana knjiga koja se počela raspadati od količine čitanja pa sam kupila hrvatsku verziju.

 

Plan spavanja u prvoj godini života (klikni na sliku za veći prikaz)

 

U čemu je tajna?

Gina Ford je iz svog dugogodišnjeg iskustva čuvanja i suživota s više od 300 djece koje je čuvala kao patronažna sestra u Engleskoj, skupila svu svoju mudrost i napisala knjigu. Poanta je da nemamo pojma što našem djetetu treba, kada bi trebao jesti, kada spavati i koliko dugo – a ona to zna i sve je napisala u svojoj knjizi. Ona nizom jasnih uputa prikazuje promjene djetetovih i roditeljskih potreba kako bi se mogli u trenu snaći u novom načinu života.
U prvom dijelu knjige lijepo objašnjava koje su nam stvari potrebne za bebu, objašnjava osnove o dojenju, hranjenju na bočicu, pranju rublja i potrebama djeteta (hranjenje, spavanje, igranje, dohrana).
Najvažniji dio knjige je sama rutina. Gina Ford vas vodi kroz uobičajan dan, pomažući vam da uredite djetetovo i svoje vrijeme i pokušava vas naučiti da razumijete promjene koje vas očekuju, Točno u sat objašnjava kada i koliko beba treba spavati, kada bi trebala jesti i sve detalje majčinstva u 24 sata i tako svih 365 dana od rođenja bebe. Kako beba raste, tako se rutine mijenjaju, pa u knjizi postoji 9 različitih rutina od rođenja do 1. rođendana bebe.
Zadnji dio knjige priča o dohrani i o najčešćim izazovima s kojima se susreću roditelji male bebe: podrigivanje, kolike, plač, glad, umor, premorenost, dosada i nadutost, uobičajne poteškoće s hranjenjem i spavanjem.

Koji je zaključak knjige?

Knjiga je poput uputa za korištenje. Olakšava sav težak posao, ona misli za vas, a vi možete onda samo uživati u ljubavi i maženju svoje bebice.
Po mom skromnom mišljenju jedini negativni dio knjige je potencijalna iskrivljena percepcija čitatelja. Autorica daje smjernice kako napraviti rutinu za svoje dijete, ali to ne znači da beba treba u minutu slijediti rutinu. Važna je struktura dana, te ako govorimo o spavanju – koji dnevni odmor je najduži, a koji najkraći. Svako dijete je jedinka za sebe, a na nama je kao roditeljima da upoznamo svoje dijete i prilagodimo smjernice Gine Ford kako njemu to najbolje odgovara. Ako se knjiga slijedi doslovno, onda postaje jako ograničavajuća i rigorozna.
—o—
Ja sam jako sretna mama. Moje dijete već mjesecima spava 12 sati u komadu (to bi značilo bez buđenja). Na dnevni odmor ide budan i sretan – samo ga stavim u krevetić i on ide spavati. Jede kao veliki čovjek, a ne mala beba. Smije se, priča i veseli kada je vrijeme za druženje i ja istinski uživam. I naravno, nismo stali samo na ovoj knjizi. Naša druga biblija je knjiga Gine Ford o dohrani: “The Contented Little Book of Weaning”. Kada moja beba navrši godinu dana bit ćemo spremni i za treću knjigu: “The Contented Toddler Years”. A ako ikada dobije brata ili seku, Gina ima knjigu i za tu novonastalu situaciju.
—o—
MAMEK nekome od čitatelja Bibliovce daruje primjerak knjige “Sretna beba”!
Udružene snage blogerica Bibliovca i Mamek daruju jednu čitateljicu knjigom. Sve što trebaš učiniti je poslati e-mail naslova “Želim Sretnu bebu” na e-mail adresu [email protected] do utorka u ponoć (6.10. u 23:59 ističe rok za prijavu), a ako želiš čitati više o majčinstvu i komentirati tu temu pozivam te da like-aš moju Facebook stranicu Mamek.
– Moki