Pišući ovo riskiram da možda nekoga naljutim ili uvrijedim, ali evo – neka bude: “Oni”, zbirka karikatura splitske slikarice i autorice Tisje Kljaković Braić , za mene je među top pet najiščekivanijih “knjiga” ovog Interlibera.

Prije nekoliko mjeseci – a ako su vam Tisjine karikature poznate, sigurna sam da je i kod vas krenulo tako – povremeno bi me prijatelji na Facebooku “tagirali” u komentarima ispod Tisjinih karikatura ili bi mi netko poslao screenshot objavljene karikature i nadodao još desetak onih “plačem-od-smijeha” smajlića.

Dugo je, sjećam se, amo-tamo po mom Viberu kružila samo jedna karikatura, ona “Taj ti je od guzice”. Kako se tko zagrcne od smijeha, tako crtež proslijedi nekom drugom, pa se znalo dogoditi da ja primim crtež od, recimo, Marije, pa ga proslijedim Tei, pa ga Tea proslijedi Nadi i nada ga pošalje Jeleni, a Jelena meni.

Te spirale smijeha zavrtile bi se svaki put kada bi Tisja objavila nešto novo.

Kad sam vidjela najavu za “knjigu”, odnosno za ukoričenu, knjigoliku zbirku Tisjinih karikatura, srce mi se skoro rasprsnulo od sreće! Ne mogu opisati ponos zbog činjenice da je ovakav jedan val obožavanja i prepoznavanja i prihvaćanja od strane brojne, raznolike publike zaslužila žena, NAŠA žena – i pokazala nam koliko toga imamo zajedničkog, koliko god se naši životi međusobno razlikovali.

Ne sjećam se kad me je posljednji put nešto ovako zbližilo s mojim prijateljicama i poznanicama, ali i drugim ženama s kojima nisam znala kako bih, recimo, pronašla zajedničke teme.

Štoviše, čak me je na neki novi način približila ovom mom Njemu. 🙂 Naime, sinoć, kad sam s Interlibera dovukla knjigu, odmah sam se posadila na kauč s knjigom u rukama. Za neke dvije minute evo Njega s pitanjem: “A čemu se to toliko kreveljiš?”, pa sam mu počela pokazivati probrane scene. Prvo mu se jedan kut usana smješkao, onda i drugi, a onda je rekao: “Daj mi to ovamo.”

Čim je prolistao svih stotinu karikatura (a toliko ih ima u ovoj zbirci), rekao mi je: “Kupi još dvije-tri, ovo moramo odnit mojoj i tvojoj materi, i još poslat u Šibenik…”

U članku iz Jutarnjeg lista, iz siječnja ove godine, Tisja Kljaković Braić rekla je da bi voljela vidjeti ukoričeno izdanje svojih karikatura, napravljeno tako da se svaka karikatura može izrezati i uokviriti, ako netko tako poželi.

Želja joj se ispunila. Svaka karikatura iz ove zbirke otisnuta je na zasebnoj stranici, na kvalitetnom i neprozirnom papiru, dimenzija 21×27 centimetara. Već sam razmišljala gdje bih u svom stanu mogla složiti jednu kompoziciju od 4 ili 6 crteža, ali je dragi pokazao na jednu karikaturu, pa se moram malo obuzdati. 😀

U “Frakturi” su tako dobro napravili posao – čitava knjiga je pod prstima ugodno “papirnata” i zove ne samo na listanje, već i na to da čovjek uzme olovku ili bojicu, pa da na poleđini karikatura doda neku svoju bilješku ili anegodotu ili crtež – ili da čak da samu karikaturu personalizira nekim detaljima i učini je još više svojom.

Mislim da sam pronašla knjigu koju ću masovno poklanjati za nadolazeće blagdane, pa bi mi bilo pametno da s time na pameti nabavim još primjeraka, a i vama bih preporučila isto – tko zna koliko vremena imamo prije nego li se rasproda. A trebala bi se rasprodati, morala bi se rasprodati, ZASLUŽILA je da se rasproda. 🙂

Kakva su nam vremena zavladala, umjetnost je danas nasmijati čovjeka. Srećom, sada imamo Tisju.

Zbog tog iskrenog smijeha koji nam je darovala, Tisji u 2019. godini želimo i drugo, ma i treće izdanje ove prve zbirke, a sebi želimo još najmanje stotinu novih, tvrdo ukoričenih karikatura.

Tisja Kljaković Braić će svoju knjigu predstaviti 20.11.2018. godine u Zagrebu, u prostorijama KIC-a u 19h, a promocija knjige u Splitu održat će se 23.11.2018. godine u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u 18:30h.

Evo vam i nekoliko linkova na intervjue s autoricom objavljenim na različitim domaćim portalima:
– Novi list – “Tisja Kljaković Braić: Razgovor s autoricom karikatura koje preko Facebooka prati sve više sljedbenika”
– T-Portal – “Karikature kojima se svi oduševljavaju napokon na izložbi u Splitu”
– T-Portal – “Tisja Kljaković Braić: Ljudi su željni normalnog, zato toliko vole moje karikature”
– Jutarnji list – “HIT NA FACEBOOKU: Splitska slikarica koja nasmijava Hrvatsku karikaturama iz bračnog života”
– Buka – “Tisja Kljaković Braić, umjetnica: U vrimenu senzacija, ova moja svakodnevica je doživila trijumf”

Hvala na čitanju!