… točnije, za većinu navedenih filmova snimljenih po knjigama je tako najavljeno. Moguće je da se neki datumi malo pomaknu. Zbog nekih od njih sam spremna biti malo strpljivija nego inače. 🙂

Kako već mjesecima nisam ni upalila TV – imamo ga, ali se u našoj kući koristi rjeđe nego onaj ručni masažer za leđa koji zapravo razbija žućne kamence, zubnu caklinu, kralješke – i kako još dulje od toga nisam gledala nikakav film ili seriju, htjela sam si složiti mali šalabahter filmova snimljenih po knjigama koje bih htjela pogledati.

Pa kad već pišem, zašto ne bih to podijelila i sa vama, možda nekome dobro dođe.

Mala napomena br. 1 – na ovom popisu se ne nalaze SVI filmovi snimljeni po knjigama koji će tek početi igrati do kraja godine; odabrala sam samo one koji mene zanimaju.

Mala napoemna br. 2 – u ovaj popis nisam uključila filmove snimljene po knjigama koji su se počeli prikazivati u prvoj polovici godine. Njih možda stavim u neki drugi popis.

Mala napomena br. 3 – nisam pročitala sve knjige čija filmska adaptacija stiže do kraja godine, ali možda me ovaj popis motivira da ih pokušam pročitati prije nego pogledam film. Možda. Stara sam i ne da mi se samoj sebi nabijati nikakav pritisak oko ičega više. 🙂

Idemo onda redom…

1. CRAZY RICH ASIANS – Kevin Kwan

Kod nas je knjiga dostupna u nakladi Ljevak pod naslovom “Suludo bogati Azijci” (prevela Sunčica Bujas). Priča prati mladu Amerikanku Rachel Chu koja odlazi provesti ljeto u Singapuru, s obitelji svoga dečka Nicka. Umjesto skromnih, tihih, duhovnosti posvećenih ljudi, Rachel shvaća da je ušetala u sam epicentar azijskog jet seta koji vrvi intrigama, kompliciranim društvenim odnosima, nekonvencionalnim likovima, pa čak i opasnim avanturama.

Datum početka prikazivanja: 15.8.2018.

2. THE LITTLE STRANGER – Sarah Waters

Ovu knjigu sam pročitala dosta davno i jedna je od najdražih knjiga koje je napisala Sarah Waters. Točnije, jedina njezina koja me je zaista brzo potakla moje zanimanje za priču i dugo ga držala. S nekim njezinim drugima sam se malo mučila i od većine i odustala. Možda mi nije bila sezona za njezin stil, ne znam. 🙂

Kako bilo, veselim se ovu vidjeti u filmskoj verziji.

Zajedno sa doktorom Faradayem poći ćemo na osamljeno imanje Hundreds Hall gdje živi, ali nikako ukorak s vremenom, obitelj Ayres – majka, sin i kćer – koji pokušavaju održati i oživjeti dom u kojem su prethodne generacije ove obitelji stanovale.

Doktor Faraday uskoro shvaća da u ovoj kući, osim njezinih stanara, živi i štošta drugo – tuge i tajne, skrivene patnje i bolne nade, a možda i nešto što se ne da tako lako objasniti, ali čega se je tako lako početi bojati. Pitanje je samo je li ta neka maliciozna prisutnost nešto što se može preživjeti…

Atmosfera ove knjige je nešto što me jako privlači i podsjeća na film “Crimson Peak”, ali i na knjige koje sam čitala ove godine i koje su mi jako, jako drage – “The Silent Companions” Laure Purcell i “The Wonder” Emme Donoghue.

Osim toga, VOOOOOLIM glumicu Charlotte Rampling. Bila mi je izvrsna i u fenomenalnom filmu “Red Sparrow”, također snimljenom po knjizi Jasona Matthewsa.

Datum početka prikazivanja: 31.8.2018.

3. THE DARKEST MINDS – Alexandra Bracken

Ova knjiga, premda spada u YA fikciju (iliti – za mlade) me je zaintrigirala zbog vrlo visoke ocjene na Goodreadsu, a kako volim YA koji zalazi u znanstvenu fantanstiku (“teži” žanr razblažen za nas kojima su mozgovi, barem privremeno, malo manje agilni), ovo bih voljela i čitati i gledati.

