Posebna mi je čast danas pokušati vam predstaviti jednu posebnu knjigu iza koje stoji prekrasna, topla priča o ljubavi, strpljivoj ustrajnosti i zavidnoj marljivosti. Mislim da je ovo prva zbirka recepata koju recenziram na Bibliovci, pa mi je srce zbog toga posebno radosno. 🙂

A priča počinje na Instagramu, barem za mene. Dnevno proskrolam kroz stotine objava. Neke tek registriram, nekima se samo nasmiješim, pojedine me osvoje u milisekundi i moram im stisnuti like, pogotovo ako ispod njih vreba zanimljiv opis. A postoje i te neke objave zbog kojih povučeš ručnu u tom svom skrolanju, buljiš i diviš se i – odeš kliknuti na profil osobe koja ju je objavila.

Ovo je nešto čemu se svi mi koji boravimo na Instagramu nadamo – da će naše objave osvojiti ljude do te mjere da dođu na naš profil i da će se tamo zadržati, izgubiti pregledavajući prethodne objave, da će se nasmijati, da će uživati i da će se nastaviti vraćati. Da će, s vremenom, pristati biti dio naše male online obitelji.

Sanjin Instagram profil za mene je bio jedna takva ljubav na prvo pogled i mjesto gdje sam se nastavila vraćati, a moja očekivanja nikada nisu bila iznevjerena. Naprotiv, što sam više pratila što Sanja radi, sve sam se više radovala njezinom zasluženom uspjehu, priznanjima koja su ubrzo počela pristizati sa svih strana.

Ne mogu vam opisati kakav sam ponos počela osjećati – evo, jedna divna mlada žena, iz ove naše Hrvatske koja vrvi pričama o umoru, odustajanju, odlasku – gura naprijed, stvara nešto nevjerojatno lijepo i vrijedno, uveseljava nas i pomaže nama manje vještima snaći se u kuhinji, kako bi mogli sami u svojim domovima probuditi čarobna sjećanja na djetinjstvo. Takva sjećanja nezaobilazni su dio onih malih ljudskih zadovoljstava koja čine život ljepšim i podnošljivijim. Još kad pomisliš da dio te magije možeš prenijeti i svojoj djeci – pa kako čovjek ne bi prštao od entuzijazma zbog svega što radi Sanja Mijac?

Kada sam čula da se sprema svu onu divotu s Instagrama pretočiti u knjigu, e tu mojoj sreći nije bilo kraja! Niti jednom knjigoljubcu koji je uz to i ljubitelj pametnih i sposobnih žena, ali i slasnih zalogaja, ne moram posebno objašnjavati užitak koji mu pričinjava uvrštavanje jednog ovakvog bisera u svoju kućnu biblioteku.

U ovoj kuharici vas čeka preko stotinu recepata za neke klasične slastice koje bi, vjerujem, bio on domaćica ili domaćin, trebao savladati na zadovoljstvo vlastite obitelji i prijatelja: cheesecake, fritule, buhtle, tijesto za pizzu, poderane gaće (obožavam ovaj naziv), uštipci.

A kada se savladaju ti neki osnovni recepti, može se čovjek poigrati isprobavajući izraditi cimet rolice, galette s jabukama, kuglof od bundeve, limun-kremu i kokos pitu. Sve to zvuči kao nešto što bi se moglo poslužiti malim čarobnjacima u Hogwartsu. 🙂

A fotografije… Bože moj, fotografije! Nisam ih brojala, ali mogu sa sigurnošću reći da ćete prvih 20 minuta u društvu ove kuharice provesti listajući i gledajući fotografije. Znam to jer tko god mi je došao doma ovih dana i pitao “Što je ovo?” (jer knjiga, otkad sam je kupila, stoji na našem kuhinjskom stolu), proveo je neko vrijeme samo buljeći u fotografije i uzdišući nad viđenim, pa bi se svako malo netko od nas navirio iza ramena da u duetu uzdišemo.

Ako nemate ideju što za Božić pokloniti majkama, bakama, tetama i pokojem muškarcu koji voli kuhati (znam da ih ima, ali znam i da ih nema tako puno – oni više vole degustirati napravljeno) – ja vam od srca preporučujem Sanjinu kuharicu. Odgovorno tvrdim da nema usana koje se neće oduševljeno nasmijati kada vide ovu ljepotu i da nema oka koje se, kada čuje priču o nastanku kuharice i kada pročita zadnju rečenicu prije indeksa recepata, neće orositi.

Nema na čemu, draga Sanja. Jedva čekamo i drugu i treću i svaku koja će doći iza njih. Divna si i hvala ti što si nam darovala nešto što nam je pokazalo da smo neke snove, neka sjećanja, jednom davno dijelili i da ih možemo tako lako oživjeti. Ljubim te!