Ničim najavljen, matični brod pojavio se iznad grada i nečujno zauzeo svoje mjesto. Nije se činilo da posjetitelji iz nepoznatih zakutaka svemira imaju zle namjere. Ljudi su više sa znatiželjom nego sa strahom promatrali to svemirsko vozilo. Da su pridošlice htjele, nesumnjivo daleko naprednijom tehnologijom su mogli izbrisati cijeli planet u nekoliko sekundi, zar ne? Nepuni dan nakon što se glomazna, tajanstvena letjelica parkirala na nebo, uslijedio je elektromagnetski puls; sve elektroničke naprave u postale su beskorisne. U nekoliko trenutaka, čovječanstvo je vraćeno u kameno doba.

Nakon što su izvanzemaljci kroz faze uništenja postupno pobili 97% stanovništva Zemlje, Cassie je sa svojim ocem i petogodišnjim bratom potražila pomoć u izbjegličkom kampu koji je štitila vojska.

Nakon Prvog vala napada, uslijedio je Drugi val: obale i otoci razoreni su ogromnim plimnim valovima. Virus Trećeg vala širile su ptice, potpaljujući epidemiju brzih i krvavih smrti u kojoj je Cassie izgubila majku. Vojni izbjeglički kamp u koji su pristigli nudi im nadu: školski autobus dolazi po svu djecu, odvodeći ih u najstrože čuvano vojno sklonište, gdje garantiraju da će biti zaštićeni od brutalne smrti koju donosi virus Trećeg vala. Petogodišnji Sammy ne želi ići, Cassie ga ne želi pustiti, ali otac ne želi riskirati život najmlađeg djeteta kojeg sigurno može spasiti. 

Čim autobus nestane iz vida, Cassie kombinacijom lude sreće i brzog reagiranja preživljava smaknuće u kojem pogiba njezin otac. Cassie spoznaje da nitko nije primijetio početak novog, Četvrtog vala.
Izvanzemaljci su nekako našli način nastaniti se u ljudskom tijelu i preuzeti nadzor nad umom svog domaćina. Njihov zadatak je kretati se među ljudima i smaknuti preostale živuće, jednog po jednog. Cassie ih naziva Silenceri. I jedan joj je već neko vrijeme na tragu…

Jedini način da preživi je da se strogo drži dva pravila; da uvijek bude sama te da ne vjeruje nikome.

Sa M16-icom u jednoj ruci i Sammyjevim plišanim medvjedićem u drugoj, Cassie nastoji preživjeti i održati obećanje koje je dala Sammyju. Ne zna je li njen brat još živ, no odlučna je tražiti ga, sve dok i sama ne pogine ili se ne uvjeri da njega više nema.

Čitam ja jedno 4 verzije recenzije i ni jedna mi ne zvuči dobro koliko to ova knjiga zaslužuje. Prije svega, zaslužuje da se ne otkriju svi oni zapleti i munjeviti zaokreti i sve emocionalne detonacije koje čekaju čitatelja u ovoj osvježavajuće senzacionalnoj knjizi! Najbolje bi bilo kada bi “MOLIM VAS, PREKLINJEM VAS, PROČITAJTE!” bila najučinkovitija recenzija; ništa se ne bi otkrilo i čitatelj bi potpuno sam i spontano uživao otkrivajući sve čari ove knjige. Ali pošto to tako u pravilu ne ide, evo, tipkam kako i koliko umijem. 🙂

Počela sam knjigu čitati s vrlo mlakim entuzijazmom, jer je knjiga označena kao YA knjiga. Završilo je tako da je nisam pustila dok je u nekoliko sati nisam pročitala. Ne dopuštam da je se kategorizira samo kao knjigu za mlade; ja imam 31 godinu i sravnila me je sa zemljom. Rečeno terminologijom same knjige, I went Dorothy over this book. Shvatit će onaj koji pročitaju. 🙂

Čini se da je tržište do točke prsnuća zasićeno pričama o mladim heroinama krhkih tijela, ali čeličnih muda razvaljuju system koji je svijet u kojemu žive pretvorio u pustoš. Ova knjiga jest napravljena od istog materijala kao “Igre gladi”, ali je potpuno drugačijeg kroja i mislim da je ove godine baš taj kroj must-have/must-read.
Rick Yancey je stvorio junakinju koja je vrlo “šesnaestogodišnja”, ali munjevito odrasta; pametna je i hrabra i sposobna na način koji je ne samo upečatljiv nego i uvjerljiv! Malo junakinja ovog žanra svojim akcijama opravdava ulogu bad-assa koju su im dodijelili autori, no Cassie ne razočarava ni u jednom pogledu. 
Prije Dolaska, Cassie je bila mila, sramežljiva i ljupka djevojka koja nije mogla nauditi ni komarcu. No, onda se svijet promijenio. Ona se promijenila. Samo nekoliko mjeseci trebalo je da postane osoba koja ne samo da zna koristiti M16 nego ni ne oklijeva pucati na bilo koga tko nije Sammy. 
Teško je zatvoriti knjigu i rastati se od nje; ja sam je iz stranice u stranicu očarano promatrala i zaljubljivala se. Mislim da su moji osjećaji prema Cassie Sullivan goootovo jednako intenzivni kao prema Katniss Everdeen. Tko god je do sada tražio (i, kladim se, nije nalazio) zamjenu za “Igre gladi” – ne očajavajte i ne tražite više! Ovo je to! Radnja ima takav tempo da ne želiš pustiti knjigu iz ruku jer te strah da će se avantura naprosto nastaviti bez tebe (tko ima vremena za čekanje kada je opstanak vrste u pitanju?). Nezamislivo! Nedopustivo! 🙂 Isplati se zajedno s Cassie porazmisliti o tome što znači biti čovjek, što znači biti dio čovječanstva. Još bitnije, što znači biti preživjeti kada si pripadnik vrste koja se sustavno istrebljuje. Vrijedili se boriti kada si jedini preostali pripadnik svoje vrste?
Već je sasvim jasno da ova knjiga ima potencijala da postane filmski hit o kojem se neće tako skoro prestati govoriti. Pogotovo zato što je “Peti val” prvi dio najavljene trilogije. Nastavak “The Infinite Sea” je već u prodaji od prošle godine, a završetak serijala je najavljen za sredinu 2016. godine. 
Sljedeće godine ćemo, naravno, gledati i film snimljen po ovoj knjizi. Kovrčavu crvenokosu Cassie glumit će Chloë Grace Moretz.
Cassie je preživjela toliko dugo tijekom Četvrtog vala slušajući svoje instinkte i prateći nekoliko pravila koji dokazano produžavaju život. Sve dok je od sigurne smrti ne spasi tajanstveni, ali možda presavršeni Evan Walker…
Hoće li to biti dovoljno da održi obećanje koje je dala i konačno vrati plišanog medu bratu koji joj ga je ostavio dok su ga odvodili – da je čuva, da je ne bude strah, da nikada ne bude sama? Hoće li je interferiranje vlastitih emocija sa instinktima za preživljavanje previše koštati? Hoće li preživjeti spoznaju od čega se sastoji okrutni, bezdušni Peti val? Hoće li uopće preživjeti?

Nemojte oklijevati čim prije dohvatiti ovu knjigu (čim, kako je najavljeno, čučne na police naših knjižara, JEL TAKO, IZADAVAČI?). Nemojte oklijevati odgoditi čitanje ostalih knjiga na svom popisu. Isplati se.