Ukratko, radi se o djevojčici Ruby koja je među rijetkima preživjela tajanstvenu bolest koja je usmrtila većinu američke djece. Međutim, na svoj deseti rođendan počela je pokazivati određene sposobnosti zbog kojih je oduzeta obitelji i smještena u centar za nadzor osoba koje se smatra opasnima za trenutačni vladajući poredak.

Ruby uspijeva pobjeći iz centra i s grupom drugih bjegunaca pokušava naći utočište East River koje, ispostavi se, nije ni blizu onome što su zamišljali. Kako će se ova djeca izboriti za život dostojan življenja u svijetu kojemu je jedna od glavnih zadaća neutralizirati baš takve kao što su oni?

Datum početka prikazivanja: 14.9.2018.

4. FIRST MAN: THE LIFE OF NEIL A. ARMSTRONG – James R. Hansen

Za one kojima iz naslova nije jasno o čemu se radi u knjizi, pa i u filmu (NADAM SE da vas nema puno takvih) – ovo je priča o životu čovjeka koji je 20. srpnja 1969. godine postao prvi čovjek koji je stupio na Mjesec. TAJ Armstrong, da.

Dovoljan mamac za neke među nama je i ovo – Neila Armstronga glumi Ryan Gosling.

Datum početka prikazivanja: 12.10.2018.

5. MARY QUEEN OF SCOTS

Snimljen po knjizi “My Heart Is My Own: The Life of Mary Queen of Scots” autora Johna Guya, film prati turbulentan život Mary Stuart, koja je okrunjena kao kraljica Škotske kada je bila stara tek devet mjeseci, a kraljicom Francuske sa svojih šesnaest godina.

Sa osamnaest je postala europska vladarica koju je dopao težak i opasan zadatak – zadržati kontrolu nad državama koje su potresali vjerski sukobi jednako kao i bespoštedne borbe za moć.

Ovaj film zaista jedva čekam!

Datum početka prikazivanja: 7.12.2018.

6. THE GUERNSEY LITERARY AND POTATO PEEL PIE SOCIETY – Mary Ann Shaffer, Annie Barrows

Kod nas postoji prijevod knjige, do kojega je, čini se, jako teško doći – “Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseya” (naklada Novela media).

Molim vas, kliknite na link gore i pročitajte opis sadržaja knjige – ja nemam srca to kratiti kako bih ga strpala na ovaj popis jer zvuči – predobro. 🙂

Datum početka prikazivanja: 10.8.2018. (Netflix)

7. BEL CANTO – Ann Patchett

Kniževni klasik autorice Ann Patchett vodi nas u neimenovanu državu na američkom Jugu, na svečano primanje na kojemu će svjetski poznata sopranistica nastupiti pred uvaženim diplomatima. I, kako će se ispostaviti, pred bandom terorista koji upadnu na primanje i uzmu sve prisutne – njih pedeset i osam – kao taoce.

Među ljudima koji ne dijele zajednički jezik jedan glas, jedna umjetnost postat će katalizator za nevjerojatne veze koje će između sebe razviti zarobljenici i zarobitelji.

Vjerujem da se knjiga može naći u antikvarijatima ili u knjižnicama; 2004. godine ju je za Algoritam prevela Gordana V. Popović.

Datum početka prikazivanja: 14.9.2018.

8. MARY POPPINS RETURNS

… i to, kako sama Mary kaže, kako bi se brinula za djecu Banks; za onu veliku, za koju se brinula desetak godina prije i za troje novih, malenih. Svi oni, nakon teškog životnog razdoblja i bolnih gubitaka, trebaju pomoć ove čarobne dadilje kako bi ponovno pronašli radost življenja.

I ja ću na taj put s njima. 🙂

Datum početka prikazivanja: 19.12.2018.

Kojim filmovima – bez obzira na to jesu li snimljeni po knjizi ili nisu – se vi veselite u ovoj godini? Je li neki od njih na ovom popisu?