Govorka se da će “Legenda” obožavateljima “Igara gladi” dati nešto vrijedno čitanja…

—o—

Ono što se nekada zvalo Sjedinjene Američke Države raspalo se na zemlje koje su u stalnom međusobnom ratu: Republiku i Kolonije.
Rođena u uglednoj obitelji u jednom od najbogatijih dijelova Republike, čiji članovi su redom pripadnici elitnih vojnih redova, petnaestogodišnja June Iparis je vojno čudo. Opasno inteligentna, bezrezervno odana služenju vlastitoj zemlji od najranije se dobi priprema za najviša mjesta u vladajućim strukturama Republike.

Day je također petnaestogodišnjak, no potpuno drugačije osobne povijesti nego June. Rođen je u jednom od niza sektora Republike koje muče oskudica i po kojima nezaustavljiva epidemija odnosi živote. Day je najtraženiji zločinac u Republici. Čini se da je neumoran u svojim nastojanjima da Republici i njenim čelnicima pravi probleme.
June i Day žive u toliko različitim svjetovima da se njih dvoje nikada ne bi susreli da jedan događaj nije svu Juneinu ubojitost usmjerio na Daya – Junein brat Metias je ubijen, a June je uvjerena da je Day ubojica.

June postaje krvoločni predator (ili upada u Liam-Neeson-in-Taken mode :D); Day ne samo da uvodi stalni kaos u funkcioniranje njene voljene Republike, već se usudio u jednom od tih svojih napada na Republiku oduzeti joj jedinog brata. Ako već Republika do sada nije imala uspjeha, June je odlučna posvetiti svaki svoj dah, svaku svoju misao pronalaženju i zaustavljanju jednom zauvijek tog nemilosrdnog kriminalca.
No, je li Day baš takav kakvim ga prikazuju? Jesu li njegovi motivi baš onakvi kakvi mu se pripisuju? Koliko je točno sve ono što ju je Republika učila o Republici samoj? I najveći šok od svega – kakvu je ulogu Metias imao u svemu tome prije nego je poginuo?

—o—
Nemam niti jednu jedinu zamjerku ni ideji, ni zapletenosti ni tvrdnjama o uzbudljivosti ovog romana za mlade. Doista se čita u jednom dahu, doista je potresan i ogoljen i obiluje zanimljivim zaokretima iz stranice u stranicu.
No, jedna malena stvar me malo… a neću reći nervira, ali me onako, struže i grebucka k’o vuneni džemper: June. Predstavljena je kao čudo od djeteta, netko tko na razini države ima najveći broj bodova u nekim njihovim testovima sposobnosti, i takav rezultat nema nitko drugi. Ali nije mi najugodnije boraviti u njenoj glavi… Ima tu neke napuhanosti i umišljene veličine koja se naprosto kroz knjigu ne uspijeva prevesti u njena ponašanja i konkretne radnje. Mislim si, da je toliko pametna, neke stvari bi sama počela kužiti prije nego joj ih netko drugi servira istražene i probavljene. Kao da bi joj Katniss mogla doći direktno iz neke šume, sva blatnjava i poderana, posjesti tu, u sjajne vojne odore utegnutu June, i održati joj malo predavanje. ☺ Ipak, neke stvari joj se moraju priznati: iako je indoktrinirana od svoje najnježnije dobi, ipak ostaje fleksibilnog uma kada se susretne sa nepobitnim dokazima koji propituju moralnost postupaka njene voljene Republike. Budući da nisam čitala nastavke, pretpostavljam da njen lik prolazi dodatne transformacije i baš bi me zanimalo tko je June Iparis na kraju serijala.

Zapravo, kad malkice još razmislim, imam još jednu malenu zamjerkicu – predvidljivost, pogotovo ljubavne priče. Teško da ću vam sad spoilat išta ako vam kažem da se nešto između ta dva glavna lika zakuha. Postoji jedna jedini On koji je alfa u svojoj domeni, postoji jedna jedina Ona koja ni po čemu ne zaostaje za njim, možda ga čak i šiša u nekim stvarima. Oni se nikako, nikako, ama baš nikako ne mogu podnijeti. Sve oko njih je posloženo tako da ne samo da se neće sresti, nego se nikada ne bi mogli zaljubiti jer se mrze. Guess what happens? Svaki iole inteligentan mladi čitatelj već zna: srest će se, zaljubit će se. Bla. Ali ono “kako” se sve to odvija je nešto što na neki način nadoknađuje taj grijeh predvidljivosti u ovom romanu.
No, sve to je nešto što, kako sam naglasila, vjerojatno samo mene kopka i ni namjanje ne remeti činjenicu da je ovo jedna zabavna, dobro smišljena i, premda nespretno zvuči na hrvatskom, teško ostavljiva knjiga.

Ljubiteljima serijala “Igre gladi”, među koje se i sama ubrajam, teško da će nešto moći nadomjestiti, zamijeniti ili čak nadmašiti te knjige. Ali mi smo uvijek vrlo raspoloženi čitati dobre pokušaje. 🙂
Hvala na čitanju!

E sad ono bitno – KAKO DO KNJIGE? 🙂

1. Na [email protected] do sutra u ponoć (znači, 9.6.2015. godine u 23:59 je krajnji rok za prijavu za ovo nagradno izvlačenje) pošaljite odgovor na pitanje – June sama želi uloviti Daya jer ga smatra krivim za smrt svog:
a) patuljastog pinča
b) filodendrona
c) brata

Ne bi trebalo biti teško. 🙂