Čim sam vidjela trailer za istoimeni film i čula kako je snimljen po knjizi, ista se našla na mojoj podužoj listi želja. Film još uvijek nisam pogledala, no knjiga me iznenadila, rasplakala i ostavila u nekom čudnom raspoloženju. Volimo li zaista svog partnera/partnericu bezuvjetno, kako često tvrdimo? Bismo li preživjeli sve promjene kroz koju bi bolja polovica prošla, kako bi pronašla sebe?

I bi li naša veza ili brak to preživjeli?

Greta i Einar su umjetnici, slikari, koji žive u Copenhagenu. Ona je nešto mlađa od njega i Einar joj je drugi suprug, a njihov život po ničemu nije neobičan niti nesvakidašnji sve do jednom, kada Greta zamoli Einara da obuče haljinu kako bi joj olakšao dovršavanje portreta odsutne prijateljice. Tim malim, beznačajnim činom se rodi Lili, Einarov alter-ego, koja voli haljine, nakit, pa čak i pažnju muškaraca. Premda se radi o dvije osobe u jednom tijelu, kroz radnju možemo distinktno razlikovati Einara i Lili.

thedanishgirl-quote-1

Einar se još kao dijete volio oblačiti kao žena, a tijekom odrastanja je naučio suzbiti tu potrebu i nikada to nije rekao Greti. No, ono što je neobično je što se Lili pojavljuje sve češće i uskoro postaje Gretina muza. Greta je mora vidjeti svaki dan, kako bi je slikala, gledala, uživala u njenom društvu. Neobično, zar ne? Toliko se navikla na Lili, da joj je nedostajala kada nije bila tu. Kao da je bila pomalo opsjednuta njom.

thedanishgirl-quote-2

Lili povremeno ima krvarenje iz nosa nakon kojeg danima iscrpljena leži u krevetu. Zbog toga Greta inzistira na odlasku doktoru kako bi se utvrdilo zbog čega se to događa. Nakon rendgena, utvrđeno je kako je Einar savršenog fizičkog zdravlja, no isti doktor upozorava Gretu kako ne bi smjela poticati Einara da bude Lili i da se oblači kao žensko.

Greta zanemaruje liječničko upozorenje, sa Einarom seli u Pariz gdje postaje poznata, zahvaljujući slikama na kojima je Lili. S obzirom da Einar postaje sve slabiji, krvarenja su sve češća kada je u ulozi Lili, Gretin brat uskače u pomoć, kako bi Einara vodio različitim doktorima, koji postavljaju različite dijagnoze: homoseksualnost kao bolest, shizofrenija, predlaganje lobotomije…

thedanishgirl-quote-3

Možda je izlaz u promjeni spola. Možda se Einar jednostavno rodio u tuđem tijelu i nikada se nije osjećao ugodno u tom istom tijelu. No, što je s Gretom? Što će se dogoditi njihovom braku? Koliku će mu podršku ona pružiti na ovom njegovom putovanju u pronalaženju samoga sebe?

thedanishgirl-quote-4

Oh, kako sam brzo pročitala ovu knjigu. I toliko mi se svidjela da unaprijed znam kako ću je opet pročitati. Divno napisana, divni likovi, divni opisi, jednostavno jedna od knjiga za koje ne želite da se završi, želite biti voajer i jednostavno upijati svaki pokret i gestu glavnih likova.

Ova priča me podsjetila na sve muškarce ili žene, zarobljene u tijelu suprotnog spola. Zamislite koliko je potrebno snage izaći iz te ljušture i reći: “Svijete, ovo nisam ja!” Nevjerojatno! Uvijek sam se divila ljudima koji su odlučili uzeti svoje živote u vlastite ruke i jednostavno postati ono što su oduvijek željeli ili osjećali. Znate one knjige koje pročitate pa imate više ili manje drage likove? Ne i u ovoj knjizi! Gretu ćete voljeti zbog njene ljubavi, skromnosti, iskrenosti, Einara zbog intelekta, odmjerenosti, njegove usamljene duše, a Lili jer je prava dama, uvijek dotjerana, koja mami muške poglede i ne srami se toga.

Iskreno, moram priznati, kako se ova knjiga vjerojatno neće svidjeti osobama koje ne prihvaćaju različitosti ili žive po onom “budi takvim kakvim te Bog stvorio” ili jednostavno misle kako se ljudi ne mogu promijeniti. Nemam ništa protiv takvih razmišljanja, nemojte me krivo shvatiti (tko sam ja da sudim, na kraju krajeva), možda sam preliberalna (pogotovo zato što je ovo fikcija, a pogotovo zato što se ne događa meni).

thedanishgirl-quote-5

S obzirom da skoro svaku rezenciju završavam nekom željom (ili mi se tako bar čini), ovdje je moja želja da budete svoji. Da pronađete sebe, ono što volite, što vas usrećujete i nikada ne odustanete od svojih snova. I ono najvažnije, volite sebe!

Trailer za film može biti ozbiljan spoiler ako namjeravate pročitati knjigu:

Do čitanja!